Заев май се извини на България: Политиците понякога правим грешки!

Заедно ще честваме миналото и на темелите му ще градим общото ни бъдеще!
Обновена: 10 авг 2018 12:36 | 10 авг 2018 12:30, Елка Василева
97
Заев май се извини на България: Политиците понякога правим грешки!
Снимка: Facebook

Премиерът на Македония Зоран Заев публикува пост в Facebook, с който вероятно иска да се извини за думите си отпреди дни, че Илинденското въстание е македонско.

Той не ги споменава, но уверява България и българите, че приятелството и сътрудничеството между двете страни са искрени.

"Виждам, че в приятелска България е открит обществен дебат и дори се повдига въпросът дали ние - двете страни и двата народа изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Искам да кажа на всички граждани, включително и на критиците в Македония и България, да нямат дилема, че приятелството и сътрудничеството са искрени". Това написа във Facebook македонският премиер Зоран Заев.

"Драги приятели и братя от България, вярвайте, искрено градим приятелство, което няколко десетилетия по-рано беше изгубено. Това беше загуба за двете страни. Ние отново намерихме своя приятел и брат. Да не позволим да се връщаме назад. Това е наше задължение пред нашите деца. Понякога може би не сме достатъчно внимателни ние, политиците, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено желаем сътрудничество и приятелство, както подписахме в договора за добросъседство и приятелство", пише македонският премиер.

Дискусията в България се породи, след като преди дни в телевизионно интервю Заев заяви, че Илинденското въстание /както в Македония наричат Илинденско-Преображенското въстание/ е македонско. "Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества", каза Заев.

Още по темата

В отговор премиерът Бойко Борисов препоръча "всеки да си мери приказките, то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани", каза премиерът.

"Ние повече от една година честваме общите части от историята на двата народа, няколко пъти заедно отбелязахме исторически събития. Аз съм първият премиер на Македония, който се поклони в България (Благоевград) пред паметника на Гоце Делчев по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов беше първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана тази година отпразнувахме Светите братя Кирил и Методий, общите всеславянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие специално да се поклони пред паметника на еврейския Холокост", припомня Заев.

"Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министър Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и в Съвета на ЕС за това Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха, както се борят за своята страна", припомня Заев.

"Нима може да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме какво направи България и успя да помогне на Македония за получаване на поканата за членство в НАТО? Нима цяла Европа не видя как България помага за това Македония и Западните Балкани да се приближат към ЕС?", пише македонският премиер.

"Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и силно уважаваме това. Затова заедно ще празнуваме и честваме нашето минало и върху темелите на това минало ще продължим да градим нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство заедно със съьюзниците от ЕС и НАТО", заключава Зоран Заев.


 


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
10
 
! Отговори
До 66 преди 2 месеца
Ами не гледай българската пропаганда а прочети какво пишат и казват Гоце Делчев,Даме Груев,Яне Сандански
71
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Политик да каже едно и след това да каже друго? Бре! Нечувано!
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо на езерото нямаше представител на България?!
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма никакво знамение историята какво е било преди 100 години, то преди 60-70 години имаше световна война и немците не мрънкат до ден днешен, но се оправиха и пак са първа сила. Герберите ако може ще намерят някой виновен по Самуилово време, само и само да се изтъкват, но са баламурници! Не стват за нищо, просто нямат капцитет!
68
0
 
10
 
! Отговори
До 59 преди 2 месеца
Не бъркай ИСТОРИЯТА с ГЕОГРАФИЯТА.Истината е една и може да я видиш в писма ,документи и бележки на Даме,Гоце и Яне.Е ТАМ Е ИСТИНАТА!!!
67
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заев се показа като мъж с това извинение, а не като Путин, който не се сети да се извини за "македонската азбука".
66
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Македония КЕ стане цела .
Оти като слушат лъжите македоните от България, че Илинден е български,
започват да се отвращават от българските манипулации и пропаганди.
65
1
 
7
 
! Отговори
Минуса преди 2 месеца
В Евросъюза . Накрая ще остане само една. Македонia.
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аре стига ку..рвенски номера,само вижте какво пише на страницата НАША МАКЕДОНИJA ИЛИНДЕН 2018 ГОДИНА.Я МАРШ,тия приказки само пред Борисов и Захриева минават.
63
3
 
22
 
! Отговори
Никой преди 2 месеца
С пълна уста ще вика, че илинденско-преображенското въстание е македонско, а с половин уста ще се извинява. Да си гледат работата макетата. Всеки който счита себе си за македонец, а не българин е родоотстъпник и предател.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бугарийа казва Македонския премиер , защо нека той да отговори
61
1
 
9
 
! Отговори
До 43 преди 2 месеца
Тази теза мойто момче/не знам на колко си/ е защитена точно от предците на Нинова ,в които те се кълнат.И голямата вина е там в 100 годишната партия-Бледската спогодба Тито -Димитров за македонска нация.Виж историята си и не пиши г.л.у.п.о.с.ти.България не е държава на 10 години,голобради юнако.
60
3
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 месеца
До Анонимен ... Не фашистите направиха македонците българомразци, а другарите Сталин, Тито и Георгий Димитров ... Комун.детата в България посръбчиха нашите македонци и им внушиха, че Майка България е мащеха за тях ... И сега сърбоманите и рушофилите продължават да сеят вражда и омраза в българо-македонските отношения ... !!
59
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, ама той нема защо да се извинява на промитите български мозъци .
Проблемо си е техен че още си мислят че македонците значи б..гари и Илинден е б..гарски .
Майната им на фашистите българи . Нека си крякат . Това не променя истината ..и онзи Божо който умре и бог го наказа си мислише че македонците са б..гари и всичко тяхно е б.гарско и после даде фира
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"май"? или юни, или юли? "Май" в журналистиката значи само едно - fake news.
57
2
 
7
 
! Отговори
кръпел преди 2 месеца
няма ли официални канали за комуникация ...
през фейса зайо се изинява на баце ... алооооу вие да не сте от маалата
56
1
 
11
 
! Отговори
ДАМЕ ГРУЕВ преди 2 месеца
“Ние сме българи и всякога работим и ще работим за обединението на българщината. А всички други формули са етап за постигане на тая цел. Не е дошъл обаче момента за решение на нашия въпрос, затова няма място за препирни и приказки от подобен род. „
55
12
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 месеца
Какво искате повече, извини Ви се човекът ... Да вземе и товарищ путин да Ви се извини, че нарече българската азбука македонска, а също и Маша Захарова, че изкара съвеЦката армия спасителка на българските евреи, че и Иво Хростов след нея, за дето Ви нарече "***" ... !!!
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Връх на перверзията - русофил да се възмущава, че Македония „крадяла” от Историята ни !
Я, по-добре да слушат Путин, Киро попа и Захарова, какви ги плещят !
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И на мен ми прилича повече на опит да угоди на вътрешна опозиция, която се подкрепя от САЩ. Те не искат Македония в ЕС понеже това означава една Голяма България.

Коминтерна сега е във Вашингтон!

50 години мозъчни промивки и ето го резултата.