50 000 души из улиците на Солун: Македония е Гърция!

Двете държави още преговарят за името на Македония
21 яну 2018 17:19,
283

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Исторически многохиляден митинг се провежда днес в Солун. Неправителствени организации и сдружения на гръцки македонци протестират срещу употребата на името "Македония“ като конституционно име на съседната държава.

Гърци от цялата страна, от островите и дори от чужбина пристигнаха в Солун за участие в проявата, съобщи БНР.

Над 50 хиляди души се събраха в центъра на града пред паметника на Александър Македонски.

Още по темата

С национални знамена и плакати "Македония означава Гърция“ демонстрантите изразяват мнението на много от гърците, че в промяната на името на съседната държава не трябва да се включва "Македония“.

Протестиращите скандираха "Македония е Гърция", а протестът получи подкрепата на политически, спортни и професионални организации и обединения.

Последно социологическо проучване сочи, че 77% от анкетираните са на това мнение. В митинга участват представители на кметствата от цяла северна Гърция, както и депутати от партията "Независими гърци“, която е част от правителството.

Църквата също взе страна в спора, но призова да не се организират протести. Солунският митрополит Антимос на литургия днес обаче покани вярващите за масово участие в митинга.

Медиите коментират днес, че митингът в Солун е "израз на национализъм“. Правителството продължава преговорите със Скопие. Все още няма споразумение.

Тази седмица специалният пратеник на ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц е предложил пет варианта, които могат да го решат чрез "добавки" към сегашното, което според властите в Скопие е Република Македония и което Гърция не признава.

Нимиц е поставил на масата пет предложения: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Версиите им на латиница включват изписването на "Македония" като "Makedonija" според изданията. Списъкът с предложения е бил предаден на двамата преговарящи, Адамантиос Василакис и Васко Наумовски.

Тези имена съответно ще имат и "кратки" версии - "Нова Македония", "Северна Македония" и пр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
4
 
19
 
! Отговори
Кутмичевица преди 6 години
По времето на средновековието тази област се е наричала Кутмичевица.Гърците да се пазберат с приятелите си в Москва дето са решили да създават нова нация. Колкото до Александър Македонски, останалите народи го наричат Велики, но не и Гърка. Доколкото си спомням баща му Филип цял живот е воювал с Гърците.
182
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ам те нямат ли си работа там ?
181
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На плаката е Павлос Мелас, лидер на андартите, убивал и тормозил местните българи докато Постол Ениджевардарското слънце не го залавя и наказва.Изобщо не им прави чест на гърците да го развяват по площадите и си мисля, че протеста е и срещу нас - превантивно.
180
0
 
18
 
! Отговори
Йончо Попов преди 6 години
През 1912 г български емигранти от САЩ и други краища на света се връщат и се записват доброволци в балканската война за да дадат свобода на братята в земите около скопско, охридско и одринска тракия. Идват, отиват, бият се юнашки и много загиват за делото. Кога грък, мам ка им се е записал доброволец и е отишъл да с ебиеза родината си, никога, т. Е. Кога пръдне гущер. Тази страница от българската история незная докога ще е разпъват, ама истината е една и трябва да е ясна - еднин народ
179
1
 
19
 
! Отговори
Стига! преди 6 години
В Македония са останали 2 милиона население! По манталитет са си българи! ЕС да не се намесва!
178
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
И сянката на Буцефал е гръцка,ха-ха.Гърци,патентовайте сянката като изконно гръцка,и всичко живо и неживо да ви плаща,задето хвърля сянка.
177
4
 
