Атина се пазари за цената на руския газ

Гръцкият енергиен министър е на посещение в Москва
3 дек 2015 11:00,
32
Атина се пазари за цената на руския газ
Снимка: Ройтерс

Гърция опитва да предоговори цената на руския природен газ и условията по доставките, съобщи руската информационна агенция ТАСС. Гръцкият министър на енергетиката Панос Скурлетис е на посещение в Москва и в рамките му разговаря в сряда с руския си колега Александър Новак.

"Имаме конкретни договори (за доставка - бел. ред) до 2026 година. Това, което обсъдихме е подобряването на условията и цената", каза Скурлетис.

Тема на разговорите е бил и "Турски поток", стана ясно още от думите на гръцкия енергиен министър. Макар и в обтегнати отношения с Турция, Русия не е поставяла въпроса за спиране на проекта. А в Гърция смятат плановете за актуални, както и преди.

"Стратегическото значение на този проект е актуално. Разбира се - последните събития между Русия и Турция са реално препятствие", призна Скурлетис. 

"Турски поток" е един проектите, който подхранва плановете на Гърция да се превърне в газов център за Балканите и премиерът на южната ни съседка вече направи няколко рейда в тази насока.

Броени дни след като получи за втори път доверието на гръцките избиратели Алексис Ципрас посети САЩ и се обърна към местната инвестиционна общност с призив отново да открият Гърция. Енергетиката беше посочена като един от перспективните сектори за инвестиции.

В края на ноември Ципрас отиде и в Израел, като основната тема на разговорите отново беше енергетиката. Перспективите оттам са газовите блокове в Средиземно море около крайбрежието на Кипър, Израел и Египет.

С преноса на газ от региона, Гърция със сигурност ще се превърне във фактор на газовия пазар в региона не само на Балканите, а и за Югоизточна Европа.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 години
всички изнудват руснаците , ако може и без пари газа да бъде ...
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То ест, заплата колкото в Бг, цени - двойни.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ведущий инженер-конструктор"НПО "Алмаз" ("ГСКБ "Алмаз-Антей"), Москваот 50 000 до 65 000 руб.Должностные обязанностиРазработка, согласование, выпуск конструкторской документации на печатные, СВЧ платы, механические детали, корпуса блоков и устройств Разработка, согласование, выпуск сборочных чертежей на радиоаппаратуруТребованияВысшее техническое образование Аналогичный предшествующий опыт работы от 2х лет Знание САПР: PCAD 2006, ACAD 12, Altium Designer 14, Solid Works 2013, Компас 14
7
2
 
15
 
! Отговори
ад преди 8 години
До АнонименЗатова догодина обсъждат да се изтегли нов заем от 4-5 милиарда, щото много "добре" се развиваме
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 10какво са 900 доларес американос за най-скъпия град в света.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грижат се хората за държавите си,правят политика в тяхна изгода само при нас времето е спряло!!Пълно ослушване,аджеба откъде ще задуха вятъра,че да се обърнем и ние към него!!!Чакане на указания от хора,които са загрижени първо за интереса на държавите,за които отговарят и да отговарят за нашият просперитет,напредък,добруване-просто им идва в повече!!!Изградихме някаква чудна кръстоска на тропическият ленивец,гарнирана с магарешки инат и със стаден инстинкт на овца!!!!
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДа де, само дето заплатите единствено са в рубли - оборудването е вносно и в никой случай вечно! Какво правим като се повредят, с хартиено тиксо и тел ли ще го оправят рашистите? Освен това нека не подценяваме обикновения мужик, и той макар и лицемерно мечтае за лукса на прогнилия Запад.Приказки за наивници са, че коя да е държава в 21ви век може да оцелее без конкурентен внос.Северна корея е прекрасен пример, който иска да им подражава нека отива направо там.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo
2
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички усетиха руската слабост и сега натиска няма да спре.Ще им намаляват главните приходи от продажба на полезни изкопаемо - то се е видяло.Само дали ще могат да понесат загубата на един от основните си клиенти Турция, както и драстично намаляващата консумация в ЕС? Едва ли, все пак проблема на съвременната руска 'икономика за приятели на ***' е, че няма марсианци на които да се продават газ и нефт.. човеците все по-масово се отдръпват от империята на злото.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съседите ни се борят да станат газов център на Балканите, а ние доброволно се отказваме. Без идея поне да се опитаме да защитим нещо, което е добро за страната ни. Каквото ни кажат от ЕС, ние сме YES, независимо дали е добре или не!Преди дни пък се изказахме против Северен поток II.За кучета и котки може, за прасета не, нали?!