Между Скопие и Атина: Правилна ли е позицията на Борисов?

Какви са реакциите и пътя на Македония оттук насетне
Обновена: 15 юни 2018 17:39 | 15 юни 2018 15:30, Петя Славова
197

Правилна ли е позицията на премиера Борисов във връзка с напрежението по оста Скопие - Атина? Какви са реакциите от споразумението и какъв е пътят на Македония оттук? Отговорите на тези въпроси потърсихме от журналиста Любчо Нешков и социалния антрополог Харалан Александров.

Още по темата

"България няма проблем с името на Република Македония. Ние сме признали тази държава и сме наложили името й пред света. Това споразумение отваря пътя на Македония към директно членство на ЕС и НАТО, а това ще я направи най-близкият партньор на България", заяви Любчо Нешков пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът нарече споразумението "историческо" и изрази увереност, че то ще бъде подписано в събота и на него ще присъстват висши представители от ЕС.

Във връзка с отказа на премиера Борисов да се срещне с македонския президент, Нешков каза: "Георге Иванов направи най-тежките политически гафове в последната година. Позицията му с отказ да подпише договора е безсмислена, защото той ще бъде одобрен или отхвърлен на референдум. Президентът не може да върви срещу конституцията и законите, от него нищо не зависи".

Социалният антрополог Харалан Александров допълни, че президентът на Македония демонстрира саботьорско поведение, което трябва да бъде осъдено.

Той подчерта, че от гледна точка на дългосрочната перспектива, Македония трябва да направи жертва с национализма си.

"Част от себевъзприятието на македонския елит се изразява в усещането, че това е много голяма жертва. Иска се много смелост и смирение, за да се направи такава стъпка", каза той.

Любчо Нешков подчерта, че Сърбия е единствената държава, която не е поздравила Македония за постигнатото споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
113 - Ама разбира....те понеже Гърциет страшно слушат Брюксел, а са в НАто, ЕС и ЕВрозоната.турция също е в НАТО п, къ въобще не слуша САЩ, купува руски ракети C-400 и е пълон с руснаци у тях...изобщо не налага санкции.
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Социален антрополог" (?!) Социален значи ОБЩЕСТВЕН. Антропологията е наука за БИОЛОГИЧНАТА природа на човека.Не си представям с какво се занимава тази "професия".
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега чувам от Герб че сърбите били гадно племе - радев Сърбоман. 70 години има геноцид над нашите братя от Западниет български покрайнини в Сърбия. Съвсем наскоро Бойко беше в Сърбия и се снимаше усмихнат със сръбския кмет, посрещнаха го певици със хляб и сол. не кааз нито дума за желанието на българиет там да учат по български учебници или да пее в църкчите на БЪЛГАРСКИ. Кой е сърбоман - Радев или Бойко?
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като влезе в ЕС и НАТО, Македония ще слуша инструкции от Брюксел, за да папка европари. Сърбите пък искат да задържат Македония в промосковската политико-икономическа безизходица в която са наврели и двете държави. Но, както казват - глада е "по-силен от тока". Как да си верен слуга на беден господар, който те пребива от бой, сменил ти е името, че даже и историята ти е написал. Време е Македония да се еманципира от сръбската духовна окупация
105
1
 
10
 
! Отговори
Repich преди 5 години
ако бб беше жена, щеше да има повече деца от всека цигаaнка. защото е като полегнала е тодора, за всички, които я пожелаха. бб е лека жена! трябва да се внимава с номерата, които врътка!
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, Борисов дава на сръбски певачи да пеят по българските площади и зали и това се оказа огромен проблем за нас,АМА ГЕОРГЕТО СИ Е ЧИСТАК АНТИЧЕН МАКЕДОНИСТ СЪРБОМАН,майка му е сръбкиня какъв да е и е много объл завалията.Обаче ЗОРАН СЪЩО Е СЪРБОМАН,само не от антиката а от СамОил!Борисов е много уфффффф човек!!!!!!
103
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На вас ако някой ви предложил, за да влезете в ЕС, да замените "България" с "Горна Гърция" щяхте ли да се съгласите? Или щяхте да откажете.Да - с плюс - Не - с минус?
102
3
 
