Заев май се извини на България: Политиците понякога правим грешки!

Заедно ще честваме миналото и на темелите му ще градим общото ни бъдеще!
Обновена: 10 авг 2018 12:36 | 10 авг 2018 12:30, Елка Василева
97
Заев май се извини на България: Политиците понякога правим грешки!
Снимка: Facebook

Премиерът на Македония Зоран Заев публикува пост в Facebook, с който вероятно иска да се извини за думите си отпреди дни, че Илинденското въстание е македонско.

Той не ги споменава, но уверява България и българите, че приятелството и сътрудничеството между двете страни са искрени.

"Виждам, че в приятелска България е открит обществен дебат и дори се повдига въпросът дали ние - двете страни и двата народа изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Искам да кажа на всички граждани, включително и на критиците в Македония и България, да нямат дилема, че приятелството и сътрудничеството са искрени". Това написа във Facebook македонският премиер Зоран Заев.

"Драги приятели и братя от България, вярвайте, искрено градим приятелство, което няколко десетилетия по-рано беше изгубено. Това беше загуба за двете страни. Ние отново намерихме своя приятел и брат. Да не позволим да се връщаме назад. Това е наше задължение пред нашите деца. Понякога може би не сме достатъчно внимателни ние, политиците, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено желаем сътрудничество и приятелство, както подписахме в договора за добросъседство и приятелство", пише македонският премиер.

Дискусията в България се породи, след като преди дни в телевизионно интервю Заев заяви, че Илинденското въстание /както в Македония наричат Илинденско-Преображенското въстание/ е македонско. "Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества", каза Заев.

Още по темата

В отговор премиерът Бойко Борисов препоръча "всеки да си мери приказките, то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани", каза премиерът.

"Ние повече от една година честваме общите части от историята на двата народа, няколко пъти заедно отбелязахме исторически събития. Аз съм първият премиер на Македония, който се поклони в България (Благоевград) пред паметника на Гоце Делчев по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов беше първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана тази година отпразнувахме Светите братя Кирил и Методий, общите всеславянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие специално да се поклони пред паметника на еврейския Холокост", припомня Заев.

"Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министър Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и в Съвета на ЕС за това Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха, както се борят за своята страна", припомня Заев.

"Нима може да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме какво направи България и успя да помогне на Македония за получаване на поканата за членство в НАТО? Нима цяла Европа не видя как България помага за това Македония и Западните Балкани да се приближат към ЕС?", пише македонският премиер.

"Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и силно уважаваме това. Затова заедно ще празнуваме и честваме нашето минало и върху темелите на това минало ще продължим да градим нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство заедно със съьюзниците от ЕС и НАТО", заключава Зоран Заев.


 


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
2
 
! Отговори
ма преди 7 месеца
ма зощо ще се извинява Заев. Нали това го говорихме - грешката идва от Захари Стоянов и групата, която създава ВМОРО в Солун. Подценяват включването на думата МАКЕДОНСКО в името на рев. организация(македоно-одринснко, а не македоно-тракийско). Оттам идват всички проблеми с гръцкия и сръбския шовинизъм. Сега след като има Македония не може да се връщаме със задна дата да променяме имената на ВМОРО и тн с БЪЛГАРСКО. Затова Скопие в случая са прави с оглед и на утвърдената вече ДЪРЖАВА Македония.
31
2
 
8
 
! Отговори
Българина преди 7 месеца
Ако има народ македонци що не е имало такава държава? То няма и такъв народ, областта македония обаче е от хиляда години. На нея са живели всякакви племена, последно българи и до сега. Там хората не са изникнали от нищото дошли са от някъде, последно от България, гърци отдавна няма. Има тракийски българи ама тракия държава не е имало а траки отдавна няма. На вас албания вие е родината, щастливи да сте вовеки...
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Заев кой му е дал Струмишко? Защо една част от Западните покрайнини са в Сърбия, а друга в Македония? Кога са ги разделили? На кого са дадени? Дадени са на Югославия, която се разпадна и не съществува.
29
17
 
5
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
БЛАГОДАРИМ ЗА ИЗВИНЕНИЕТО Г-Н ЗАЕВ;
БЪЛГАРИНА ГО БИВА САМО ДА СИ СЪРБА ОТ КОПАНЯТА, АМА СТАНЕ ЛИ ВЪПРОС ЗА МАКЕДОНИЯ СЕ ЧУВСТВА ЗАДЪЛЖЕН ДА СЕ ИЗКАРА ПО-МАКЕДОНЕЦ ОТ МАКЕДОНЦИТЕ.
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Заев, не се прави на шушумига! Просто се опита по стар македонски обичай да поплюеш по България и после да изклинчиш. Не знам до кога ще ви търпим номерата.
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Двама македонци се срещнали в Ню Йорк.
Единия казал:
- Е колко е малък света.
Другия отговорил:
- Е колко е голяма Македония.
26
2
 
16
 
! Отговори
Стою до 21 преди 7 месеца
Бойко до сега много пъти е грешил основно с едно - с мълчанието си.Ако отговорът по даден въпрос е отрицателен или положителен -това е отношение , но мълчанието е безразличие , незаинтересованост.И това е страшно , особено за водач на цял народ.
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как може `от невнимание` да поругаеш един народ, а после с няколко изречения във Фейсбук да се извиниш??!
Няма `невнимение`, когото става дума за основата, върху която се крепят сегашните и бъдещите ни отношения.
Заев! Без БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ЩЯХТЕ ДА ВИДИТЕ БЪСТАНИЕ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН. Нашите офицери - българи бяха ръководители на въстанието, воювахте с оръжие, прехвърлено в Македония от българските казарми и то с най-доброто, което се прави по това време в Европа - малинхелите.
24
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре, че се е извинил, че иначе Борисов щеше да му дърпа ухото.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дали макетата не отровиха Божо Димитров със Новичок за да ни крадат както си поискат сега, Заев дойде и Б. Димитров внезапно се спомина, слочаеност ?
22
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Заев е фурнаджийска лопата
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Илинденското въстание, според всички исторически сведения, със сигурност не се е случило в Северна Македония! Просто защото Няма Такава Държава и никога не е имало!
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това което е казал може да се тълкува и като: Борисов греши
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
тия ще влязат в ЕС кога и ние в еврозоната, някога но не скоро
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма нито вдин аспект на външната политика, където герберастите да не са се оакали. Пълната простащина вилнее!
17
1
 
7
 
! Отговори
Така е преди 7 месеца
До Анонимен 14 Прав си. И аз казвах да нямаме никаква работа с Русия и Македония , ама няма кай да слуша.
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама МАЙ се е извинил или ЮНИ.Защото аз конкретно извинение не прочетох.А нашите управници отново останаха в ролята на прочутите герои на Доньо Донев.
15
17
 
2
 
! Отговори
Я па я...! преди 7 месеца
Дали Корделка сега няма да миряса?Идва ли.
14
2
 
27
 
! Отговори
Стою преди 7 месеца
Не се извинявай Зоране , не си виновен , че си казал това , което мислиш .Да се извини Бойко на бълг. народ , че му повярва , а той му изневери.Ако е родолюбец и защитава българското , да си каже мнението по въпроса за Илинденското въстание.
А ти Зоране , си хамелион , говориш у нас едно , а у вас - друго .Ку....венска работа.
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не е минала и година от подписването на "историческото" споразумение и сърцето Заешко не издържа! Може да е от страх, може да е от лицемерие, но причината е без значение! Който те предаде веднъж, ще те предава всеки път!