Между Скопие и Атина: Правилна ли е позицията на Борисов?

Какви са реакциите и пътя на Македония оттук насетне
Обновена: 15 юни 2018 17:39 | 15 юни 2018 15:30, Петя Славова
197

Правилна ли е позицията на премиера Борисов във връзка с напрежението по оста Скопие - Атина? Какви са реакциите от споразумението и какъв е пътят на Македония оттук? Отговорите на тези въпроси потърсихме от журналиста Любчо Нешков и социалния антрополог Харалан Александров.

Още по темата

"България няма проблем с името на Република Македония. Ние сме признали тази държава и сме наложили името й пред света. Това споразумение отваря пътя на Македония към директно членство на ЕС и НАТО, а това ще я направи най-близкият партньор на България", заяви Любчо Нешков пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът нарече споразумението "историческо" и изрази увереност, че то ще бъде подписано в събота и на него ще присъстват висши представители от ЕС.

Във връзка с отказа на премиера Борисов да се срещне с македонския президент, Нешков каза: "Георге Иванов направи най-тежките политически гафове в последната година. Позицията му с отказ да подпише договора е безсмислена, защото той ще бъде одобрен или отхвърлен на референдум. Президентът не може да върви срещу конституцията и законите, от него нищо не зависи".

Социалният антрополог Харалан Александров допълни, че президентът на Македония демонстрира саботьорско поведение, което трябва да бъде осъдено.

Той подчерта, че от гледна точка на дългосрочната перспектива, Македония трябва да направи жертва с национализма си.

"Част от себевъзприятието на македонския елит се изразява в усещането, че това е много голяма жертва. Иска се много смелост и смирение, за да се направи такава стъпка", каза той.

Любчо Нешков подчерта, че Сърбия е единствената държава, която не е поздравила Македония за постигнатото споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати и държавника - утре като стане държавата Северна македония, и като обявят едни претенции че искат Кюстендил да влезе в техните граници на Бойко ще му се завие свят. Ердоган вече има претенции към Кърждали.А ако не решим въпроса за име и езика, сега когато сем евпродседатели и може силон да натискаме утре когато БЮРМ станат натовци на никой няма да му пука за мнението ни!
68
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Южен поток и Белене са най-големият гаф на Борисов. Но отказа от тях му гарантира връщането във властта през 2013-та. Обеща на САЩ, че Южен поток докато е на власт няма да го има, както и Белене и довтасаха емисарите на САЩ и Брюксел да си спрем енергийните проекти, а Борисов имаше наглостта да се хвали с това. А вчера дори Ердоган каза, че ако Борисов не се е отказал от ЮП сега Турция нямало да има Турски поток и нямало да изнася газ за Европа.
67
5
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 5 години
Какво печелят САЩ още една територия която трябва да пазят Краваратие не могат да пазят два ковтинента едновременно НАТО е пътник ако Китай или Русия решат да ги бушонират.
66
8
 
8
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Радев и Г. Иванов са "пътници" и Борисов няма смисъл да си губи времето и нервите с тези продажни души.
65
3
 
7
 
! Отговори
историк преди 5 години
Македонският научен инситут - важна неправителствена организация- на два пъти излезе да предлага името Нова Македония и да казва че не е съгласна симето Северна Македония или Горна Македония. Къде спа правителството? защо Външно не предприе никакъв ход? топката им беше в краката!
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям Държавник излезе Бацето евала му че отразя Президент на Македония само така трябва срещу Сърбоманина Г.Иванов нямал да подпише за новото сякаш нещо зависи от него нали Референдума ще го реши бе сърбоман
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера защо нашите не излязоха смело да обявят че няма да приемат друго име осве Нова македония или Вардарска македония. това Северна македония (а преди ни пробваха с Илинденска македония - което предполагаше че българите са македонци) е в Ущърб на държавата ни.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво да им казва на ония с българските паспорти,ТЕ НЕ СЕ ЧУВСТВАТ БЪЛГАРИ,прав е "***"-СЛОБОДАН!!Точно за това Борисов и очиларката са за .....
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво общо имат тук Южен поток и Белене с името Северна Македония? нищо, на приказка да сме!Унуфри ти е написал, че стаав дума за проблеми започващи още от османската империя, а ти се забиваш в някакви потоци.
60
2
 