9
 
! Отговори
Repich преди 5 години
колкото до позицята на бб, тя е слагашка. бб се слага на всеки, като лека гейша. с извинение на японците, камикадзе
101
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ББ дава луди пари на Горан Брегович - 150 000 евро - за да пее в българия "Йеремия, Йеремия", за сръбския войник Йеремия, който убива българи. Дава 100 000 евро на Вдовицата на АРкан -цеца Величкович, да му пее на ушенце.Георги Иванов защитаав мнението на собствения си народ, че не искат да се променя името Македония и става сърбоман???
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялото герберастко *** се е събрало под статията като мухи на л-й-о да ни убеждават колко смел и прав е Вождът им - страхливата невежа мишка от Банкя.
99
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
съединение на България не може да стане НИКОГА! условията са съвсем други! Обаче може да стане "цепене" на България. навсякъде по света има сепаратизъм, а не обеденинения -ИСпания, Италия, Ирак, Украйна
98
4
 
3
 
! Отговори
Чакайте преди 5 години
Чакате ли македонците да ни бъдат приятели и братя? Да си пиеме заедно ракията? И да ходите на охридското езеро ей така, по комшийски?
97
3
 
5
 
! Отговори
ШОФЕРА преди 5 години
...... къв е тоя *** Харалан???, кой му е дал думата на тоа ауспух да се изказва ??? Че му ръгнем една какалашка и че му накривим шенкелите ..., ай и редкото масло ей .... !!
96
9
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 5 години
Позицията на ББ е АБСЮЛЮТНО ПРАВИЛНА. Неправилна е позицията на Радев/БСП да кани антибългарски популисти като ГИ. Защо го прави? Какви конструктивни договорки са възможни с него? Безпомощният РР е за съжаление. Гърците не се притесняват от ребългаризация (иначе дай боже!), а да не им се "краде" историята, която англоскасонските учени са напомпали яко с тракиийски артефакти. Както "богоизбраните" си пазят Стария Завет, тези си охраняват престижа, щото без него нямаше да ги чишкат в ЕС.
95
6
 
11
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Македония е България! Сърбите са гадно племе, безчинствало, клало и гаврило се с абсолютно всичките си комшии, но най-вече с най-близките си по кръв - българите и хърватите! Сърбия е дефакто византийски проект, прегърнат от Русия на по-късен етап с цел влияние на Балканите. Ако Оста беше победила прес ВВ2, сега Сърбия нямаше да я има, а територията и щеше да е поделена между съюзниците на Оста - Хърватия и България! Заев е на наша страна и изглежда нормален, но все пак е ...роден югославянин!
94
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искащите Македония да е далеч от България защото може да се получи още едно Съединение на България и така да станем още по не зависими сега реват срещу Бойко!Червените мухъли ще направят всичко по силите си да се дължим далеч едни от други!
93
3
 
11
 
! Отговори
Име преди 5 години
аз питам защо все ние трябва да правим жертви, а такива, евреи, като харлан александров само да обират лаврите от нашите жертви? защо? асоцялния, неграмотен "антрополог" с двете леви ръце на американска хранилка може ли да ни отговори? или направо ще трие въпросите ни, като неудобни за гей-статуквото? и каква е тази измислена професия "антрополог"? това нещо като професионален гей-парадоист, протестър ли е, или да?
92
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реакцията на Борисов е пределно ясно на всички в света които поне малко знаят какво е дипломация!За не знаещите интереса на България е защитен твърдо,тотално и без компромисно!
91
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисом дава луди пари, за да му пее на ушенец вдовицата на убития мафиотски сръбски бос АРкан -Цеца Велчкович. но парите не са негови - те са наши, от бюджета.ББ дава 150 000 евро на Горан Брегович за да пее антибългарски песни на нова година, като "Йеремия", "гас, гас". в тези песни се пее как сръбския войник Йеремия воюва срещу българите. горан Брегович не може и до ден днешен да иде в Босна, защото сърбите убиваха босненци 1992 под звуците на "Калашников".дали не ББ е сърбомоман
90
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Бойко - даде ясен сигнал и червен картон на белград-московското мекерре, така че и в родното му Скопие то да не може да мине неоплюто по пазара. Радев му е лика-прилика - те затова си правят взаимни заслони и важности под народните плюнки.