Албанците от Южна Сърбия искат да се обединят с Косово

Желаят да участват в разговорите между Косово и Сърбия
Обновена: 22 авг 2012 15:05 | 22 авг 2012 14:26, Елка Василева
221
Албанците от Южна Сърбия искат да се обединят с Косово
Албанците от Прешево, Буяновац и Медведжа искат да станат част от Косово. Снимка: архив, Reuters

Албанците от Южна Сърбия, наричана още Прешевската долина, искат на отбелязването на 100-годишнината от обявяването на независимостта на Албания техният въпрос да бъде окончателно решен и „трите албански общини, останали в Сърбия /Прешево, Буяновац и Медведжа/, да се присъединят към Косово“.

Албанците от Южна Сърбия искат да реализират тази своя цел, като техни представители бъдат включени в косовската делегация за предстоящите през есента разговори между Косово и Сърбия, пише вестник „Коха диторе“, цитиран от македонската телевизия Сител.

Кметът на Буяновац Йонуз Муслиу оцени, че участието на представители от района ще бъде от помощ за косовската делегация.

„Представителите на народа от тази област трябва да бъдат част от разговорите и ние желаем да бъдем част от косовската делегация. Естествено, ние ще бъдем силна страна при разрешаването на политическия проблем в Прешево, Буяновац и Медведжа“, зяви Муслиу за „Коха диторе“.

Според него тази година, когато се отбелязва 100-годишнината от обявяването на независимостта на Албания, въпросът на албанците от Прешевската долина трябва да бъде решен и трите общини с преоблавадащо албанско население трябва да се обединят с Косово.

В периода 1999-2001 г. съществуваше паравоенното формирование на етническите албанци в общините Прешево, Буяновац и Медведжа, наречено Армия за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац. Тя се бореше за отцепване на тези три общини от Сърбия и присъединяването им към Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
3
 
! Отговори
да преди 11 години
Незнам докога още хората няма да осъзнават,че всички трябва да живеем в мир и рабиране. никога няма да има държава само от "чиста" нация без малцинства.Даже Хитлер не е успял след 3 милиона убийства.насилника рано или късно става жертва живота е като бумераг всичко се връща.живейте и се уважайте това е формулата.оствете тези глупости кой какъв е ,има само добри и лоши хора другото е пропаганда и популизъм.
152
0
 
2
 
! Отговори
Расате преди 11 години
До фен на хан Крум:По изследвания на редица сръбски учени от началото на 18 век можем да направим изводът,че преобладаващият елемент в Белградският пашалък-неговата равнина част са българите-моравци(торлаци).Българите са основно земеделци и живеят в селища от събран тип(градски тип),докато сърбите са скотовъдци-свиневъди и живеят в селища от разхвърлян тип(влашки тип-на махали) от старобългарски(Валаси-пастири).promacedonia.org/gz/z_vm_predv.htmПоздрави
151
0
 
1
 
! Отговори
Rasate преди 11 години
До КазусаВолжко-татарският всъщност е диалект на башкирският тюркски.Т.е. Волжките татари са смесица от Волжките българи,башкири,казахи,уйгури и пр.Като тюркският елемент преобладава за сметка на българският.Голяма част от Волжките българи бягат в Московието и заедно с таврите и балтите формират съвременните руснаци.
150
0
 
3
 
! Отговори
Вергина преди 11 години
БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПАРИТЕ КОИТО БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧИ ПО БЕЖАНСКИЯ ЗАЕМ СЪЩАТА БЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА ПЛАЩА КОНТРИБУЦИИТЕ НА СТРАНИТЕ-ПОБЕДИТЕЛКИ ИНАЧЕ ОЩЕ НЯКОЛКО ПАРЧЕТА ЩЯХА ДА СА ОТКЪСНАТИ ЗАРАДИ ГЛУПОСТТА НА ПОЛИТИЦИТЕ,КОЯТО НЕ ДАТИРА ОТ ДНЕС НИТО ОТ ВЧЕРА!НАШИТЕ ДЕДИ ОСТАВИХА ИМОТИ С КОИТО БЕШЕ ГАРАНТИРАНА ДЪРЖАВНАТА ЦЯЛОСТ ВПОСЛЕДСТВИЕ.АПЕЛЪТ МИ Е ДА НЕ ЗАБРАВЯТЕ КРЪВТА И ПАМЕТТА НА ДЕДИТЕ НИ !СТОЙТЕ ДАЛЕЧЕ ОТ КОСОВО!
149
0
 
2
 
! Отговори
Вергина преди 11 години
Няма да затъвам в глупави анализи на народа.Само да припомня на УПРАВЛЯВАЩИТЕ тази злочеста страна,че както винаги в историята са били на страната на грешния и губещия така и сега са на път да направят непоправима грешка. ИСКАМ ДА ПРИПОМНЯ ОЩЕ ЧЕ НАРОДА ИМА ПАМЕТ И НЕ ЗАБРАВЯ ДОРИ И СТОЛЕТИЯ ИСТИНАТА ДА Е СКРИТА ОТ ПИСМЕНОТО СЛОВО.ИСТИНАТА Е ЧЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА СА ДЛЪЖНИЦИ НА МАКЕДОНСКИТЕ БЕЖАНЦИ!
148
0
 
