Отвориха кранчето на ТАНАП, ред е на "Турски поток"

Турски печат: Турция – енергиен коридор между Изтока и Запада
13 юни 2018 11:30, Елка Василева
171
Отвориха кранчето на ТАНАП, ред е на "Турски поток"
Снимка: Reuters

"Енергийният път на коприната" (в. "Йени шафак"), "Сърцето на енергетиката тупти в Турция" (в. "Сабах"), "Енергиен мост" (в. "Миллиет"), "Турска енергия към Европа" (в. "Акшам"), "Откриването на века" (в. "Ватан") - това са някои от заглавията във водещите турски вестници днес за тържественото откриване вчера на Трансанадолския газопровод ТАНАП в турския град Ескишехир.

Газопроводът бе открит от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, а на церемонията по въвеждане в експлоатация на тръбата присъстваха лидерите и на редица други страни, сред които президентът на Грузия Гиорги Маргвелашвили, сръбският президент Александър Вучич, президентът на Украйна Петро Порошенко, както и министрите на енергетиката на страните участнички в проекта.

Турският президент Ердоган заяви, че газопроводът, който ще пренася през Турция за Европа азерски газ, ще допринесе за благоденствието и заетостта във всички страни, през които преминава маршрутът му, пише "Йени шафак". Илхам Алиев пък нарече ТАНАП "победа на Турция и Азербайджан". "Днес ние пишем заедно историята на енергетиката на 21 век", заяви още президентът на Азербайджан.

Още по темата

"Сабах" изрежда някои факти за новия газопровод, като пише, че той е най-дългият в Европа с дължина от 1850 километра. Общата стойност на инвестицията е 8 млрд. долара, а годишният му капацитет е от 16 млрд. куб.м. газ. ТАНАП преминава през 20 турски окръга и ще покрива 12 на сто от нуждите от природен газ на Турция. В най-натоварения период той ще осигурява заетост на 15 хиляди души.

"ТАНАП, наричан Енергиен път на коприната, влезе в експлоатация след тържествено откриване. Ред е на "Турски поток", пише още "Сабах", цитиран от БТА.

"Правим историческа крачка за своя регион и своите страни", заяви на откриването Ердоган, цитиран от "Миллиет". "Разбирането ни, че енергетиката не е база за противопоставяне, а за сътрудничество, отново бе показано на дело чрез ТАНАП", добави турският лидер.

"Кранчето на ТАНАП беше отворено", пише по темата и в. "Хабертюрк", като цитира думите на Ердоган, че газопроводът е "поредният плод на енергийното сътрудничество в региона".

В. "Тюркие" окачествява газопровода като "проекта на века" и допълва, че с него Турция се е превърнала в "сърцето на енергиен коридор" и е увеличила стратегическото си значение.

"Турция се превърна в енергиен коридор между Изтока и Запада", пише и "Ватан". "Турция се приближи с още една крачка към своята визия да бъде център на енергийни коридори", цитира вестникът думите на турския президент Ердоган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
3
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
Досаден русофоб, нищо няма да постигнеш!
83
4
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
До БобиЕдно е да ги предупреждава ДД, че е опасно да ходят някъде или да внимават да ходят, друго е с указ да ти кажат там нема да ходиш, а там ще ходиш. Спадът на руснаците въобще не ме грее, за миналата година руснаците са 6 ли, 7-ми по посещаеост у нас. А и 5 процента от 500 000 са 25 хиляди души някъде. За сметка на това примерно румънците са с 60-70 хиляди отгоре, немците също се увеличават. Защо само в руснаците се вторачваме, комплекс според мен
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бобиняма как тряспортирането на 2200 метра дълбочина по морското дънно и разстояние от над 900 км да е по-евтино от наземен газопровод та ако ще той да е и 2000 километра и да минава през 10 страни, поинересувай се малко за син поток, който е повече от два пъти по къс, какви цени са там, кога му е достигнат пълния капацитет и така нататък
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиЩЕ ГО НАРЕЖЕТЕ ЩЕ ГО НАРЕЖЕТЕ ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е!!!! АКО НЕ ИСКАТЕ ДА УМРЕТЕ ОТ ГЛАД!
80
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Пешко 86Спад на руските заявки за почивки в България спрямо миналата година с 5% и то по времето на Футболното първенство - Рашките ще гледат лично мачоветепп сякаш държавния департамент не подканя гражданите на САЩ да не посещават тази или онази страни?
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДИНСТВЕНОТО ЗА КОЕТО СЪЖАЛЯВАМ Е , ЧЕ ТАЗИ ТРЪБА НЯМА НУЖНИЯ КАПАЦИТЕТ ДА ЗАХРАНИ ЕС!!!АКО ТРЪБАТА ИДВАШЕ ОТ ИРАН ТАМ ИМА МНОГО ГАЗ ЩЕШЕ ДА ЗАХРАНИ ЦЯЛОТО ЕС!ЕС ЯДЕ МНОГО ГАЗ НЕНАСИТНИ СМЕ :D
78
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 81СПАМЕРЧЕКъде си чул че Северна Корея ще си нареже Ядреното оръжие?Ким е достатъчно интелигентен да не вярва на САЩ!!!Единствената Гаранция за съществуването на СКорея под каквато и да е бъдеща форма е ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕЩе се съгласи максимално на контрол над производствените мощности(АЕЦ трябва на СКорея и за икономически нужди) срещу МИРЕН ДОГОВОР и премахване на САЩ бази от ЮКорея и съвместните учения.
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩОМ СЕ ПРЕМАХНЕ (ЗАМЕНИ )РУСКАТА ГАЗ ОТ ЕС!!!ПЪЛНО ФИНАНСОВО ЕМБАРГО ДА СЕ НАЛОЖИ НАД РУСИЯ КАКТО БЕШЕ СТОРЕНО СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ ДО ПЪЛНАТА И КАПИТУЛАЦИЯ!!!!! КАКТО ВЕЧЕ СТАНА В СЕВЕРНА КОРЕЯ!АКО РЕЖИМА В РУСИЯ ИСКА ДА СЕ ЗАПАЗИ ЩЕ КАПИТУЛИРА ТОЧНО КАТО ТОЗИ В СЕВЕРНА КОРЕЯ!
76
3
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
До БобиРусия се самоизолира, човек, виж че Вовата ги управлява с укази и им казва къде да ходят на море, къде на планина и т.н.
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксел командироваха слугата Борисов спешно в Москва да проси от Путин някакъв вариант на Южен поток защото се очертава ЕС да купува руска газ от турците на условия които Турция определя. Но в Москва го гледаха студено и го изпратиха поживо-поздраво да си ходи с празна торбичка.
74
1
 
