Отвориха кранчето на ТАНАП, ред е на "Турски поток"

Турски печат: Турция – енергиен коридор между Изтока и Запада
13 юни 2018 11:30, Елка Василева
171
Отвориха кранчето на ТАНАП, ред е на "Турски поток"
Снимка: Reuters

"Енергийният път на коприната" (в. "Йени шафак"), "Сърцето на енергетиката тупти в Турция" (в. "Сабах"), "Енергиен мост" (в. "Миллиет"), "Турска енергия към Европа" (в. "Акшам"), "Откриването на века" (в. "Ватан") - това са някои от заглавията във водещите турски вестници днес за тържественото откриване вчера на Трансанадолския газопровод ТАНАП в турския град Ескишехир.

Газопроводът бе открит от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, а на церемонията по въвеждане в експлоатация на тръбата присъстваха лидерите и на редица други страни, сред които президентът на Грузия Гиорги Маргвелашвили, сръбският президент Александър Вучич, президентът на Украйна Петро Порошенко, както и министрите на енергетиката на страните участнички в проекта.

Турският президент Ердоган заяви, че газопроводът, който ще пренася през Турция за Европа азерски газ, ще допринесе за благоденствието и заетостта във всички страни, през които преминава маршрутът му, пише "Йени шафак". Илхам Алиев пък нарече ТАНАП "победа на Турция и Азербайджан". "Днес ние пишем заедно историята на енергетиката на 21 век", заяви още президентът на Азербайджан.

Още по темата

"Сабах" изрежда някои факти за новия газопровод, като пише, че той е най-дългият в Европа с дължина от 1850 километра. Общата стойност на инвестицията е 8 млрд. долара, а годишният му капацитет е от 16 млрд. куб.м. газ. ТАНАП преминава през 20 турски окръга и ще покрива 12 на сто от нуждите от природен газ на Турция. В най-натоварения период той ще осигурява заетост на 15 хиляди души.

"ТАНАП, наричан Енергиен път на коприната, влезе в експлоатация след тържествено откриване. Ред е на "Турски поток", пише още "Сабах", цитиран от БТА.

"Правим историческа крачка за своя регион и своите страни", заяви на откриването Ердоган, цитиран от "Миллиет". "Разбирането ни, че енергетиката не е база за противопоставяне, а за сътрудничество, отново бе показано на дело чрез ТАНАП", добави турският лидер.

"Кранчето на ТАНАП беше отворено", пише по темата и в. "Хабертюрк", като цитира думите на Ердоган, че газопроводът е "поредният плод на енергийното сътрудничество в региона".

В. "Тюркие" окачествява газопровода като "проекта на века" и допълва, че с него Турция се е превърнала в "сърцето на енергиен коридор" и е увеличила стратегическото си значение.

"Турция се превърна в енергиен коридор между Изтока и Запада", пише и "Ватан". "Турция се приближи с още една крачка към своята визия да бъде център на енергийни коридори", цитира вестникът думите на турския президент Ердоган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някак си ми липсва още една самодоволна физиономия на снимката .......
123
3
 
5
 
! Отговори
камен преди 5 години
ТАНАП е изцяло американски проект , конкурент на руските проекти , а и до момента Ердо не е дал разрешение за строежа на Турски п. на турска територия !!!!!
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е и в момета се транзитират през България по 30 млрд куб. метра газ, да Ви питам какво печелите от тоя транзит ? нищо, една шайка разбойници около Булгаргаз се облажват и толкова, така че не ми говорете колко сме щели да печелим от ЮП, нищо нямаше да печелим пак
121
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До експерта:Да и за това вместо да сме транзитна държава - ще внасяме и плащаме транзита ние.. Ееейййй аман от експерти!
120
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Сметнете бре хора дали ЮПаток беше рентабиленДължина 500км(грубо)Транзитни и трансферни такси за 100км за 1000 кубометра 5$ или 25$ общо (за нас остават 12$ - 50%)Цена 6 милиарда Евро 2009г 1 евро:1,5 $ или 8 милиарда $ (2009)ТАНАП 8 милиарда $(2018) * 0,84 = 6,7 Милиарда Евро (2018) Или ТАНАП е 4 поти по-евтин от ЮПатокНо тук има едно НО. Не знаем какви са процедурите по отчуждаване на земите в Турцияот тези 6 милиарда за ЮПаток поне половината са за отчуждаване закупуване на терени.
119
8
 
