Гърция планира специални икономически зони с БГ заплати

Целта е икономиката на страната да се измъкне от депресията
Обновена: 29 авг 2012 14:58 | 29 авг 2012 13:45, Елка Василева
121
Гърция планира специални икономически зони с БГ заплати
Гърция готви специални икономически зони, в които заплатите ще са като българските. Снимка: архив, Reuters

Фалиралата Гърция, която не може да се справи с предизвикателното неплащане на данъци, предлага на нейна територия да бъдат изградени специални икономически зони, като тези в Китай, но с български заплати, съобщава в. "Димократия".

Целта на това предложение е в Гърция да бъдат създадени зони за инвестиции, чрез които страната да измъкне икономиката си от депресията.

Предвижда се зоните да предоставят на инвеститорите данъчни и административни преференции. Атина вече води разговори с Европейската комисия (ЕК) за одобрение на проекта, каза министърът на регионалното развитие Костис Хадзидакис. "Вярваме, че тези зони ще подкрепят реалната икономика чрез своя специален режим за привличане на инвестиции и генериране на износ", казва той.

"Създаването на такива зони ще превърне Гърция в инвестиционна дестинация", пише в. "Нафтемборики".

Смята се, че за да привличат местни и европейски инвеститори, заетите в тези зони трябвало да бъдат с български заплати, за да не ходят в България.

Предложението за специалните зони идва в момент, когато Гърция се опитва да вдъхне живот на икономиката си, преживяваща пета поредна година на рецесия. Такива зони съществуват в някои развиващи се страни като Китай с цел да стимулират растежа.

Все пак структурните реформи като понижаването на заплатите и либерализацията на трудовия пазар остават ключови за спасяването на Гърция, договорено с Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС).

Атина критикува този план за това, че отделя твърде голямо внимание на бюджетните икономии и твърде малко на мерките за растеж.

За периода 2008 г. - 2012 г. гръцката икономика вероятно се е свила с около 20 на сто частично поради бюджетните икономии, предписани на страната за понижаване на дефицита и дълговата й тежест.

Хадзидакис призовава партньорите на Гърция в ЕС да приемат плана за създаване на специалните икономически зони в страната. Според него някои страни от съюза имат възражения срещу подобен проект, тъй като това би дало на Гърция конкурентно предимство, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
8
 
35
 
! Отговори
виц преди 11 години
*** якия виц,то стана като арменец-миньор
104
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Атилчо батювото,що не си направиш едно гъзобръкче,че да ти мине сърбела !?
103
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ''великите елини'' седнаха ли на ''дедовия''?
102
9
 
41
 
! Отговори
!!! преди 11 години
грък и български заплати , нещо не се връзва ,
101
10
 
49
 
! Отговори
подиграват ни се! преди 11 години
И кой ще им работи на гърците в тези зони с български заплати???Или се надяват ние както сме я подкарали с растящата безработица, да се принудим да им работим и на тях за без пари, само и само да имаме работа.Станахме за подигравка и от "фалираща" Гърция!
100
11
 
34
 
! Отговори
Афродити преди 11 години
Искакис големакис българакис с бръснакис главакис и големакис мусколакис да *** шлякакис :-)
99
9
 
43
 
! Отговори
кунг-фу паяк преди 11 години
ха-ха-ха! И как ще задължат хората да живеят в тези обособени зони? Някаква преградна стена ли ще построят, за да не избягат в чужбина? Шегаджии! Точно като нашите ****нгери, дето 20 години се хвалеха, че българската работна ръка била евтина, и както се хвалеха, същата тази работна ръка изтичаше и продължава да изтича в чужбина, за да получи човешко възнаграждение за труда си.
98
18
 
33
 
! Отговори
DDT преди 11 години
ура изметите дето работят в Гърция ще ги преместят по дивите полета в Родопите и по скалистия Епир, но няма да ни ги връщат... Кеф !!!Да берат портокали там, че и бая *** ще се прибере да го храним тука
97
11
 
40
 
! Отговори
thanks giving peoplе преди 11 години
Maлииий,като гледам какви икономически санкции и финансови рестрикции налагат днес ЕС,Германия и МВФ върху либералната и до преди няколко години безпроблемно просперираща пазарна икономика на Гърция в услуга на ЕС, трябва да се благодарим,че в края на 2 СВ руснаците не ни подминаха, както го направиха умишлено на гърците,а предвидливо и спасително останаха за по дълго в България, че иначе кой знае още откога и какви ли специални и ограничителни зони щяха да наложат на българите от Европа !
96
12
 
41
 
! Отговори
среден преди 11 години
Глад,глад и пак глад,само това ще ги РАЗМЪРДА гърчолята,навремето като пазарувахме от техните магазини захар,олио,маслини,прах и др.дреболии,така ни се подиграваха гадно,сега им пожелавам и БЪЛГАРСКИ ЗАПЛАТИ да не получават,за*ника с език да си ***,ако все пак има защо.Никаква жалост за византийците!
95
13
 
34
 
! Отговори
АТИЛА преди 11 години
Ние БългАриите предвиждаме да направим Балканския полуостров Зона Чиста от Крадливи и Ебливи Етиопски *** и Миризливи Шумадийски Склавянски СвинеПълна Независимост на Западните покрайнини и Войводина,на Чувашия, Башкирия, Татарстан, Чечения......България трябва да има Обща граница с нашите Братя Маджарите, които са Българи потомци на Кан АрпадКАЗ
94
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В тия зони ще изпратят да работят всички чужди работници (пакистанци,албанци,българи.....)!Тъкмо ще си прочистят и страната си от *** ! Умни са си те !
93
9
 
38
 
! Отговори
1 преди 11 години
rabo li kusno she izpluvame imame si4ko infrastruktyra i resyrs i niame goliam dulg.gurcia naistina edin den she ni zavijda
92
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ще вземат 350лв. заплата !!! Айде стига глупости!!!
91
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде по-точно Гърция ги планира, в България ли?Аз чак сега схванах замисъла на преместването на всичките им фирми и производства у нас.
90
13
 
34
 
! Отговори
conservator преди 11 години
Дам в Китай наистина съществуват такива зони с като българските заплати.
89
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да да ама не ,миналата седмица гръцкото министерство си показа колко са зле,и вече дъжавният служител там няма да взима по 3000 евро а само 2000 евро,егати фалиралата държава ,е*ати гладът които ще видят тези мързели,а и това са заплатите без бонусите
88
12
 
48
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
Немисля,че цяла Европа трябва да стане като България. Проблемът е,че българите си мълчат и независимо колко ги тъпчат,те продължават да си мълчат. Я да видим какво ще стане ако всички се вдигнат? Но те предпочитат да си мълчат и да ги тъпчат, и да се оплакват,
87
13
 
45
 
! Отговори
Няма узакис! преди 11 години
Няма узакис, а работакис! Многос и за малкос! Като вулгарите! АААА, ядохте ли хурката! Чакайте, има и още, *** не го знаете! Дянков да ви е Министър на финансиите, МВФ да ви го пратят!
86
15
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Надявам се експеримента с български заплати да продължи и в Испания,Италия,Ирландия,Франция,Белгия , Холандия и най вече в братска Германия...Експеримента с екзистенц минимума с доходите на българите приключи успешно...Сега е ред на цяла Европа да яде "българска хурка"...или иначе казано ГЛАД , МИЗЕРИЯ И РАЗПАД НА ОБЩЕСТВОТО !!!