Албанците "по всички албански земи" честват 100 г. независимост

Скопие "почервенява" от албански знамена
Обновена: 22 ное 2012 16:47 | 21 ное 2012 18:48, Елка Василева
169
Албанците "по всички албански земи" честват 100 г. независимост
Скопие ще бъде покрито с албански знамена. Снимка: архив, Reuters

По повод 100-годишнината на независимостта на албанската държава столицата Тирана подготвя за 28 ноември гигантска 4-тонна торта, предаде македонската агенция МИА.

За „историческата“ торта е създадена специална комисия, която съобщи, че заедно с тортата ще бъдат приготвени и 7 милиона вилички – символично по една за всички албанци на Балканите, така че те заедно да отбележат празника.

Тортата ще бъде украсена с албанските национални символи, в средата ще е изобразен орел в червен и черен цвят, ще има и маслинови клонки, символ на мира.

За направата на тортата доброволно ще работят сладкарски работници. Ако се продаде, тя ще струва 3,6 милиона леки  (около 25 600 евро).

Още по темата

Тази инициатива се сторила интересна на премиера Сали Бериша, който на заседание на правителството поискал от местната власт в Тирана да намери подходящо място на площад „Скендербег“, където да бъде изложена тортата.

Освен тортата, която ще заема 400 квадратни метра, правителството ще заколи за курбан хиляда овце и още толкова агнета, като печеното месо ще бъде раздадено на „всички албанци в Албания и тези от албанските земи“, които заедно ще отпразнуват големия ден.

В деня на 100-годишнината на независимостта на Албания пък Скопие ще бъде покрито със знамена на Албания и ще бъде оцветено в червено-черно, съобщиха от неправителствената организация „Разбуди се“, предаде агенция Макфакс.

Стотици албански знамена ще бъдат подарени на албанците, които да ги издигнат на видни места като балкони, дворове, къщи, магазини.

„Изразяваме почит към високото национално самосъзнание на всички, които без да се двоумят, се присъединиха към нашата инициатива, за да направим Скопие червено в духа на най-големия албански национален празник. Така Скопие ще изпрати най-топъл поздрав на Валона и Тирана“, заяви Теута Златку от „Разбуди се“.

Миналата седмица една от партиите на албанците в Македония Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ започна акция за издигане на знамена в общините, в които албанците са мнозинство. Лидерът на партията Али Ахмети повлече крак в района на град Кичево. На 30-метров пилон в частна нива беше издигнато 6-метрово албанско знаме. Така беше заобиколен законът, съгласно който пред официална институция задължително трябва да има поставено и държавното знаме.

В столицата на Косово Прищина в понеделник бе издигнато 12-метрово албанско знаме, предаде изданието Preportr. Коприненият флаг бе издигнат вместо косовското знаме на един от главните входове към южната част на Прищина. Албанското и косовското знаме бяха поставени на правителствени, обществени и частни сгради. Знамената могат да се видят и на автомобили и на коли на градския транспорт в Прищина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
35
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
Живял съм и съм работил доста години в Гърция откъдето познавам албанците много добре. Албанците са родени *** с кримиогенно съзнание , склонни са към насилие , отнемат без причина и с лекота човешки живот с всякакво оръжие и са болни на тема вендета. Албанците по-добре да си нямаш работа с тях че ще се опариш веднага , и най-добре тая *** да не я допускат тук никога.
63
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европа се усети и започва да сменя посоката. Тая неграмотна, далавераджийска пасмина вече никой не я иска. Видя се, че с ислям в съседство и в къщи цивилизовано не се живее, те искат да са отгоре, господарски комплекси избиват. Имат се за "повече хора" от другите.А под хора се разбират само мъжете, да не се объркате нещо.
62
3
 
22
 
! Отговори
ДО 78 преди 11 години
УТРЕ КОГАТО УСЕТИШ РЯЗАНАТА КАПАЦУНА ОПИТВАЙКИ СЕ ДА ТИ ПРОНИЖЕ ЦВАЙТАРА ДА НЕ ВИКАШ ЧЕ СИ БЪЛГАРИН,МНОГО КАТО ТЕБЕ ВЕЧЕ ПЛАКАХА
61
3
 
