Албанците "по всички албански земи" честват 100 г. независимост

Скопие "почервенява" от албански знамена
Обновена: 22 ное 2012 16:47 | 21 ное 2012 18:48, Елка Василева
169
Албанците "по всички албански земи" честват 100 г. независимост
Скопие ще бъде покрито с албански знамена. Снимка: архив, Reuters

По повод 100-годишнината на независимостта на албанската държава столицата Тирана подготвя за 28 ноември гигантска 4-тонна торта, предаде македонската агенция МИА.

За „историческата“ торта е създадена специална комисия, която съобщи, че заедно с тортата ще бъдат приготвени и 7 милиона вилички – символично по една за всички албанци на Балканите, така че те заедно да отбележат празника.

Тортата ще бъде украсена с албанските национални символи, в средата ще е изобразен орел в червен и черен цвят, ще има и маслинови клонки, символ на мира.

За направата на тортата доброволно ще работят сладкарски работници. Ако се продаде, тя ще струва 3,6 милиона леки  (около 25 600 евро).

Още по темата

Тази инициатива се сторила интересна на премиера Сали Бериша, който на заседание на правителството поискал от местната власт в Тирана да намери подходящо място на площад „Скендербег“, където да бъде изложена тортата.

Освен тортата, която ще заема 400 квадратни метра, правителството ще заколи за курбан хиляда овце и още толкова агнета, като печеното месо ще бъде раздадено на „всички албанци в Албания и тези от албанските земи“, които заедно ще отпразнуват големия ден.

В деня на 100-годишнината на независимостта на Албания пък Скопие ще бъде покрито със знамена на Албания и ще бъде оцветено в червено-черно, съобщиха от неправителствената организация „Разбуди се“, предаде агенция Макфакс.

Стотици албански знамена ще бъдат подарени на албанците, които да ги издигнат на видни места като балкони, дворове, къщи, магазини.

„Изразяваме почит към високото национално самосъзнание на всички, които без да се двоумят, се присъединиха към нашата инициатива, за да направим Скопие червено в духа на най-големия албански национален празник. Така Скопие ще изпрати най-топъл поздрав на Валона и Тирана“, заяви Теута Златку от „Разбуди се“.

Миналата седмица една от партиите на албанците в Македония Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ започна акция за издигане на знамена в общините, в които албанците са мнозинство. Лидерът на партията Али Ахмети повлече крак в района на град Кичево. На 30-метров пилон в частна нива беше издигнато 6-метрово албанско знаме. Така беше заобиколен законът, съгласно който пред официална институция задължително трябва да има поставено и държавното знаме.

В столицата на Косово Прищина в понеделник бе издигнато 12-метрово албанско знаме, предаде изданието Preportr. Коприненият флаг бе издигнат вместо косовското знаме на един от главните входове към южната част на Прищина. Албанското и косовското знаме бяха поставени на правителствени, обществени и частни сгради. Знамената могат да се видят и на автомобили и на коли на градския транспорт в Прищина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
8
 
2
 
! Отговори
османлията преди 11 години
her sheyin zamani ve mekani vardir onemli olan nabzini yakalamak( ЗА всичко си има и време и място , важното е да му намериш ПУЛСА)
83
1
 
14
 
! Отговори
TAMERLAN преди 11 години
ФИАСКО НА ТУРСКОТО ЧЛЕНСТВО В ЕС Скоро вестник "Журнал дю диманш" взе интервю от председателя на бюджетната комисия в ЕП АЛЕН ЛАМАСУР. В отговор на въпрос дали ЕС трябва да продължи досегашната си политика на разширяване и интеграция в условията на икономическа и финансова криза, френският евродепутат заяви:"С изключение на 4 милионна Хърватия, която скоро ще бъде приета в ЕС, вратите на ЕС за другите кандидати вече са затворени. Що се отнася до Турция, за Брюксел т.н. "проблем с турското членство" повече не е актуален и трябва да бъде забравен и снет от дневен ред, защото европейците вече не искат Турция в ЕС." Изявлението беше направено само 2 дни след публикуването на острия и безкомпромисен доклад на ЕК за "напредъка" на Турция през 2012г. Турските политици реагираха грубо и невъздържано на отправените забележки. Анкара се отказва от своята "европейска ориентация" и дава приоритет на ролята си в арабско - мюсюлманския свят. Смяната на осите пролича в речта на Ердоган за развитието на Турция до 2023г. В ЕК реагираха с възмущение на просташките "прояви на несъгласие" с доклада, разиграни от уж "европейския министър" ЕГЕМЕН БАЪШ и председателя на КК в Меджлиса БУРХАН КУЗУ. Първият нахално заяви, че доклада няма никаква стойност, неговите автори били неадекватни. Турция не била ученик, съобразяващ се с оценките на Брюксел,тя сама си пишела оценките. Ведомството на БАЪШ щяло да разпространи "алтернативен доклад", който бил предназначен за ограмотяване на невежите европейци. "Конституционалистът" КУЗУ демонстративно хвърли на пода в студиото на CNN TURK доклада, като го нарече "срамен". След интервюто на Ален Ламасур, Егемен Баъш съвсем изгуби контрол над нервите си и заплаши ЕС, че "много скоро затворения тефтер с турското членство ще се наложи да бъде отново отворен. Турция не била проблем за ЕС, а неговия шанс за оцеляване и просперитет. Според Брюксел, поведението на Баъш и Кузу било брутално и просташко. Тяхната реакция доказвала правотата и обективността на оценките в доклада за "застоя на Турция". Напълно необяснимо било поведението на Кузу, носещ голяма отговорност за изготвянето на новата турска Конституция. В Брюксел са изумени, че Ердоган и Гюл досега не са дали знак, че подкрепят или порицават гафовете на Баъш и Кузу. "Напук" на европейските реакции, министър Баъш замина за Северен Кипър и оттам отправи нови обиди и заплахи към Кипър и президента Христофяс.
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И що ке стане сега с Диснилендот? Ке го вапцат албанците с црвено и црно!
81
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде им е сега на макетата Александър античния?
80
1
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
New York e noviat Vavilon.Mnogo negativna sataninska energia luha ot New York.
79
2
 
