Борисов отиде с мир, но в Скопие една табела говори много...

"Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори"
12 мар 2018 15:45,
234

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

"Светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание. Затова сме дошли да почетем тези, които не са се измъкнали от нацистката машина", думи на премиера Бойко Борисов, който е първият български министър-председател, участвал в честването на годишнината от депортацията на евреите от днешна Република Македония.

Борисов беше на възпоменателна церемония в Скопие в памет на депортираните преди 75 години 7144 евреи и отвеждането им в лагера "Треблинка".

Още по темата

По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях.

В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяват да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение, посочи премиерът Борисов.

"Ние дълбоко скърбим за всеки човешки живот и затова и днес сме тук, защото всеки, изпратен в лагерите на смъртта, не трябва да бъде забравян", каза той.

"Ако се опитаме за момент да си представим ония хора с черни униформи, нацистите, и какви неща са направили с човешки същества", добави Борисов.

В същото време, на метри от церемонията, върху Тютюневата фабрика виси една паметна плоча, плоча, поставена от властите в Македония, плоча, която днес, въпреки добрата воля на България, остана да хули българите за това как... "Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори от 11- 20 март 1943 година затвориjа над 7200 евреи от град Скопjе мачеjки ги жестоко. Преку 7000 души от нив беа убиени во германските концлогори. Вечна слава на паднатите".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 65Защото вашата командирка Нинова проведе преди няколко дни митинг за сваляне на правителството заедно с организаторите на Луков марш от Възраждане.
58
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко, щом неможем да забравим евреите които са пратени от расистите нацистите в газовите камери, защо позволи в центьра софия преди един месец да се чества фащисткия луков марш?
57
8
 
9
 
! Отговори
неволна грешка преди 6 години
Всякакви спорове са излишни. От Великая и Магучая дойде благата вест че българските евреи са спасени благодарение на Червената Армия. Ясно е че покрай бързането на руснаците да спасят българските евреи са пропуснали да спасят македонските.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на съюза ни с Оста българската икономика спонсорира Германия с храни, облекла, продоволствия на стойност над 70 милиарда златни лева. Кога швабите ще ни върнат парите?
55
3
 
16
 
! Отговори
ТеооГеоо преди 6 години
Не е необходимо този човек да говори....Той е образователно и исторически неграмотен...папагал.Жалко е че подобна личност е Министър-председател на България , жалко!!!
54
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия и Гърция избиват 200 хиляди българи и прогонват още 1 милион.
53
7
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
БСП или ГЕРБ? Аз не бих избрал нито едно от 2-те, но българският народ си е втълпил, че има избор само между 2-те и си ги сменя. Ред е на БСП и ДПС.
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като са ни толкоз изпреварили /в какво/, защо македонците се натискат за български паспорти? Защо не си седят с македонски?Нали си обичат сърбите? Ми да ходят да си вадят сръбски паспорти.
51
8
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Де е табелата, бе госпдоа?:))) Свалили сте я от ефир, нящо;))) ако, наистина е имало такива ***-окупатори, то те са биле наистина Бугарете, з акоито сме чели по книгите. Днешните са дупе-даващи Българи, удобни за евреите и Синедриона.
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вината е на Ньойския договор и предишното НАТО и ЕС - Антантата, които докараха Хитлер и Цанков на власт срещу СССР. Ако не бяха осакатили България и Германия, евреите и СССР нямаше да дадат жертви през ВСВ. Но сърбите и гърците не си признават вината и не връщат заграбеното.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наскоро в центьра на софия чествахме паметта на един велик генарал който се казва генерал Луков! Мерси фьндьче за разрешението за луковия марш в центьра на софия, по скоро че ни прослави.
48
2
 
13
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Е па тоя не е трепал евреи щот не е бил роден ама във възродителния процес е участвал с ентусиазъм.....вчера комунист днеска антикомунист пръв либерал....оня ден мутра после гл.секретар.....според времето....
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо за сърдене. В нашата държава в народното събрание една партия продължава да си говори за българските фашисти по повод и без повод, особено когато са притиснати до стената от някакви неприятни факти около миналото на партията им.
46
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали Руската империя през 1877 *** окупирала Балканите със завоевателни, а не освободителни цели? Нали и те са окупатори? Какво се сърдим на македонците, нали и ние сме същите неблагодарници? Впрочем, де юре е вярно, окупирана е територия на Османската държава, тъй като България не е съществувала, както е окупирана територия на Югославската държава, тъй като държава Македония де юре не е съществувала.
45
0
 
4
 
! Отговори
ТеооГеоо преди 6 години
Исторически погледнато , той е ***...., а темата е силно преекспонирана!Логично е да му бъде НАРЕДЕНО какво да каканижете тоя......
44
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония изпревари България, макар че произлиза от нея.
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера защо изведнъж Борисов хукна да полага венци. Някой гонеше ли го?В Македония е имало един военен корпус в рамките на немската армия. За какво окупиране говорим, след като според договора между България и Германия статута на Македония ще се решава едва след войната. Нито България е можела да реши дали да се депортират евреите. Това не е било наша работа.И изведнъж Борисов отърча там, полага венци, извинява се ни в клин, ни в ръкав?!
42
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
История като история. Участвали сме и в жестокото потушаване на натинацистки въстания в Югославия и Гърция. Ето защо имаше и народен съд.
41
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересен е фактът, че освен българите и германците, които бяха фашисти и с тях трябваше да се води безкомпромисна и кървава борба, особено 3 часа преди изтеглането на германските войски, фашисти бяха и евреите, защото бачкаха и имаха пари. Това е едно от обясненията защо македонците посрещнаха депортацията с такова одобрение. За македонските комунисти това беше елемент от борбата с фашизмот.
40
3
 
14
 
! Отговори
Черното лале преди 6 години
Като вкараме сега Македония в ЕСто всичко това ще се забрави, така както нашата история се смени на бързо през последните 30 години така и тяхната ще се напише на ново и тази табелка ще изчезне. Не разбрахте ли че парата копува всичко. Парата бута паметници и строи нови, парата създава илюзии и ви казва кой ви е брат и кой враг а най важното е дв не мислите. За вас остава единственно да ходите на работа, да натискате копчето но да не питате защо го натискате. Зомбирани напълно ще сме всички.