32
 
! Отговори
Татарин преди 11 години
Това обикновения *** македонец е дърво та дърво - а бре Куберов бугарин помни че нас татарите така нарече Ленин щото като *** мразеше българите от Казан - волжските българи нямат нищо общо с монголо татарите на Чингиз хан. Ама какво ли се обяснявам с плоските темета на загубените македонци - бог да ви беше пробил дупка там за наливане на акъл щото през ушите и очите ви не влиза.
60
1
 
17
 
! Отговори
bg преди 11 години
Dve atomni bombi nad Meka i Medina i isljama e priklu4il.
59
2
 
15
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
до 78-да шиптер си но , си най-вече ЧИТАК !Внимавай къде "ке се " криеш кога дойдем !!!
58
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно защо толкова много българи имат отрицателно мнение за Албания? Каква причина имаме ние да ги мразим? Какво сме делили и за какво сме воювали? Или просто защото основната религия там е ислям? Аз обаче не съм чувал в Албания да е имало гонения срещу християните. Живеят си хората нормално. Само в Косово изби някаква религиозна омраза срещу сърбите.Честит им празник!
57
32
 
1
 
! Отговори
османлията преди 11 години
Това което нашите деди (Османците) направиха преди 700 год,(Вземането на Балканите) е гаранция за това което ще направим ние( техните потомци) Вземането на Европа
56
0
 
12
 
! Отговори
bg преди 11 години
Mnogo e jalko ama e istina 4e shumadjiiskite goveda sa po-golemi bokluci ot albancite.
55
3
 
36
 
! Отговори
Ванчо Михайлов преди 11 години
Към македонците - Кога не сакате да бидете бугаре ке бидете шиптаре
54
6
 
17
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Шумадийски свинье, вън от Македония!
53
1
 
11
 
! Отговори
bg преди 11 години
Murshata gnusna osmanliiska si pozvoljava da se rep4i na Haiduka.
52
6
 
14
 
! Отговори
Ариана преди 11 години
Браво на албанците...да го духат неграмотните сръбски ***-фиромците.
51
4
 
28
 
! Отговори
jan преди 11 години
до 63Ако действително сте македонци, помисли си, какви мекотели са били прадедите ти, за да се обезличат и да приемат славянския език като роден. Но историята за тези времена е писана от гръко-византийски историци и тя ви определя като българи. Затова и вашите политици ровят като лалугери и унищожават всеки камък, който е доказателство за принадлежността ви. Лично за мен вие сте като злокачествен тумор, който трябва да се отреже завинаги.
50
22
 
1
 
! Отговори
османлията преди 11 години
Време е за военен поход. Трябват ни нови попълнения за Еничерския Корпус
49
1
 
4
 
! Отговори
бай Симо преди 11 години
до 65 - не знам защо посочваш тези хора. Това което ще се случи на албанците ще е с истински българи, за които наистина България е Родина и над всичко. Бъди спокоен - такива има достатъчно. Моли се само да не попаднеш срещу нас в този момент, моли се и си кротувай.
48
3
 
13
 
! Отговори
ДО 63 преди 11 години
КАКВИ МАКЕДОНЦИ СТЕ ВИЕ БЕ ,ВСИЧКИ СТЕ СЪС БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО,НЯМА МАКЕДОНЦИ,ВСИЧКИ СМЕ БЪЛГАРИ,ГОРДЕЙ СЕ ЧЕ СИ СЛАВЯНИН ,ГОРДЕЙ СЕ ЧЕ СИ БЪЛГАРИН
47
1
 
19
 
! Отговори
Балканец преди 11 години
Името му е Драги Карев.
46
2
 
47
 
! Отговори
Балканец преди 11 години
Цела Македония е накичена с албански знамена! А през 2008 един българин от Щип сложи българско знаме в двора си и го осъдиха да плати 2000 евро или да лежи 6 месеца в затвора. *** *** ФИРОМСКА ***.
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До османлиятаБъркате фанатизъм и религия. Всичко е до образование и култура. Ако поитате турците от Истанбул те не се асоциират с тези забулените от изтока.