Сирия и какво е Маслинова клонка по турски

Анализаторът Мартин Табаков пред Bloomberg TV Bulgaria
25 яну 2018 22:12, Екип на Bloomberg
48
Сирия и какво е Маслинова клонка по турски
Снимка: Pixabay

Военната операция "Маслинова клонка" срещу кюрдите в Сирия не е изненадваща. Това каза международният анализатор Мартин Табаков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Самото име на операцията бе обяснено от турския премиер по много любопитен начин - маслината била референция за защита и протекция за местното население, а клонката била евфемизъм на пръчката, която щяла да остане за терористите или за това, което Анкара разбира под терористи кюрди и ислямска държава. друг е въпросът дали подобно слагане на общ знаменател на кюрди и ислямска държава е коректно".

Това, което провокира турската държава, бе, че по-рано този месец САЩ обавиха, че подготвят и тренират кюрдски и арабски бойци в Северна Сирия, които заедно да направят нещо като граничен контрол. Става дума за общо 30 000. Тази протоармия бе разбрана от Анкара като пряк риск за тяхната национална сигурност. Това може би преля чашата на Турското търпение и те навлязоха в този регион.

Щеше ли да предприеме тези действия Ердоган, ако нямаше картбланш от Русия? Защо Русия се съгласява на тези действия, след като тя като цяло подкрепя кюрдския фактор в региона?

"Руската държава се опитва да балансира все по-голямото иранско влияние в Сирия, прокарвайки турско такова. От друга страна за Русия винаги е добре дошло вкарването на напрежение между Турция и САЩ, което се случва посредством кюрдския фактор. Не на последно място Москва наказва кюрдите, заради нарастващото военно сътрудничество, което те имат със САЩ".

Какви са шансовете за една бъдеща среща между Ердоган и европейските лидери във Варна? Как оценява Турция приоритетите на българското председателство? Трябва ли да очакваме развръзка от срещите в Давос по отношение на разрешаването на казуса с името на Македония? Кой има по-добър подход спрямо Скопие - София или Атина? Ще успее ли наистина форумът в Давос да възвърне блясъка си и как би могло да се случи това? Какви са най-големите рискове, свързани с външната политика на Тръмп? С изстиването на физическата територия, която ИДИЛ владееше, ще изчезне ли тероризмът като нагласа, логистика и организация или ще стане дори по-трудно уловим?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция показа топки и заслужава уважение. Ердо размаха пръст на краварите. Уважавам всяка страна, която се опълчи на еврейския сбирщайн фащ. Ердоган каза ясно: разкарайте се от Северна Сирия или ще ви правим на пушечно месо.
14
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе кво стана с тоя "щит на Ефрат"?И там турците пожънаха грандиозни успехи.Ама сега се подвизават по-близо до границата - да имат време да избягат. Заедно с маслинките.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
11, потърси си в нета, едва ли си толкова сакат
12
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия? Къде не са създали проблем?
11
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не случайно "1001 нощ" са измислени в Турция.Я разкажи по-подробно разговора на Ердо с Тръмп?Чак се просълзих.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8, ами толкова са. Даваха един го хванаха жив в едни тунели. Реве като малко дете, пишман бил, подлъгали го били...
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера Тръмп силен вилен поиска разговор с Ердоган като си мислеше, че Ердоган ще се стресне нещо. Ердо обаче му тропна по масата и му каза директно да спира с въоръжаването на терористите. След разговора Ердоган даде пресконференция и без да крие нищо предаде целият разговор на журналистите. От Тръмп ни туит, ни нищо, а иначе е първи в тутъра.
8
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6, въх леле мале, многу бря!Тая новина я пусни по турските медии.
7
2
 
18
 
! Отговори
turk преди 6 години
prestanete ve4e da matite mozacite na horata koito taka ili ina4e sa razmateni,dnes dori i nato opravda deistviqta na Turciq v Siriq kakto i go napraviha o6te mn vodeshti darjavi v evropa iznenadvashto dori i Holandiq.kakvi kurdi kakvi siriiski milicii tva sa teroristi pkk pyd isis nqmat razlika tva sa sashtite koito za 30god.v Turciq ubiha nad 40hil 4oveka za kakva turska agresiq mi govrite trqbva da vi doide sashtoto na glavite 4e togava li da go osaznaete
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 6 дена 308 гълъбчета кацнаха на клонката. По 50 на ден. За 50 дни-3080, за500-цялата терористична армия въоръжена и подготвяна от САЩ, всичките 30 000 гълъбчета. Браво на Ердоган!!!!! Другите въоръжават терористи, той ги праща при девиците.
5
10
 
1
 
! Отговори
Маслина преди 6 години
Разлика между сорросоид и рашка няма и едни те са *** и другите !!!!!
4
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еййййй, то и Борисов лъже, ама Ердо го слага у джоба.Кви маслини, кви клонки. Направо потроши мивката. Тоя си мисли, че и другите са като турците - ядат доматите с колците.Да си каже направо, че и той иска от сирийската баница парче. Ама може и да не получи. А Путин си трае - остави го да дигне малко пушилка, да си начеше крастата.А победа срещу кюрдите ще видят кога ми цъфнат налъмите.
3
5
 
14
 
! Отговори
До анализатора преди 6 години
Под терористи се разбирало кюрди и ислямска държава така ли? Или много разбираш и си платен анализатор или нищо не разбираш?Тези кюрди като не са терористи защо развяват снимката на Ьоджалан- лидер на пкк, който е в турски затвор и развяват парцала на пкк, който те наричат знаме? Хайде това ми обясни, след като целия свят е приела пкк за терористична отганизация!!!
2
1
 
19
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
маслините за цивилните, клона за терористите
1
2
 
34
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Русия, Иран и Сирия, нямат нищо против операцията на Турция, защото основна обща цел и на четирите държави е да изгонят САЩ от Сирия. А Турция всъщност това се опитва да направи и то ще се случи по два възможни сценария - Турция е предупредила САЩ, чиито бази са в района на турската офанзива, да се изнасят. Ако не се изнесат, то задачата на Турция ще е да държат кюрдите под контрол за да не формират исканата от САЩ армия. А като останат без наемници които да воюват за тях, САЩ няма какво да прав