Ментето на "Железния светилник" – в музея на утопията на македонизма

Внукът на Талев се закани, че случаят ще стигне в Страсбург
3 авг 2017 12:30,
89

Спогодбата между България и Македония дава нова надежда на внука на българския писател Димитър Талев - Климент, че копията на македонски език на една от най-значимите творби на дядо му - "Железният светилник", ще отидат в историята.
Още по темата

Bulgaria ON AIR неведнъж е срещала зрителите с казуса - внукът на големия български писател категорично изразява несъгласието си с издадените на македонски език книги на знаменития му дядо.

През 2016 г. Климент настоя държавата да внесе протестна нота и да спре разпространяването на произведенията на Талев на македонски.

Днес той показа с какво се различава пиратското копие на македонски. Книгата е с близо 100 страници по-малко.

"Това е един долнопробен преразказ и гавра с паметта на дядо ми", настоя той.

Във връзка с подписаното споразумение за добросъседство между България и Македония, той коментира:

"Ако българската дипломация и политиците положат малко повече усилия, това може да бъде много полезно за каузата. Ако след ратификацията на прословутата спогодба няма резултати, ние ще внесем въпроса до Страсбург", закани се Климент.

"Този роман е един исторически щит срещу историците в Скопие. Аз го пазя като очите си и нашите наследници ще го пазят, защото Талевия архив е история, а ето тези пиратски издания в бъдеще ще бъдат музейни експонати в музея на утопията на македонизма", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
Ами ако питаш псевдопрофесора Шибидар, то всички римски императори са българи.Тоя надминава дори и макетата.
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е комунист не е бил стока. Кой ако не е е комунист би могъл да получи тогавашната Димитровска награда. Само проверени и верни на партията хора.
38
3
 
12
 
! Отговори
do 19 преди 6 години
Значи по вашата логика император Галерий роден в Сердика трябва да е българин ?Чувал ли си някога за фермана на султан Абдул Азис, в които се определят българската епархия ?Намери го и виж кои епархии влизат в състава на Българската 1872 г, и какво прави Велешката в която влиза цялата долина на Вардар. Скопската, охридската и битолската епархия се присъединяват към бълг. екзархия след като 2/3 от населението се определят като БЪЛГАРИ.
37
2
 
3
 
! Отговори
Фичо преди 6 години
До Анонимен 38Да, особено и онова куче Белия зъб, знаменити сцени.
36
13
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
Легендата за кръвния данък и еничарството. Вземали насила 5 годишни момчета ?!?!Османците са били безкруполни и прагматични. Каква им е била файдата да отглеждат 12-15 години момче за да го направят войник ?!Истината е, че са отбирали най-личните младежи/отгледани и изучени/от християните.По-умните за работели в администрацията на Високата порта, а по-яките ставали лична гвардия на султана с доста по-висок статут от заптиетата.Да имало е принуда, но нима ние при соца доброволно ходехме казарма?
35
2
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
Денко Малески бивш македонски външен министър, си припомня коментар на баща си:"че е незаконно за един академик, пишейки нашата история, да изтрие думата българин и да я замени с думата македонец."И негов коментар: "Сега, в търсене на обективната историческа истина, трябва да минем пътя обратно от Александър Велики, цар на Елините, чрез Самуил, цар на българите, до началото на създаването на нашата млада и смела нация и държава ..."
34
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен най-ми харесва романът му Тютюн. Имаше и филм по него, мисля че със Стоянка Мутафова като млада. Много весел и свеж беше.
33
3
 
7
 
! Отговори
ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ преди 6 години
си е част от БЪЛГАРИЯ
32
2
 
14
 
! Отговори
А.В. преди 6 години
До LanТова с "Тютюн" е друг Димитър, но както и да е, всеки има право да се изказва по форумите, дори тези, които са си купили диплома за осми клас, за да се запишат на шофьорски курс:)
31
4
 
5
 
! Отговори
Македонски преди 6 години
До *** LanПромит мозък!Имам издание на "Самуил" от 1958 годинаПо долу ти писах, *** май не четеш, освен че повтаряш като папагал глупостите си!
30
4
 
