Между Скопие и Атина: Правилна ли е позицията на Борисов?

Какви са реакциите и пътя на Македония оттук насетне
Обновена: 15 юни 2018 17:39 | 15 юни 2018 15:30, Петя Славова
197

Правилна ли е позицията на премиера Борисов във връзка с напрежението по оста Скопие - Атина? Какви са реакциите от споразумението и какъв е пътят на Македония оттук? Отговорите на тези въпроси потърсихме от журналиста Любчо Нешков и социалния антрополог Харалан Александров.

Още по темата

"България няма проблем с името на Република Македония. Ние сме признали тази държава и сме наложили името й пред света. Това споразумение отваря пътя на Македония към директно членство на ЕС и НАТО, а това ще я направи най-близкият партньор на България", заяви Любчо Нешков пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът нарече споразумението "историческо" и изрази увереност, че то ще бъде подписано в събота и на него ще присъстват висши представители от ЕС.

Във връзка с отказа на премиера Борисов да се срещне с македонския президент, Нешков каза: "Георге Иванов направи най-тежките политически гафове в последната година. Позицията му с отказ да подпише договора е безсмислена, защото той ще бъде одобрен или отхвърлен на референдум. Президентът не може да върви срещу конституцията и законите, от него нищо не зависи".

Социалният антрополог Харалан Александров допълни, че президентът на Македония демонстрира саботьорско поведение, което трябва да бъде осъдено.

Той подчерта, че от гледна точка на дългосрочната перспектива, Македония трябва да направи жертва с национализма си.

"Част от себевъзприятието на македонския елит се изразява в усещането, че това е много голяма жертва. Иска се много смелост и смирение, за да се направи такава стъпка", каза той.

Любчо Нешков подчерта, че Сърбия е единствената държава, която не е поздравила Македония за постигнатото споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Позицията на Бойко по Македония е ясна и правилна !Позицията на селските комунисти - путинисти също е ясна и както винаги - антибългарска !Най-накрая братята роми ще има тежката дума за всичко в България и така е справедливо, защото българския селянин комунист - путинист е свикнал и заслужава да бъде онождан
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** Нинова,ами какво да ти кажа "курнелио"ДОРИ КОМУНИСТИТЕ НИ МАЙ ЩЕ СЕ ОКАЖАТ ПАТРИОТИ В СРАВНЕНИЕ СЪС СЪРБОЛЮБЕЦА БОРИСОВ,НЕВЕРОЯТНО И НИКОЙ ЧАК ДОТАМ НЕ ГО Е ВЯРВАЛ НО ФАКТ ЗАСЕГА!!ЗАЩОТО ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ТРУДНОСТИ СЕ ПРЕОДОЛЯВАТ АМА НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО МОЖЕ ДА НИ СТРУВА НЕ МОЖЕШ ДА СИ ПРЕДСТАВИШ КАКВО!Тоя път ги няма Тито и Сталин да се скарат и да си поправят нашите мизерници грешката!В Дневник има интервю с един от скопските историчари за комисията,НАГЛИ И ГАДНИ ДО БЕЗКРАЙ!
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Южен поток - провал /даже сам си се хвалеше/.Белене - провал.Хъб - няма такъв.Западни балкани - провал /можело да влязат в ЕС каде 2025-та.Турция в ЕС - провал.Македония - пълен провал. Не само, че нищо не направи, ами се разсърди на Президента и не иска да ги види. /Много обича да се сърди на президенти, които не му играят по свирката/
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
макетата са сбъркана работа
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И КОМУТО СЕ ПОКЛАНЯТ ВАРДАРАШКИТЕ СКОТОВЕ
44
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мнението на българите не е важно. И без това целият свят им се присмива.Важното е, че Ердоган стои зад Македония и комунистчето Ципрас скоро ще си ходи.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вардарашки сбъркани ***
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКТО ВИНАГИ БЪЛГАРСКАТА ВЕЛИКОПОЛИТИКА СТИГНА ДО ТИКВЕШКОТО ПОЛЕ И НЕГОВИТЕ ПРОДУКТИ. ПО НАДАЛЕЧ *** НЕ Е СПОСОБЕН ДА ПОМИСЛИ, НАЛИ Е В РОДОВООБЩИННИЯ СТРОЙ И НА МНОГО ДЕПУТАТИ ОТ ТАМ ИМ Е СЕМКАТА.
41
6
 