7
 
! Отговори
Енергиен Експерт преди 5 години
Какво представлява "Южен поток"? Това е рекордно скъп газпроводен проект на стойност 16 млрд. евро (подводната част само се оценява на 10 млрд. евро), който най-вероятно щеше да излезе още по-скъп, защото у нас никой никога не е забранявал на комунистите раздуването на сметките. Най-главното обаче е, че това щяха да бъдат пари безсмислено хвърлени на вятъра.
118
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига глyпости моля ви се, Русия искаше да ни зароби с Южен поток, добре че Брюксел забрани на правителството да го реализира, нещата се развиха прекрасно за България и сега благодарение на Брюксел сме енергийно диверсифицирани и можем да купуваме газ хем от Турция хем от Германия.
117
1
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Газпром е предоставил кредит от 2.142 млрд. евро на компанията оператор на проекта "Турски поток" Саут стрийм транспорт (South Stream Transport). Как мислите, лихвите по-този заем ще бъдат ли начислени в цената на транзита и на газта която България ще плаща на Турция, или Турция ще го продава евтинко на България?
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Боби 132Точно такава е уредбата в Турция, газта когато стъпи в Турция става собственост на техния газов монополист, затова и руснаците намалиха капацитета на ТП щото знаеха и виждаха как са нещата със син поток, всичко е с договор плащаш и получаваш, за какво мислиш толкова време се надлъгваха с Боташ, чисто теоретично е възможно с Азерите да са направили някое изключение щото те подържат много близки отношения, но лично аз се съмнявам
115
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 124Колега това означава че Турция сама се е закопала - Примерно Азерите продават на Турците 10 милиарда кубометра за година и им ги доставят - окТурция усвоява 5 милиарда и почва да търси за другите 5 платени и доставени купувачПри кого е риска да загуби пари? ТурцияНее господа нее няма толкова зальохани сред ТурцитеТурците си прибират Транспортна и Транзитна такса и си свиркат и гледат как РФ и Азерите се опитват да се прецакат един други
114
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българите Русия им предлагаше преференциални цени на газта и да печелят от транзитни такси на газ за запада Европа, но българите на 05.07.2009 г. избраха ГЕРБ, които осем дни след като ги избраха, първата им работа беше да замразят договора с Газпром за Южен поток, в полза на Турски поток, за което Бойко Борисов бе потупан по рамото от Реджеп Ердоган.
113
4
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 127: Южен поток - жив обир? С подобни п'литкоумни приказки (и то не само у нас, а и в ЕС) го докарахме до прекратяване, лека му пръст. Русия загуби 800 милиона евро, което някои наши пишман-реформатори и гербаджии отчетоха за голям успех. Затова Бойко го отпратиха толкова бързо при посещението му в Москва. Сега се радваме на ТАНАП, като че ли е за нас направен. От акъла си теглим.
112
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanzе бали има наша вноска в Южен поток България АД бре, 400 млн, и между другото и в моемтта в него се водят над 30 човека на работа със заплати от по над 4-5 хиляди лева, руснаците отказват да се ликвидира дружеството, източват му капитала, това е руското безплатно ;)
111
2
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 119: Анонимчо, Южен поток България АД беше акционерно дружество и няма нищо общо с държавния бюджет. Какви 400 милиона? След 2014г. на практика е спряло да плаща и заплати на мениджърския състав (което е било най-големият му разход дотогава). Загубите бяха за Русия и Путин ги каза колко са при посещението на наш Бойко - 800 милиона евро.
110
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига глyпости моля ви се, Южен поток неше жив обир, щяхме да загубим милиарди от него, добре, че не стана. По добре да купуваме газта от Турция и от Германия.
109
0
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Братята турци ще ни продават руската газ без транзитни такси и без печалба, в Турция транзитни такси и печалби няма, там нещата стоят определено по-различно. Южен поток беше нашълно излишен, руснаците щяха да ни заробят със заеми, а сега ще си купуваме евтина газ от Турция, в Турция нещата стоят по-различно.
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе не знам за колко щял да се изплати Южен поток според вашите специалисти, но нали се сещате, че и без специалисти ще купувате руска газ и при това ще си плащате като попове транзитни такси на Турция и на Германия.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиВ Турция нещата са малко по други,там транзитни такси няма,газта като стъпи на Турска територия става собственост на ББоташ тяхната газова компания, след това на изхода те си я продават, затова и Син поток с години работеше на 50 % от капацитета
106
0
 
0
 
! Отговори
Учителя преди 5 години
до ognyanz: И 20 години да са...пак не са малко
105
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Учителя: Ето че започваме манипулациите с цифрите. Специалистите казваха, че нашият дял в Южен поток (който вече няма да го има) ще се изплати с транзитни такси за 20 години. Скоро един "специалист" в поста си ги докара до 30, сега ти ги качи на 40. Да беше ги направил 400 щеше да е по ефектно. За един учител да прибави 20 и да умножи по десет не би трябвало да е проблем.