Между Скопие и Атина: Правилна ли е позицията на Борисов?

Какви са реакциите и пътя на Македония оттук насетне
Обновена: 15 юни 2018 17:39 | 15 юни 2018 15:30, Петя Славова
197

Правилна ли е позицията на премиера Борисов във връзка с напрежението по оста Скопие - Атина? Какви са реакциите от споразумението и какъв е пътят на Македония оттук? Отговорите на тези въпроси потърсихме от журналиста Любчо Нешков и социалния антрополог Харалан Александров.

Още по темата

"България няма проблем с името на Република Македония. Ние сме признали тази държава и сме наложили името й пред света. Това споразумение отваря пътя на Македония към директно членство на ЕС и НАТО, а това ще я направи най-близкият партньор на България", заяви Любчо Нешков пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът нарече споразумението "историческо" и изрази увереност, че то ще бъде подписано в събота и на него ще присъстват висши представители от ЕС.

Във връзка с отказа на премиера Борисов да се срещне с македонския президент, Нешков каза: "Георге Иванов направи най-тежките политически гафове в последната година. Позицията му с отказ да подпише договора е безсмислена, защото той ще бъде одобрен или отхвърлен на референдум. Президентът не може да върви срещу конституцията и законите, от него нищо не зависи".

Социалният антрополог Харалан Александров допълни, че президентът на Македония демонстрира саботьорско поведение, което трябва да бъде осъдено.

Той подчерта, че от гледна точка на дългосрочната перспектива, Македония трябва да направи жертва с национализма си.

"Част от себевъзприятието на македонския елит се изразява в усещането, че това е много голяма жертва. Иска се много смелост и смирение, за да се направи такава стъпка", каза той.

Любчо Нешков подчерта, че Сърбия е единствената държава, която не е поздравила Македония за постигнатото споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
5
 
6
 
! Отговори
Пян_Гъ - последно преди 5 години
Аве, *** червени, що ме карате да ви кажа каква е играта? Македония и Гърция са скарани актьори, които не искат, но трябва да слушат команди. Борбата на театралната сцена на Балканите е между режисьорите на пиесата "Новия световен ред" - САЩ с/у Русия (+Китай). Иначе знаете ли кога македонците сърбомани ще седнат да преговят с гърците и обратно?
128
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пилците се броят на есен - след референдума в Македония.
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
думата, която слагача на антибългарина бойко борисов назвездичи е циганckи! не е обида! но ако го смятате за обида ще се оплача на фондация аденауер, където всички са крадливи ***!
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите си остават завинаги верни на партията........... ТИ КОМУНИСТА БОРИСОВ ЛИ ИМАШ ПРЕДВИД?
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 128Ние няма да се съгласим, но Боко веднага, заедно с цялата шайка.
124
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите си остават завинаги верни на партията която измисли това изчадие Македония и сега се борят то да съществува завинаги А ние искаме да се обединим в един народ какъв то сме и това Обединение може да стане само в общото Европейско общество затова е тая съпротива тя идва от Русия чрез Сърбия и около един милион комунисти от България Браво на Бойко че е застанал на Демократичната позиция
123
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма лошо македония да влезе в НАТО и ЕС, но е важно ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ВЛИЗА?през 1991 едни проста хора - СТоян Ганемч и Ж. Ж. се съгласиха да признаем държавата безусловно. Днес друг *** човек - Б.Б. се кани да признае името безусловно. Амана вече!
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко колко пъти целува страстно сръбския президент? Това не беше ли предателство към българите?
121
11
 
2
 
! Отговори
сериозен преди 5 години
Той Борисов постъпи както трябва, ама Радев пак се "изцапа" до ушите... от гаф в гаф и от беля на беля това човече! Крайно време е да спре да слуша началниците си и постъпва както мисли(ако може разбира се)
120
2
 
11
 
! Отговори
Repich преди 5 години
борисов, бойко, твоята цензура е на път да те бламира, ако не го правиш сам с участието на харлан педерександров! от посолството на ючбунар. т.е. на улица краварска "демокраця". нямам нищо против евреите и ***, но нека не ме управляват!най-вече с ***.еврейските си, кypвенски номера
119
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да погледнем на нещата от друг ъгъл.ИДват при нас немците и ни казват - "Ако искате ЕС забравяте че е съществувал Батак, няма кланета, тук при вас не е имало изнасилвания, нямате АПрилско въстание, не сте били род робсство никога - нито на гърциет, нито на османците" ако не се съгласите ще видите ЕС през крив макарон. Ще се съгласите ли?
118
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
118 - пъров македонциет са убедени че тази история е автентична. Промито им е вееч съзнанието, а ти ги караш да си сменят името. Ще ти бъде ли приятно на теб ако те накарат да си смениш твоето име на Северна Гърция?Второ - в историята на България също има доста лъжи - нима Кирил и методий са Българи? нима Ботев не е убит от българин? нима половината ни градове не носят турски имена? Хайде и на нас да бяха казали сменете си историята.
117
13
 
3
 
! Отговори
Колев преди 5 години
Борисов постъпи смело и правилно! Наистина е велик политик,държавни и Човек! Господ здраве да му дава!
116
3
 
2
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 5 години
До баба ЯгаПо-смешно обяснение трудно мога да си представя, но няма да те обиждам - ти сам го правиш. На следващите избори ще видиш на кого позицията е правилна и на кого не е. Вярвай ми.
115
2
 
3
 
! Отговори
До Ганчо преди 5 години
Колко пъти да ти го кажат че всичкият граждани (с изключение на албанците) в Македония са български корени
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влезеш ли в НАТО и/r.r ЕС много трудно могат да те контролират...първата възможност е да ти спрат европарите, но ако имаш силна икономика - УНгария, Турция - не ти пука.Вторият начин e да ти замразят членството. Това досега не е правено НИКОГА, пък и трябва много сериозно мнозинство.Третят вариант е да те изгонят - ето това пък вееч никога няма да се случи, ЕС губи пари.... досега Британия напусна сама и те се стремят да минимализират загубите.
113
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудно е да е отледа толкова тлъст пудел - 150 кила.Но в Баннкя стават чудеса.
112
2
 
1
 
! Отговори
ДО 110 АНОНИМЕН преди 5 години
От Пян_ГъПич, в каква връзка го задаваш този въпрос? Звучи ми доста неадекватно. Би ли пояснил, ако обичаш?
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧИЯ ИСТОРИЯ КРАДЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ДА Я ПРИНУЖДАВАТ ДА СИ СМЕНИ ИМЕТО??МОГА ЛИ ДА ЗНАМ??Е ЗАРАДИ ТАКИВА ТУЛУМБИ ПАК ЩЕ ОТИМА ЕТНИЧЕСКИ МАКЕДОНЯЦИ ПО ПИРИНСКО И НЕ САМО ТАМ!!Освен ако не си пишещ в български форум скопянин.Много сте нагли,нахални и невъзпитани а колко сте вулгарни не е истина.
110
2
 
6
 
! Отговори
баба Яга преди 5 години
До Пян_ГъПравилната позиция е на президента Радев. Б.Б. се пише голям приятел със Зоран Заев, чиято партия са бивши югокомунисти, а сега искат да използват България за да влязат в ЕС. И Б.Б. им играе по свирката. И понеже Г.Иванов не е съгласен с това, което Заев е договорил с Ципрас /и почти изгонил Заев от кабинета си заедно с мижавия договор/, сега нашите евроатлантици, веднага скочиха да защитават Заев.