4
 
! Отговори
Проф.Николай Овчаров преди 5 години
Истинската възникнала МАКЕДОНИА, е около Пелла и Тессалонике. По-късно Филлипос 2-ри и Алекс Велики добавят днешен ФИРОМ, И ЦЕЛА БИЛГАРИЯ КЪМ МАКЕДОНИА.ФИРОМ Е СЪСТАВЕН ОТ ДВА ГРЪЦКИ РЕГИОНА = ПЕЛЛАГОНИА И ПАИОНИА .РИМЛЯНИТЕ ОЩЕ ПО-КЪСНО РАЗШИРЯВАТ ТЕМА МАКЕДОНИА И СЪС ЕДНА ЧАСТ ОТ АЛБАНИА = ИЛЛИРИА ГРЕКА.ТАКА ЧЕ : ДНЕС 53 ПРОЦЕНТА ОТ РЕГИОНА Е ГРЪЦКА ОРИГИНАЛНА МАКЕДОНИА = 46 000 КВ. КМ...ОТ ПОРТО ЛАГОС И ТАССОС, ЧАААК ДО ПЛАНИНАТА ГРАММОС В ЕПИР И ТЕССАЛИА = 600 КМ ОТ ИЗТОК НА ЗАПАД !!
40
3
 
3
 
! Отговори
Тираджия преди 5 години
Тези двамата знаят ли че Гърция и Македония са фалирали държави:)
39
7
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ердоган ще изплющи Ципрас, просто е въпрос на време, след зачестилите конфликти между турските и гръцките военнии и претенции за територии!!!Агент Ричард Хънт!ЦРУ!!!
38
9
 
1
 
! Отговори
Курнелия Нинова преди 5 години
искаме ние да сме на власт и ще оправим нещата така както ги оправиха луканков, виденов, станишев, ореховски и другите наши приятели
37
2
 
7
 
! Отговори
Ооакан до уши преди 5 години
Биби пак се оцапа в кафяво. Айде Путин да не го бръсне за слива бива,ама македонското девойче да не слуша Винету,вече ми идва в повече. Няма да се бъзикате с до никаря генерал,че знаиш ли ако даде команда ,,на нож" ще видите вие българските дже ндърски войни какво могат :D
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТРОЛЧЕТА НЕ МОЖЕ ДА ЗАМАЖЕТЕ ГРЕШКАТА НА БОРИСОВ.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента в гръцкия парламент вървят дискусии за оставка на правителството на Ципрас,Ципрас ще оцелее и ще спечели тая битка но вероятно ще изгуби войната защото Нова Демокрация води в проучванията с много пред радикално лявата СИРИЗА която НИКОГА НЕ Е ИМАЛА ПРОБЛЕМ да признае македонски език и идентичност!Скопските сел,,ци извадиха луд късмет,след политиката на разточителство фалирала Гърция се управлява от болшевики а ние от въртиг..з който обича да говори за магистрали и слуша сръбска чалга!
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко инатливи рита като магаре
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКолко си ми елементарен - имаш ли мисъл в главата бе.
32
2
 
9
 
! Отговори
А така преди 5 години
А сега "македонците" ще ни псуват два пъти повече.
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАКЕДОНИЯ СЕ РАЗБРА С ГЪРЦИЯ И ОТХВЪРЛИ БЪЛГАРИЯ.
30
15
 
5
 
! Отговори
баба пена преди 5 години
Браво за Бойко, ето това е велик държавник, не като Станишев.