5
 
! Отговори
дедо преди 5 години
и какво се оказа че да си в ЕС е пълно с рестрикции. едните си правят каквото и където си поискат, ЕС членовете все се съобазяват, все да не обидят някого или все да сме политически коректни! е какъв е смисълът от ЕС...или може би е въпрос как ние го тълкуваме и дали ние не преиграваме малко с тези ЕС правила...крайно време е да почнем да се движим по ръба, аман
73
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 77ОПОРНО ТОЧКОВ СПРИ ДА СПАМИШКАК ЩЕ ИЗОЛИРАШ РУСИЯ УМНИКО КАТО 50% от ГРАНИЦАТА И Е ОКЕАНКАК ЩЕ Я ИЗОЛИРАШ КАТО ИМА ОБЩА ГРАНИЦА С КИТАЙ - НАЙ-ГОЛЯМАТА ИКОНОМИКА В СВЕТА? ИМА ОБЩА ГРАНИЦА И ДИРЕКТНИ ТЪРГОВСКИ МАРШРУТИ С ЕСПросто СПРИ ДА СПАМИШ СТАВАШ ДОСАДЕН
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия започна строителството на Северен поток 2.
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СПРЕ ЛИ СЕ РУСКАТА ГАЗ КЪМ ЕС ТОВА Е КРАЯ ЗА РУСИЯ!!!1ПЪРВОТО УСЛОВИЕ ПО КАПИТУЛАЦИЯТА И Е ДА СИ НАРЕЖЕ ЦЯЛОТО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ЗА СКРАП ТОЧНО КАТО СЕВЕРНА КОРЕЯ!! И ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО!!!!РУСИЯ ПРИКЛЮЧИ ЗА ВИНАГИ ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е И НЕЙНОТО УНИЩОЖЕНИЕ КАТО ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ ВЕЧЕ!
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"ПЪЛНО ПРЕМАХВАНЕ НА РУСКАТА ГАЗ ОТ ЕС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 ЕТО ТОВА Е РЕШЕНИЕТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" Интересно,чие решение е това: на едно оскотяло от злоба получовече с вграден чип в кратуната.Три поста написа ,давейки се от злоба.Такива като тебе в ЕС не могат да припарят,да не говорим за САЩ.*** никой не иска
69
0
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
До ЕкстраЦената на петрола уж също пазарът я диктува, ама ОПЕК+матушката се спазариха дза друго. Иначе имам предвид, че тоя газ по ТАНАП по някакъв начин трябва да е конкурентен на руския - вероятно това ще се отрази на цената и на двата. А най-важното за нас е, че включим ли се към ТАНАП имаме още едно кранче
68
0
 
1
 
! Отговори
хахахахахахаааа.... преди 5 години
До Анонимен 77марш на психиатър
67
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 69Я помисли малко и разумноТАНАП е направен като ВЪТРЕШЕН ГАЗОПРОВОД НА ТУРЦИЯ - Тоест Интерконектор и газова помпа град 1 след това завой до град 2 и пак интерконектор и помпа и т.н. мисля че са поне 20 областите през Цяла Турция от където минава ТАНАПЮП и ТП имат НАГНЕТАТЕЛНА помпа на входа на Черно море и непрекъсната тръба поточно полагана от специален кораб завършваща с ВСМУКАТЕЛНА ПОМПА на изхода от черноморския маршрутНяма транзитна и транспортна такса или са минимални.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЪЛНА ФИНАНСОВА ИЗОЛАЦИЯ ЗА РУСИЯ ДА СТАНАТ ВТОРА СЕВЕРНА КОРЕЯ КОЛКОТО ПО-СКОРО ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА ПРАВЕДНИЯ СВЯТ!
65
0
 
3
 
! Отговори
Екстра преди 5 години
До ПешкоЦената я диктува пазара!