17
 
! Отговори
хахахахахах преди 6 години
Нито в древни времена, нито сега македония не е била и няма да бъде гърция.
176
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НИЕ, ВИЕ, ТЕ."ПОСЛЕДНО МАКЕДОНИЯ НА КОГО Е.."---Абе, наша си е Македония, на България! Както Беломорска Тракия, Източна Тракия, Южна Добруджа, Западните покрайнини ... На сегашните управници, дето "пишат" историята, да им .... нямам думи!
175
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След етническото прочистване,което проведоха гърците в Македония те могат да си твърдят каквото им хрумне при първото напиване,но ИСТИНАТА е една: Македония не е Гърция и никога не е била,дори по времето на Александър Велики! Боливия например не е Испания,макар в нея да е официален език испанският,а Америка не е Англия въпреки английския език,който е наложен за официален с един глас предимство преди около 200 години!
174
1
 
15
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 6 години
ПОСЛЕДНО МАКЕДОНИЯ НА КОГО Е, ЧЕ И АЗ СЕ ОБЪРКАХ ВЕЧЕ. НЕ СЪМ УЧИЛ ТОВА КОЕТО ИСКАТ ДНЕС ПО ИСТОРИЯ,,,,
173
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония определено не е Гърция- древните Мигдони били Тракийско племе сиреч Българско,а гръцката държава за пръв път е завладяла по-голяма част от земите му през 1912 г. и НИКОГА преди това! Затова гърците са нашественици и поробители в Македония а повечето от онези гърци.които се стичат така масово на протеста дори не са от там- техният корен е от Мала Азия,от където са прогонени чак през 1922 г.!
172
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много тенденциозна публикация, вижда се на коя страна са днешните властимащи у нас.А иначе, ИСТИНАТА е: "Македония е България!" и,"Беломорска Тракия е България!"Не са наг*звайте на гърците!
171
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Изпусната е една нула. Не 50.000, а 500.000 бяха протестиращите."---И ти изпускаш една нула - не 500.000, а 5.000.000 :)
170
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изпусната е една нула. Не 50.000, а 500.000 бяха протестиращите...
169
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В публикацията НЕПРИКИТО се чувства симпатия към Гърция.Жалко, че сегашните властимащи (и слугинските медии) са зле с историята.Иначе щеше да има протести със скандирания: "Беломорска Тракия е България!"
168
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Догодина там обещават преброяване,а дано и щяло вероятно да има графа българи,дано има да видите тогава колко ще са българите,аз залагам 20-56-6О- хиляди преко сили и тогава вече ако отношението към тия не е както към крадци и фалшификатори с претенции значи българите НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА ИМАТ ДЪРЖАВА.
167
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалирала И ПАК СИ БРАНИ ИСТОРИЯТА а ние??Под...ове и то не народа ами политиците ни,да ви направи впечатление интереса на бг медии за митинга да не мислите че е случайно,загрижени са нашите пухльювци дали напъните на Борисов ще са залудо,може да е сигурен че по отношение на проблема "МАКЕДОНИЯ"-ГЪРЦИЯ"ТОЙ няма думата.
166
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едните са изкуствена държава създадена от ЦИОНИСТКИЯ коминтерн,другите пък са фалирала мързелива държава опитваща се с последни напъни да си запази достойнството чрез Историята си която тя самата е украсила доста
165
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много коментари и мнения, но малко от тях по темата. Преди да пишете, отворете някоя книга и прочетете малко история. Много пишат ,че гърците изклали цели български села. А българите колко гръцки села са изпоклали знаете ли? Историята не се чете само от учебниците . Историята е написана от много и от различни и неутрални историци.
164
7
 
12
 
! Отговори
до 165 преди 6 години
Няма такова нещо като '' македонци '' няма такъва държава и няма такъв народ. Индивидите които населяват тази малка раздорна държава са няколко народа--Българи,Сърби,Хървати и най малко Албанци.Като Българското население там е около 70 % останалото са другите. МАКЕДОНИЯ е територия от древна гърция..Не може да си приписваш историята от своите съседки и да е крадеш като се представяш за митична държава която беше създадена от ЕВРЕЙСКА РАСИЯ.Друг въпрос е че МАЛЯКИТЕ не са в сила да казват какво..