Между Скопие и Атина: Правилна ли е позицията на Борисов?

Какви са реакциите и пътя на Македония оттук насетне
Обновена: 15 юни 2018 17:39 | 15 юни 2018 15:30, Петя Славова
197

Правилна ли е позицията на премиера Борисов във връзка с напрежението по оста Скопие - Атина? Какви са реакциите от споразумението и какъв е пътят на Македония оттук? Отговорите на тези въпроси потърсихме от журналиста Любчо Нешков и социалния антрополог Харалан Александров.

Още по темата

"България няма проблем с името на Република Македония. Ние сме признали тази държава и сме наложили името й пред света. Това споразумение отваря пътя на Македония към директно членство на ЕС и НАТО, а това ще я направи най-близкият партньор на България", заяви Любчо Нешков пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът нарече споразумението "историческо" и изрази увереност, че то ще бъде подписано в събота и на него ще присъстват висши представители от ЕС.

Във връзка с отказа на премиера Борисов да се срещне с македонския президент, Нешков каза: "Георге Иванов направи най-тежките политически гафове в последната година. Позицията му с отказ да подпише договора е безсмислена, защото той ще бъде одобрен или отхвърлен на референдум. Президентът не може да върви срещу конституцията и законите, от него нищо не зависи".

Социалният антрополог Харалан Александров допълни, че президентът на Македония демонстрира саботьорско поведение, което трябва да бъде осъдено.

Той подчерта, че от гледна точка на дългосрочната перспектива, Македония трябва да направи жертва с национализма си.

"Част от себевъзприятието на македонския елит се изразява в усещането, че това е много голяма жертва. Иска се много смелост и смирение, за да се направи такава стъпка", каза той.

Любчо Нешков подчерта, че Сърбия е единствената държава, която не е поздравила Македония за постигнатото споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
5
 
! Отговори
Нема нужда преди 5 години
Само автоголове си вкарваме с БЮРМ. Тотален дипломатически провал!
88
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите са за на края,тия са не напразно наречени шовинисти националисти!Тия са гадно племе каквото никои не може да си представи!Особено срещу нас,много ги е страх от нас и за това са винаги против нас!Ако някои се съмнява да провери в нета за това което казвам,има достатъчно факти!
87
2
 
8
 
! Отговори
Сърбоман??? преди 5 години
не знам кой сърбоман но преди две-три години Бойко даде 110-150 000 евро за да дойде на нова година тук Горан Брегович и да пее. Горан Брегович изпя 4 песни, като "Гас, гас", "Йермия"които са откровено антибългарски и в което той пееше как сърбите колят своите врагове от междусъюзническата война. А българите му ръкопляскаха, понеже не го разбираха....ЗА те пари можеха да бъдат наети Лили Иванова (10 000 евро), графа, Васил найдонов, Володя Стоянов, Поли генова и пак да останат още толкова.
86
3
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 години
щом продажника харлан е казал нещо, това значи че истината е точно в обратната посока
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самите преселници гърци от Мала Азия симпатизират много повече на България, отколкото на Южна Гърция. Икономически те са свързани много повече с нас, отколкото с Юга.
84
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да отбележа на невежите тук и плюещи като долни каруцари че именно правителството на Борисов и лично той са тези които подписаха договора за добро съседства с Македония които не видя бял свят от както се пръкна Македония!Ако не е той лично нямаше и да се заговори за Западни Бълкани и тяхното интегриране!Дори така наречените големи в Европа казаха че това е нещо голямо и отговорно и ще помагат на Борисов с каквото могат!За това не плющете идиотизми кои какво е дал и къде се бил покрил!
83
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За първи път правилна и навременна реакция на Бойко.
82
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние Първи Признахме Македония за държава защото са наши братя и сестри ние сме един народ бе и затова се борим да влязат в Европа и НАТО за да махнем границата и да живеем по съседски само така можем да преборим Македонизма насаждан десетилетия от Комунистите и Бойко е прав да откаже да приеме сърбоманина Гьоре
81
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я ми обяснете, как точно държавичката Северна Македония може изобщо да претендира нещо от България, камо ли да го вземе?Гърция не се плаши от Македония - плаши се от ребългаризация на Македония, защото ако този процес започне в РМ, ще продължи на изток до Александруполис.Хората в Северна Гърция(българи, гърци и турци) отдавна вече живеят повече с България отколкото с Гърция. Гърците от Брегалница надолу им викат "българи".Икономическата георграфия на Северна Гърция ще се българизира.
80
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВО ГЕРБ! СМАЗА ЧЕРВЕНИТЕ ***! наби тиквата на калоян пърдев
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето се смеехме на Кунева, че бързаше да вкара България в ЕС, без да й пука от условията които договоря. Днес Борисов прави същото - иска да набута БЮРМ в НАТО, за да си ппише "точки", без да го интересува това дали е добер за народа ни.Сърбоман бил РАдев? В Сърбия кмета на Западните покрайнни мачка българите, Бойко отиде да се снима с него и да се кълне във вечан любов, а Цеца великович му пее на ушенце.
78
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на премиера ни .Така се постъпва . Отдавна не сме имали такъв премиер с толкова далновидна външна политика ,но за жалост положението с битовата престъпност ще му коства следващите избори.На хората не им дреме дали има бежанци и къде е войната .Битовата престъпност и корупцията ще му и играят кофти номер.
77
4
 
3
 
! Отговори
U2 преди 5 години
Е, как да ги поздрави Сърбия, тя е причината да се пръкне това недоразумение Македония, с помоща на СССР. Това беше начина да откъснат територии от България без война. Интересите им съвпаднаха тогава- Сърбия, винаги наш враг и ни е играла в гръб, а СССР, в частност Сталин, направо е ненавиждал българите. Хората странно забравят този факт. Първо, създават измислена държава с още по-измислян народ. Втора стъпка, Сърбия асимилира Македония с годините. Но не им стигна времето.
76
4
 
4
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
Рашъните дават фитилите за балкански те кофликти. Турците потдържат огъня.
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДНЕС БСП БЕ ИЗРИТАНО ОТ ПАРЛАМЕНТА КАТО ВЪШКА ***.
74
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека обясни Бойко защо не участвахме в преговорите. ние искаме да сме в Еврозоната и абсолютно всичик държави участват в преговорите с нас, дори ад нямат пряк интерес, а ние имаме пряк интерес да преговаряме за БЮРМ, рядка възможност за лобизъм - и не участваме. ЗАЩО?
73
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев и Георги Иванов не са българи-тия са руски агенти и саботират по заповед от Кремъл. *** не спира да сее разделение на Балканите. Но напразно...
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме им на сърбоманските скопски мекеретта за името, по-важно за тях е Македония да не е заедно с България в един и същ блок - военен и икономически. Щото Сърбия е заявила, че никога няма да влезе в НАТО, а в ЕС няма да влезе, защото никога няма да признае независимостта на Косово. Защо обаче македонците трябва да гризат дървото още 20 год. заедно със сърбите, това само тези които са на белградска издръжка знаят.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те гафовете на Борисов не са един и два, че да казваме кой най-големият. Южен пок и Белене са по-скоро икономически гафове, а тук говорим за външна политика. Ако ще съпоставяме нещата, голям гаф на Бойко беше, че даде на Ердоган седемте души набедени за гюленисти, за да ги разстрелят. Не му беше проблем да ги пусне да избягат и после да каже, че е получил писмото на Ердоган със закъснение. Но той има свойството да се навежда пред силния. И тук същото - накарали му са се от САЩ и нашияе подкова
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заев и Цепрас приличат на роми.