1
 
! Отговори
Mr. Killer преди 11 години
Мхм, още един ***! Седни почети малко преди да плещиш логики ;)
78
1
 
22
 
! Отговори
Ксеркс преди 11 години
Къв османлия си ти бе ***? Гледай си азиатските сапунки, работа в Европа нямате, *** талибански.
77
1
 
21
 
! Отговори
Тодар Александров преди 11 години
Това античките македонци явно са загубена кауза за България - предлагам на общонационално обсъждане да решим да не се съгласяваме на никаква цена сърби и македонци да бъдат приемани в Европейския съюз като рецидивиращи националисти и явни българофоби. Да ползваме предимствата си .
76
0
 
7
 
! Отговори
mutkurov преди 11 години
До Smurf... евала пич... супер лаф е.... мерси... ще го използвам ако разрешиш....
75
1
 
20
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Така че братята Македонци ако искат да нямат проблеми с Албанците , да намерят Българския шинел и да го облекат и ще им свършат проблемите. Българите с Албанците са се разбрали още преди 100 години, сега Македонците че не могат да се оправят си е техен проблем
74
1
 
2
 
! Отговори
османлията преди 11 години
до Mr. KillerТи кажи да не би да е Африканската
73
0
 
32
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
През 1 световна война, някъде около Сопие командира на български баталион си е закачил шинела на едно дърво и е казал на старейшината на албанците на около, виждате ли го все едно че аз съм тука , ще се върна да ми го пазите. През втората световна като са се върнали шинела е стоял на същото дърво и сина на старейшината е казал на вече Генерала , преди години сте дошли на коне и сте сте се разбрали докъде е България с баща ми, сега се връщате с танкове и мотори, шинела си е тук до тук си е ваше
72
0
 
4
 
! Отговори
Do 87 преди 11 години
Abe brato za6to trebva da ni podceniava6 nas BGrite,za albancite ne znam ama po4ti celiat balkan ni e ial poparata taka 4e te nas ni uvazavat da ti kazem 4estno a za skopskite mastii te sa si izbrali obratnoto broene problema si e texen da si go re6avat xi4 ne me boli za tex.
71
5
 
3
 
! Отговори
османлията преди 11 години
Туй верата е като ***, колкото я мачкаш толкоз поправа и поздрава става. Погалиш ли я почва да се *** и става мъничко и мекичко.
70
3
 
8
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
до 89 АРНАУТА - *** , *** , та вдлъбнат като албанец !
69
0
 
5
 
! Отговори
anti преди 11 години
Sega znameto na BYRM 6te bade s carevica v O partiata i ventilator da im duxa i darvena glava na dravnik xaxaxaxaxa
68
0
 
2
 
! Отговори
Mr. Killer преди 11 години
89, и какво става после, коя империя приема и налага християнството?
67
1
 
19
 
! Отговори
30 камшика преди 11 години
Албанците са много по "АНТИЧКИ"от фиромците.Нашите пъпеши много късно ще го разберат.
66
3
 
6
 
! Отговори
османлията преди 11 години
до bg 82Точно така си мислеха преди 2000 год. и Римските императори( Няколко хиляди разпнати на кръст , толкова хвърлени на зверовете и с Учението на Исус е свършено) . И какво стана после......
65
0
 
11
 
! Отговори
До 78 преди 11 години
И Сърбите искаха Велика Сърбия,па виж докъде стигнаха,така че радвайте са на това което имате и не ламтете за Чуждото