3
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
Волжските татари говорят тюркски език...
147
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Волга България- а тези хора на какъв език говорят, нищо че са мюслюмани.
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Вятъра-за сажеление много сте прави.
145
0
 
9
 
! Отговори
Вятъра преди 11 години
До Анонимен 168 Добруването на народа ни минава през икономическото възстановяване .Ако икономиката ни работи,ако доходите са прилични ,ако образованието ни е на ниво,ако съдебната система е НЕЗАВИСИМА и т.н. ,малка България би била притегателен център за всички съседни нам народи .И никой няма да мисли колко е ВЕЛИК защото ще може да си позволи всичко което е необходимо .примерно както е в Германия Там не се делят на пруси,баварци,сакси и прочие ...Пропуснах морала ,особено на политиците
144
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 147-вие пак помагате с наркотрафик, проституция и нечувани обири на банкомати и др.
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да господа съдбата на света е такава, великите сили делят света така както те искат а ние глупаците се караме по м-у си и се правим едва ли не най великите на света.както виждате продължава деленито и в нашите райони, какво ще ни сервират ония гори знае.
142
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До вятъра-да господине ,съгласен съм с вас но как да спрем великобългарския шовинизъм на шепа изчезващ народ които са малцинство в българия и като ги четем каточели са най-многобройните в европа.това са хора които са способни от мними врагове да създадат истински и за проблемите ,за глада мозаците им са изключени и едва ли в близките години ще се осъзнаят.след комунизма от година на година се връщат не назад а в неизвестна посока.създават си герои от рода болен сидеров и бойко борисов.
141
2
 
20
 
! Отговори
вятъра преди 11 години
Чета и ми става болно .Албанците - Велика Албания,гърците - Мегали идея .турците -Турция в рамките на османската империя ,Румъния -Вела Румъниа ,и т.н. Абе хора,така ли не искате да проумеете,че ТИЯ ВЕЛИКИ ИДЕИ са тъпотия която води само до кръв и жертви .Далеч по добре ще да забравим нашите псевдо различия и да живеем като нормални хора,да обменяме,култура,бизнес,туризъм.Тия различия ги налага САЩ на принципа РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ .На Балканския п-в има място за всички балкански народи Нека има МИР
140
1
 
4
 
! Отговори
хех:) до "скънд преди 11 години
Чети историята ти пич-Скендербег вярно е велик воин, но по онова време "илирите" са нямали самосъзнание на такива. А албанските земи(днешните) са били подмятани между Зета(държава с български корен и преобладаващо българско население), българи, гърци и за много малко време сърби. Самите Кастриоти са били или турци(т.е. той е бунтовник) или гърци(което май е по-вероятно). Та къде се слагаш ти, албанецо, при Скендербег? Даже Джон Атанасов е повече българин от колкото Скендебег албанец.
139
2
 
2
 
! Отговори
Волга България преди 11 години
Има връзки. Но на всички сегашни правителства не им изнася да показват истински развит и човечен социализъм, какъвто там са построили. И Русия също избягва да говори за тях, защото картинката в Русия е като тук в Дунавска България - развалено, разрушено, ...
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Волга България-да не би да са с потури като вас
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо нямате връзки между вас? Не си спомням някой политик да е ходил в татарстан. Защо?
136
1
 
9
 
! Отговори
Волга България преди 11 години
Знаете ли, че там не са разрушили социализма. И стопанствата им са пълни с *** и градовете им са красиви и селата подредени, пътищата оправени. Казан, столицата е може би най-модерния и съвременен град. Те са мюсулмани, но не са с ***, нито фереджета. Физически са като нас и нямат нищо общо с монголците.
135
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българите четете историята като дявола евангелието.само бг и армения отправяте исторически обвинения с-у турция.икономиките на албания,македонея, босна ,косово , сърбия,румания,грузия,останалите бивши руски републики се развиват благодарение на турция,веднаж тадич каза че ,,приятелтвото сТР е по необходимо отколкото ЕС.третирайте като враг и с армения стойте гладни и пропъдете младите да работят за чужди икономики и управете демографския проблем с нов възродителен процес.
134
2
 
2
 
! Отговори
До 155 преди 11 години
И какво като са мюсулмани? Ние да не би да сме кой знае какви християни? В по-голям процент сме атеисти, така, че какво ни пречат верите на хората? А пък българите в Русия са мюсулмани, защото са търгували с арабските държави по Поволжието и от там е дошло и влиянието им върху тях. Ако за нас Дунавските българи Русия е освободителка, то с тях тя е водела войни за територии и надмощие. Сега обаче влага много средства от федералния резерв и ги подпомага.