Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!

Шефът на руския център в Ниш нарече сърбите "малките руснаци"
28 ное 2017 11:00, Елка Василева
212
Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!
Снимка: архив, Reuters

Новият директор на Руско-сръбския хуманитарен център в Ниш Виктор Гулевич започна мандата си със спорното изявление, че сърбите "може би са малки руснаци". Той отиде дори по-нататък  и добави, че тази теза може би може и научно да бъде доказана, пише сръбският вестник "Блиц".

Само месец и половина след идването си на този пост Гулевич реши да обясни на сърбите откъде произхождали и към кой народ принадлежали. И естествено, той свърза своите домакини – гражданите на Сърбия, с руснаците, като отреди и най-невероятното място на тяхната прародина.

"В свободното си време се интересувам от историята на древните руски племена, много съм чел за това. Някои експерти твърдят, че руснаците са се преселили от района на Северния полюс на юг поради климата и са се заселвали в Европа и други части на света. Така че може и да може да се докаже, че сърбите са "малки руснаци", заяви Гулевич.

Той не е първият, който нарича сърбите "малки руснаци". Поради уж голямото влияние на Москва върху Белград в този контекст за сърбите писаха и чужди медии. Че сърбите са "малки руснаци", твърдяха и хора от екстремистки сръбски партии, представящи се за националисти. За това навремето говореше и лидерът на радикалите Воислав Шешел. 

От друга страна против тезата, че сърбите са "малки руснаци", говориха представители на настоящата управляваща коалиция в Сърбия, наскоро и министърката на евроинтеграцията Ядранка Йоксимович.

"Ние сме сърби! Не сме "малки руснаци" и не сме "троянски кон" на руските интереси в ЕС. Но уважаваме подкрепата и отношението към нашите интереси, проявено от Русия и не крием това. Поради това и не сме им наложили санкции", каза Йоксимович.

Сръбското издание попита Душан Баятович – директор на "Югоросгаз" и известен русофил, дали е съгласен с тезата, че сърбите са "малки руснаци" или тя го обижда.

"Като народ не сме нито великосърби националисти, нито сме "малки руснаци". Ние сме сърби, славяни и православни. С братята руснаци имаме безукорни исторически отношения и много исторически и настоящи интереси. Всичко друго са трудно приемливи опростявания", каза Баятович.

Макар че в много държави подобно изявление би било възприето от домакините като обида и то не защото става дума за руснаци /може да е и която и да е друга нация/, случаят със Сърбия не е такъв, пише изданието.

"Ние очевидно сме изгубили своята идентичност, а този господин не би казал това, ако мислеше, че тук няма да бъде поздравен за това. Той е знаел, че ще го аплодират за подобни изявления. С това той е искал да каже: ние нямате своя идентичност, изгубени сте във времето и пространството и ние ще ви кажем кои сте", обясни Ратко Божович пред сръбското издание.


212
Още по темата: сърбималки руснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
1
 
! Отговори
Балканец преди 1 година
Колко съм бил заблуден! Аз досега си мислех , че са дошли от Южния полюс!
198
1
 
5
 
! Отговори
2+2 преди 1 година
Името не народа съби произлизе от Servi ,което значи слуги на латински ,другото им наименование -славяни произлиза о Sqlave -пак латински ,което значи роби .Щом руснаците се припознават в това ,значи е истина. И двете наименования са различни от името българин. Казах.
197
1
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Тоя ги е чел тея истории в списание комсомолска правда
196
1
 
1
 
! Отговори
До путка в Кремъл преди 1 година
Интересно, мудераторчиту ни тъ трий! Шо така бе, момче? То, завалйчето много си утежнява пуложението!
195
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 186
Кръвожаден съм бил! Не съм казал как да се изчистим от предателите, зер! Аз знам какво пиша и как да го напиша, така че и Татарчев да излезе от гроба, да не може да се закачи.
До то
Лосионът отдавна свърши и не се произвежда и само най-tъпите нашенски шороsопитеци имат запаси от него. Винаги съм твърдял, че споменаването за това нещастие е гаdно и аморално.
194
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам колко приличат на Руснаци умирам от смях!!!!
193
4
 
