Лазарево – сръбското село, в което боготворят Ратко Младич

Местните наричат селото си Младичево в чест на генерала
Обновена: 23 ное 2017 13:44 | 23 ное 2017 13:30, Красимир Ангелов
94

Сграда на селската улица гордо обявява, че хората вървят по булевард "Ратко Младич". Снимка: БТА

"Жителите на село Лазарево, община Зренянин, селото в което на 26 май 2011 г. беше арестуван генерал Ратко Младич, побесняха след обявяването на доживотната му присъда и го обявиха за национален герой", пише сръбското електронно издание "Srbija Danas".

Още по темата

В репортаж от Лазарево изданието твърди, че местните жители направо боготворят Младич и имат намерение да нарекат една от улиците в селото на името на сръбския генерал.

"Харадинай го пуснаха, докато Младич го осъдиха на доживотен затвор. Това не е никаква справедливост, след като остави кръволоците на свобода!", смятат селяните от Лазарево, тъгувайки за генерал Младич, цитирани от агенция "Фокус".

А за уважението на местните към бившия лидер на босненската сръбска армия доказателство е и написаното на няколко места име на селото "Младичево", в чест на Ратко Младич. Както и залепените плакати на табелите на селото с надписи "Ратко е герой".

Както Dnes.bg съобщи, бившият командир на босненските сърби Ратко Младич бе осъден на доживотен затвор от Международния наказателен трибунал в Хага, който го призна за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

"Заради извършването на тези престъпления съдът осъжда Ратко Младич на доживотен затвор", обяви председателят на съдебния съвет Алфонс Ори.

Ратко Младич е смятан за отговорен за военните престъпления по време на войната в Босна, за обсадата на Сараево, при която загинаха повече от 10 000 души и за избиването на мюсюлманите в Сребреница.

Младич бе издирван дълги години за престъпленията си и бе арестуван на 26 май 2011 г. в село Лазарево. След това бе предаден на Трибунала в Хага.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
17
 
12
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Гнусна работа! Оня убивал деца, тези си падат по изверг! Нещастници!