Лазарево – сръбското село, в което боготворят Ратко Младич

Местните наричат селото си Младичево в чест на генерала
Обновена: 23 ное 2017 13:44 | 23 ное 2017 13:30, Красимир Ангелов
94

Сграда на селската улица гордо обявява, че хората вървят по булевард "Ратко Младич". Снимка: БТА

"Жителите на село Лазарево, община Зренянин, селото в което на 26 май 2011 г. беше арестуван генерал Ратко Младич, побесняха след обявяването на доживотната му присъда и го обявиха за национален герой", пише сръбското електронно издание "Srbija Danas".

Още по темата

В репортаж от Лазарево изданието твърди, че местните жители направо боготворят Младич и имат намерение да нарекат една от улиците в селото на името на сръбския генерал.

"Харадинай го пуснаха, докато Младич го осъдиха на доживотен затвор. Това не е никаква справедливост, след като остави кръволоците на свобода!", смятат селяните от Лазарево, тъгувайки за генерал Младич, цитирани от агенция "Фокус".

А за уважението на местните към бившия лидер на босненската сръбска армия доказателство е и написаното на няколко места име на селото "Младичево", в чест на Ратко Младич. Както и залепените плакати на табелите на селото с надписи "Ратко е герой".

Както Dnes.bg съобщи, бившият командир на босненските сърби Ратко Младич бе осъден на доживотен затвор от Международния наказателен трибунал в Хага, който го призна за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

"Заради извършването на тези престъпления съдът осъжда Ратко Младич на доживотен затвор", обяви председателят на съдебния съвет Алфонс Ори.

Ратко Младич е смятан за отговорен за военните престъпления по време на войната в Босна, за обсадата на Сараево, при която загинаха повече от 10 000 души и за избиването на мюсюлманите в Сребреница.

Младич бе издирван дълги години за престъпленията си и бе арестуван на 26 май 2011 г. в село Лазарево. След това бе предаден на Трибунала в Хага.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Но не мога да се съглася, че са избивани само босненци и нито един сърбин."Във войната има жертви и от вете страни. Но истинските войници (каквито бяха бошнаците в тази война) ходиха да се бият с въоръжени *** по горите. А в същото време сърбите убиваха беззащитни старци, невъоръжени жени и деца в градчета и села.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но не мога да се съглася, че са избивани само босненци и нито един сърбин....Интересно като те нападнат и започнат да ти избиват децата и жената ти няма ли да почнеш същото? Какво очакваш? Сърбите да колят и бесят, а босненците да стоят мирно ли?
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да живее дълго "престъпникът". И него като Милошевич ще му открият някоя болест в затвора и ще му видят сметката. Живи сръбски герои не им трябват.
18
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде пак разни български родоотстъпници милеят за Сърбия (заради която търпим най-жестоките ни национални катастрофи), вместо да милеят за родината си България. Хората в тази страна не разбраха, че... това че някой е мюсулманин, не го прави по-лош човек. Важно е как се отнася някой с хората, а не каква му е религията. И само защото избитите от този извepг са мюсулмани, тук разни тъпyнгери омаловажават тези престъпления. Скапани фaшисти! Как не ви е срам?!
17
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, войната е ужасно нещо и жалко за избитите хора.Но не мога да се съглася, че са избивани само босненци и нито един сърбин.Ами в Косово какво стана, пак говорят за убити косовари и никъде за сърби.Сърбите ги съдиха в Хага, а косовските лидери станаха президенти. А същите тия лидери на АОК са замесени с трафик на органи. Колко безследно изчезнали сърби има?Има ли съдени мюсюлмански лидери в Хага или само сърби и хървати? Имало е война, а виновни са само от едната страна?!
16
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да живее по-дълго престъпникът. Да изгние в затвора.
15
13
 
5
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Давайте си минуси колкото си искате ама снимките са в интернет! Три държави нападнаха през 90-те години сърбите и после защо НАТО ги атакува?! Заради предисторията на сърбите....
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха, избитите носели кръстчета. Все чисто златни и по половин кило тежки.
13
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой проучи колко босненски мюсюлмани са избити и колко сърби?Работата стана като химическото оръжие на Саддам. Видехме го белия прах в едно шишенце в Оон-то дето един военопрестъпник го показваше.
12
5
 
4
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Босна и Херцеговина няма нищо общо с Косово бе ***?! Едното е държава, а другото бивша сръбска автономна област? То вас ако ви пита човек цяла Югославия са само сърби.
11
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата истерия за избитите мюсюлмани беше американска пропаганда. ...*** го кажи това в Сараево.
10
9
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
а защо си предадохте героите на измисления трибунал в хага сега пьк искате в нато и ес за премиер имате лесб----ка позор
9
4
 
4
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Хем ги няма босненците живи, хем убитите били само християни?! Как става това? Взели са ги извънземните ли?
8
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата истерия за избитите мюсюлмани беше американска пропаганда. Същата пропаганда, която обяви сирийската "умерена" опозиция за ангели, а Асад за дявол. Просто им трябваше Косово и си го създадоха без да се интересуват от международните закони.
7
14
 
9
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Как точно на Младич му засегнаха народа?! Да не би сърбите да не напднаха :1. Словения2. Хърватска3. Босна и ХерцеговинаДоколкото ми е известно държавата на сърбите се нарича Сърбия.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ги разравяха труповете вътре били с кръстчета по вратовете....И всичките кръстчета от една партида. Окачени им преди заравянето.Нищо не е изоставено. Всичките са ексхумирани и номерирани. Още тече процедура по идентифицирането им.
5
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В една война има само едно правило - или убиваш, или те убиват.Младич е национален герой, защото е воювал за народа и страната си, в техен интерес.Колко от нашите военни и политици ще го направят за България и народа й?!?За мен той също е герой.
4
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че защо няма присъди и за другата страна?...Ами сигурно защото не се осъждат невинни. Ако не беше издевателствал и него нямаше да го осъдят. Ето, по едно обвинение са го оправдали, ще лежи заради останалите 10.
3
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНяма двоен аршин, а просто дали има доказателства или няма. Ако имаше двоен аршин нямаше да оправдаят Слободан Милошевич. Всички знаем, че той е вдъхновител и на Пладич и на Караджич и на Шешел, но просто не е престъпление да си вдъхновител и муза на убийствата, а да издадеш пряка заповед!
2
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заслужава си присъдата като цяло. Само че защо няма присъди и за другата страна? Защо е този двоен аршин? Пак сме на наши и ваши!