Албанците "по всички албански земи" честват 100 г. независимост

Скопие "почервенява" от албански знамена
Обновена: 22 ное 2012 16:47 | 21 ное 2012 18:48, Елка Василева
169
Албанците "по всички албански земи" честват 100 г. независимост
Скопие ще бъде покрито с албански знамена. Снимка: архив, Reuters

По повод 100-годишнината на независимостта на албанската държава столицата Тирана подготвя за 28 ноември гигантска 4-тонна торта, предаде македонската агенция МИА.

За „историческата“ торта е създадена специална комисия, която съобщи, че заедно с тортата ще бъдат приготвени и 7 милиона вилички – символично по една за всички албанци на Балканите, така че те заедно да отбележат празника.

Тортата ще бъде украсена с албанските национални символи, в средата ще е изобразен орел в червен и черен цвят, ще има и маслинови клонки, символ на мира.

За направата на тортата доброволно ще работят сладкарски работници. Ако се продаде, тя ще струва 3,6 милиона леки  (около 25 600 евро).

Още по темата

Тази инициатива се сторила интересна на премиера Сали Бериша, който на заседание на правителството поискал от местната власт в Тирана да намери подходящо място на площад „Скендербег“, където да бъде изложена тортата.

Освен тортата, която ще заема 400 квадратни метра, правителството ще заколи за курбан хиляда овце и още толкова агнета, като печеното месо ще бъде раздадено на „всички албанци в Албания и тези от албанските земи“, които заедно ще отпразнуват големия ден.

В деня на 100-годишнината на независимостта на Албания пък Скопие ще бъде покрито със знамена на Албания и ще бъде оцветено в червено-черно, съобщиха от неправителствената организация „Разбуди се“, предаде агенция Макфакс.

Стотици албански знамена ще бъдат подарени на албанците, които да ги издигнат на видни места като балкони, дворове, къщи, магазини.

„Изразяваме почит към високото национално самосъзнание на всички, които без да се двоумят, се присъединиха към нашата инициатива, за да направим Скопие червено в духа на най-големия албански национален празник. Така Скопие ще изпрати най-топъл поздрав на Валона и Тирана“, заяви Теута Златку от „Разбуди се“.

Миналата седмица една от партиите на албанците в Македония Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ започна акция за издигане на знамена в общините, в които албанците са мнозинство. Лидерът на партията Али Ахмети повлече крак в района на град Кичево. На 30-метров пилон в частна нива беше издигнато 6-метрово албанско знаме. Така беше заобиколен законът, съгласно който пред официална институция задължително трябва да има поставено и държавното знаме.

В столицата на Косово Прищина в понеделник бе издигнато 12-метрово албанско знаме, предаде изданието Preportr. Коприненият флаг бе издигнат вместо косовското знаме на един от главните входове към южната част на Прищина. Албанското и косовското знаме бяха поставени на правителствени, обществени и частни сгради. Знамената могат да се видят и на автомобили и на коли на градския транспорт в Прищина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Хайдутина S drugite nqma da ima problem no s teb badi siguren 4e shte te uvajat otzad
43
0
 
19
 
! Отговори
jan преди 11 години
до 54 Това само показва, че си българин. Ние се мразим по области - добруджанци, шопи, тракийци. македонци... И всички сме българи!
42
11
 
1
 
! Отговори
османлията преди 11 години
до ХайдукаВерно е.Като дойдем дори и владиката ще обрежем
41
1
 
18
 
! Отговори
бай Симо преди 11 години
Понеже македонците са глупави, сами ще поднесат измислената си държава на албанците. А пък албанците са достатъчно нахални да тръгнат и насам. Тогава обаче такъв ще им го набутаме, че ще се върнат обратно в пещерите откъдето са излезли преди 50 г.
40
0
 
13
 
! Отговори
ПИЩОВА преди 11 години
ХАХАХАХ,ЩЕ ИМА РАЗПАРЯНЕЕЕ,ПОРЯ ГИ КЪТ РИБИ,ПЪЛНЯ КЪТ АГНЕТА,Е МАКЕТАТАСКОРО ЩЕ БИЯТ ЧЕЛОТО В ПОДА,ХАШИМ ТАЧИ ЩЕ ГИ НАУЧИ НА УВАЖЕНИЕ КЪМ БЛИЖНИЯ
39
0
 
6
 
! Отговори
jjj преди 11 години
до 49 Ти кадънче не си ли работил? Те се бръснат.
38
2
 
14
 
! Отговори
Хайдутина преди 11 години
До Коментатор Те такива цивилизовани *** като тебе олабиха Европа да се напълни с ислямска смрад. Вярвай ми мюсюлманите няма да са тъй демократични към тебе когато се усетят силни с бройката си. Ти ако си добряк ,не всички са кат тебе, а проумей го ако имаш с кво.
37
7
 
3
 
! Отговори
Марсианец - чукча преди 11 години
Че тая торта ще се прокисне, а овчето месо ще се вмирише - те ще го ядат цел месец.
36
1
 
31
 
! Отговори
Хайдутина преди 11 години
Читак, знаеш ли църквата в Москва в Кремъл какво символизира формата и? Меч забит в ***. Сещай се защо !
35
4
 
20
 
! Отговори
Хайдутина преди 11 години
До османлията Дошло е време да оскубем на сестра ти п....та . И на кадъната ти.
34
1
 
26
 
! Отговори
jan преди 11 години
Скоро Александър Македонски ще стане албанец.
33
0
 
17
 
! Отговори
mutkurov преди 11 години
те сега на фиром=ците.... дупе да им е яко...сами си го....сложиха
32
11
 
2
 
! Отговори
османлията преди 11 години
до мустакатия ХайдукНе се коси , ние сега сме ахбапи с московците. Ще си направим ограда по билото на Балкана.Юга за нас Севера за тях
31
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето това е истинския проблем на Македония. Не България.От нас са видели само добро, а от албанците само проблеми. Но предпочитат да се карат с нас и да имат претенции. А на шиптърите мълчат.А са тръгнали да им вземат страната. Какво значение от къде са дошли и какви са били. Като скоро май ще ги прекръстят на Велика Албания.
30
13
 
6
 
! Отговори
османлията преди 11 години
Дошло е време да се оскубят плевелите от Балканската ни градина
29
3
 
18
 
! Отговори
Хайдутина преди 11 години
До османлията *** гледай да не лапнете руския х.. като дойдете да се разшетвате . Зер от султанско време турците сте свикнали на руски ритници. Руснаците наритаха турчата отРумъния, Гърция, Сърбия, Грузия, Крим, Кавказ и България ! Вие май се имате за богове, а?
28
1
 
14
 
! Отговори
БГ караминьол преди 11 години
народот дека се нарича македонци, че го яде куреца и на шиптерите , че го яде куреца и на бугарите. От една страна че сме бугарите а от друга албанците На БЪЛГАРСКИ това се казва караминьол.
27
11
 
5
 
! Отговори
османлията преди 11 години
от 100 години на сам Балканското село е останало без пъдар.Време е да се разшетаме по нашите си земи.
26
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО НА АЛБАНЦИТЕ ЧЕСТИТА ГОДИШНИНА
25
2
 
3
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 11 години
AKO VEE PAK SE OKAJE 4E SA BALGARI MI E JAL ZA TIAH MA AKO SA MAKEDONCI NEKA ALBANCITE DA SI GI ONOJDAT