11
 
! Отговори
ВИСТИНАТА преди 6 години
1.МАКЕДОНИЯ Е ГЕОГРАФСКА ОБЛАСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА НЯКОЛКО БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ; 2.КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ФИЛИП 2-ри, АЛЕКСАНДЪР 3-ти и т.н.''скопяни'' ТРЯБВА ДА СИ ДРЪПНАТ КРАДЛИВИТЕ РЪЧИЧКИ, ТЪЙ КАТО КРАДАТ ОТ ГРЪЦКАТА ИСТОРИЯ; 3. КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА САМУИЛ И ЗА БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ И ЕКЗАРХИЯ, ''скопяни'' ДА НЕ КРАДАТ ОТ БЪЛГАРИЯ; 4. СЛЕД 1944 може
29
13
 
5
 
! Отговори
смешко Lan преди 6 години
Я, кажи защо българите са го вкарали в затвора и после *** в църква и се закълни . Защото Талев се е самоопределил като македонец Сега се сетили колко е велик българите...
28
6
 
5
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Леле обърках авторите, срам и за мен. НО и за този автор не си прав - щом е получил Димитровска награда 58-*** няма как да е бил в немилост! Редно е да му се издават творбите така, както ги е написал! Явно си има архив и свалям шапка на внукът му, който се бори за правилната кауза.
27
8
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Точно така . България също води пропаганда и премълчави неща които не и изнасят и промива мозъци за своя изгода . Интелигентния човек не се връзва, а мисли критично .Същото е и за Талев . Истината е съвсем друга .
26
5
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
20 До Анонимен:) ***, моето издание у нас е от 1951г. на ЧИСТ български език! А ако малко се поразтърсиш, ще видиш и кога е правен филмът "Тютюн". НЕ ви (съвсем нарочно е с малка буква) изнася. Разправяте какво бил казал човекът. Ми че то и аз се представям с родното си място - на другите българи е ясно, че и аз съм българка. Ровите му костите, а нямате елементарната доблест просто да го издадете така, както си е написал книгите! Аз бих се срамувала.
25
6
 
19
 
! Отговори
Лазар Глаушев преди 6 години
Талев е затворен заради прояви на великобългарски шовинизъм. След ВСВ комунистите бяха на път да дадат пиринския край на Югославия. Наредиха на хората да се пишат "македонци" , а какво остана да се говори за българи в Македония?!След разрива на Сталин с Тито, нашите *** си коригират мнението и Талев е освободен, реабилитиран и награждаван! Бил е народен представител.Велик писател!
24
4
 
17
 
! Отговори
Македонски преди 6 години
До номер 19,20,21,22,23,24Първи издания на Талевите романи в България:"Железният светилник" 1952 година"Илинден " 1953 година"Преспанските камбани" 1954 година"Самуил, цар български"1-3 том 1958/60 година"Гласовете ви чувам" 1966 година.........Драги ми господине, не знам, какво са ви учили в училище в Скопие, но сте в голяма грешка, и нещата, които пишете са смехотворни и не вървят!Да не кажа, че са откровенни лъжи!Бягайте да драскате във форума на вестник "Вечер"!
23
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка държава си продуцира /редактира пропагандна литература. Например "Време разделно", според вас какво е ? Класическа пропаганда ! Българите живеещи по планините, насила приемали исляма. Дрън, дрън ярини. Османската империя е имала нужда от рая, която да произвежда и храни империята. На живеещете в непродуктивни райони са позволявали да станат мюсулмани.Те не плащали данъци. Прочее, баташкото клане е извършено от именно такива сами приели исляма българи.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Защо не прочете коментар 2?
21
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност какъв е въпроса-къде се е родил писателя,в кой район,който по време на неговото раждане-преди и след е бил територия към некои по договори или без договори като сражения от войни и след дълги преговори овъртвания,превъртвания между некои си там от трети свят,или въобще какъв се чуства писателя по потекло на род,предци и затуй по логика на езика на дедите си е написал първо книга чернова,която е оригинала и след туй дадена за печат в печатница на говоримия език за него и дедите му-шрифт.