11
 
! Отговори
Додо преди 5 години
В крайна сметка сърбоманите от БЮРМ и гърците ще се споразумеят и разберат за сметка и ущърб на България, както винаги е било! Бойко трябва да заеме българска позиция и да заяви на целия свят, че във Вардарско живеят Българи и всяко друго име на държавата им, различно от България, е материална, емпирична неточност и историческа лъжа и гавра. Защото заменянето на една лъжа (болшевишкия македонизъм) с друга (брюкселския северомакедонизъм) не служи на истината!
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние нищо няма да спечелим ако Македония влезе в НАТО и ЕС. ще спечелят Сащ. Там ще си сложат базите като у нас. Ще спечели Борисов ще го потупат по гърба и ще му кажат, че е техен човек.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "***"СЛОБОДАНЕ ние които сме компетентни по проблемът БЪЛГАРСКИ ВЪПРОС В МАКЕДОНИЯ отдаааавна сме наясно че българи по вардарско вече НЕМА с изключение на едно мааало нАрод!Проблемът е КОГА ВИЕ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ЕТНИЧЕСКИ МАКЕДОНЯЦИ ИМА САМО В ГРАНИЦИТЕ НА БЮРМ,между емиграцията ви и то след 1944 година?!Трагедията на българите ече ги управляват все безотговорни продажници ОСОБЕНО СЕГА И ОСОБЕНО ПО ТАЯ ТЕМА!
57
12
 
2
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 48 анонимник. А бе, червен галошш, 90% от това, което си написал не е вярно. Южен паток и Белене са провал на БСП, хъб никой не е казал, че ще го има сега (ще стане по-късно), Западните Балкани, Турция и Македония са успех (е, не изключителен), но никой преди не е направил толкова, колкото Борисов. Та, не те е ли срам да лъжеш така грозно? (Явно като мръссен позитанец ви е в кръвта на всички).
56
5
 
5
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Балканите са обект на домогвания на всички империи. Най-агресивни са османците и русите. Респективно Р.Турция и РФ правят и невъзможното да има разкол между балканските държави.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
54 - кажи това на онези 300 000 македонци които се сдобиха с български паспорти.
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е eдно недоносче, макетата могат да се наричат македонци или българи или сърби живеем в свободен свят, останалото зависи от бюкратите от ЕС предадoхме най-бЛизкият си народ нищо не става от нас, защото сме продажници дано гърците изритат Ципрас и спасят Македония Макетата и те са давали кръв за тия земи и сега некъв чиновник да им решава е глупост.
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако една държава не е достатъчно готова да влиза в ЕС и НАто тя не трябва да влиза в ЕС и НАТО. Нека някой ми каже -НИЕ какво ще спечелим ако Македония време в НАТО?нищо! ще загубил единственият си инструмент за натсиск.А какво ще загубим - възможността да решим завинаги въпроса за иемото и езика.2012 Бойко бе на мнение, колко лошо нещо името Северна Македония - днес е на обратното мнение. Подобен "поврат" претърпя и Захариева
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фиромците за 100 години са си променяли себеусещането поне 5 пъти ... българи, сърби, югословени, македонски словени(?!) и хунзи ... само за пари и келепир !!! Но нашите псевдо-политици се мъчат да им помогнат, вместо да направят стена толкова висока,че слънцето в село скопие да изгрява в 12 часа на обяд ..
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, не е! Отказа да участва в преговорите и допусна име Северна Македония, а в нея влиза и Пиринска България чак до Кюстендил. Обещанията на БЮРМ не струват нищо. Днесак ще обещаят да нямат претенции - утре ще се отметнат. Те цял договор за добросъседство направиха, а пак си трошат плочата на Мара Бунева.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вардарски тиквеши прости