3
 
! Отговори
До Влади преди 1 година
Това са наукообразни съвременни митове и легенди, използвани за политически цели.
По-долу обясних, че систематични генетически изследвания на населението на Европа НЯМА. Даже организирани от двете мощни институции. Не са отчели, че малцина биха искали някой да разполага с техен генетичен материал, който би могъл да се използва недобросъвестно. Автохтонни? Глупости! Автохтонни в Европа са само баските и няколко
малки народа в Сев. Кавказ. Е, и грузинските народи, но аз не ги броя за европейци!
192
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почвам да се нервя, когато хора, които нямат никаква представа от генетика, започват да говорят за ДНК анализ.Съгласен съм с №196.Който не знае коя е комплементарната база на тимина, да бъде любезен да мълчи!Преди години Ntnl.Geo и Microsoft бяха решили да правят мащабни генетични изследвания на населението на Земята за да се изучат миграционните потоци.Плащаш $10 и получаваш пакет със стерилна виала и
клечка за взимане на устен епителий.Пращаш материала пак за свои пари. Изследването се провали
191
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия ДНК анализи,има най-различни такива!
Няма ДНК анализ за всеки един отделен народ,това да не като да определиш кръвна група!
Според такива псевдо анализи македонците изкарват ,че нямат общо с нас,хърватите пък твърдят,че сърбите,са далеч от тях,румънците се изкарват кръвни братя с италианците и т.н.
190
5
 
7
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Стига, от пусто, в празно! Нали последните генетични изследвания тук показаха, че 60% , от нас балканците сме автохтонни, т.е. не сме дошли от майната си, а сме си.местни. Част от населението е приемала името и езика на поредния завоевател, но иначе нямаме големи генетични разлики със сърби, хървати, италианци от Севера, гърци от Тракия, а никаква с македонци и, интересно, - румънци.
189
5
 
12
 
! Отговори
то преди 1 година
И с просто око се вижда, че на Балканите никой не пие лосион за баня.
Ние сме си тук от над 8000 години - ДНК анализите вече го доказват безспорно.
188
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русите са алкохолици, изостанали,безделници, убиййци...
Сърбите за такива ли се имате ...?
Малко или много руснаци сте ?
187
2
 
16
 
! Отговори
Белград преди 1 година
Сърбия е провинция на България.
186
22
 
1
 
! Отговори
бългериа фърст преди 1 година
Българите са чисти ***. Малко поизмити.
185
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно да си много наблюдателен за да видиш че ние българите не сме славяни, сърбите също не са. Славянските лица са плоски скулести с леко дръпнати очи и много светли кожи.
184
8
 
18
 
! Отговори
Ха,Ха,...Ха преди 1 година
Нещо ,,Славянският'' мит,взе да сдава.Ми че то само като ги погледнеш Сърбите,не ти трябва да знаеш много,че да ги оприличиш на германско племе.Ясно е че са от далечният север,...Германи.Нищо общо с Балканските народи.Особено с Българите и Гърците,за Турците да не говориме.До скоро по Ю-туба се въртяха бул-шити на руските професори/историци.Как славяните са населили Балканите,идвайки от Кавказ.На всеки 10-на години,нови ист, открития.В зависимост от ,,Политическият Вятър''.
183
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо чудно.
182
2
 
24
 
! Отговори
Волжски БГ преди 1 година
Брей, и каква излезе тя?! “ Пустите балканци станали русняци...”. По тая логика и аз мога да твърдя, че руснаците са изрусени българи на север от Дунав и Волга :-) Така де, нали и писменост, и религия са вървели от Дунава в посока Севера, а не обратно !
181
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен=========<Да здравствует Россия! Живела Србиjа! Да живее нашето скъпо Отечество България! Да се очистим от враговете между нас, сеещи омраза, националните предатели! =========

Ще останем без русофили бе, много си кръвожаден!
180
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами хайде честито на съседите! след като македонците са южно сърби, ето че и сърбите станаха малки руснаци. май от едно и също място идват всички пререкания на полуострова.