Чейндж бюрата в столицата – без комшийските лири. Защо?

Обяснението - нямат ги в наличност
1 сеп 2018 14:30, Петя Славова
97
Чейндж бюрата в столицата – без комшийските лири. Защо?
Снимка: Reuters

В столичните чейндж бюра все още не може да се купят турски лири, дори седмици след като валутата на съседите се срина. Обяснението на служителите, че нямат от копюрите в наличност. Според запознати, истинската причина е твърде ниската обменна цена на лирата в момента, заради която бюрата не искат да се разделят с лирите, преди те да възвърнат поне част от стойността си, предаде "Труд".

Още по темата

В същото време обменните бюра купуват 10 турски лири срещу 2.66 лв. Курсът на БНБ е близък до този. Само за последните шест месеца турската валута се обезцени поне двойно.

Според международни експерти, за да се излезе от тази спирала, съседната държава ще трябва да повиши лихвените проценти, което обаче управляващите засега все още не са готови да направят.

Поевтиняването на турската лира се усети най-силно между 13-и и 17-и август, но процесът стартира още от средата на миналата година.

От началото на годината лирата се обезценява с все по-бърз темп на годишна база, заради санкциите, които САЩ наложиха върху двама турски министри, както и повишаването на митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Турция.

От ниския обменен курс печелят българите, които започват да пътуват в южната ни съседка за по-малки суми и си организират шопинг турове. В същия момент българските фирми губят, защото износът ни към Турция намалява, а се увеличава вносът.

Турската лира поевтиня допълнително в сряда, движена от несигурността за разрешаване на скандала между Турция и САЩ.

Това е най-ниската стойност на турската валута за последните две седмици, отбелязва Ройтерс. Тя се обезценява стабилно, като се задържа при курс от над 6 за долар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция се разпада там е пълно с магисрали-убийци и чумави прасета. Турците умират от глад и горят долари щото магазините са празни чупят смартфоните щото не могат си платят сметките към ало-апашите.
27
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Аланкоолу, българите са създали поне 10 държави още преди турците да са имали такава. Намерил и той с какво да се хвали.
26
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем скоро наперения Ердоганчо ще почука на вратата на МВФ. От там ще му кажат че ще му помогнат, но при условие че скъса с досегашната си икономическа политика, която доведе Турция на прага на банкрута. До миналата година Ердоган се хвалеше че развивал икономиката с китайски темпове и скоро щяла да влезне в първата десятка, вместо това още тази година Турция ще бъде извън първите 20 държави тъй-като в доларово изражение БВП то им се очаква да падне от 880 милиарда долара на 580 милиарда.
25
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..Ние сме създавали държави и сме заличавали такива.... каза Тайпи, а вие един асвалтов път не можахте да разберете каква е причината, че си изтрепахте хората по тях, пък ги коментирате тези хора, бягайте в Едирне за евтино, най евтино е в Бим да знаете от мен.
24
11
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
Ердоган кaто пукне и гладните турци ще станат бежанци ТръмпАкбар ще нападне аятоласите и те ще станат бежанци.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха, печелят българите, ама ако успеят изобщо да се довлекат в Турция. Не всеки е готов да си жертва по 1 ден за чакане в двете посоки.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Ти си за най-справедливото общество на света комунистическото, където няма да има пари тъй-като както знаем няма и стоки.
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-интересното е, че точно турците бяха най-големите васали на рептилите и грухтяха срещу Сталин странно как се оръщат нещата човек каквото сам си направи и Централната банка на Ротшилд не може да му го направи.
20
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кой нормален човек ще иска да пътува за там???****************************Преди една седмица чаках точно 7 часа на Малко търново за да вляза в Турция.
19
14
 
15
 
! Отговори
Дениз преди 5 години
Вероятно лирата отново ще стане световна и силна валута, та всеки си я къта.
18
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата световна банкова и финансова система е една огромна манипулация, питайте масоните от клана Ротшилд!!!!
17
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономиката не е наука, ами средство за манипулация на простия материал в целия свят.Дори БГ-професори от УНСС знаят това, но не го казват на заблудените БГ-студенти.Добър ден, селяни прости!!!!
16
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата световна икономика е един фарс, Ердоган тури зетя си и лирата се срина само за един ден, нико не гледа дали нещо се е произвело повече или по-малко и какви валутни запаси и злато имат. Pешат ли да сринат някой сриват го всичко е една измама който направи завой към Русия и фалира немедленно и рептилите дори не се крият вече няма се учудя ако ЕрдоГaня си купи С-400 и Су-57 и реши да ги пробва дали струват нещо.
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе що не пишете за Ветко??????Някаква ЗАБРАНА ли са ви спуснали "отгоре" що ли???Другите Медии се утепаха да пишат.......10милиона в кеш, схеми със санирането и т.н а тук .............ГРОБНА ТИШИНА.Ако беше нещо за Нино или Путин да ни бяхте продънили ушите ама щом е за КРАДЦИ от високо ниво..........Т.И.Ш.И.Н.А.
14
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турската лира се обезцени.................икономиката на Турция е пред фалит ....................Ердоган е много болен и скоро ще пукне................след него следва разпада на Турция...............вечния враг на България!!!
13
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 ТРИЛИОН ЛЕВА Е ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА ТУРЦИЯ КОЙ ЩЕ ГО ПЛАЩА КОЙ КОЙ КОЙ :D
12
14
 
18
 
! Отговори
do 12 преди 5 години
кой нормален човек ще иска да пътува за там???
11
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7КОМЕНТАР 7 ГО Е КАЗАЛ!КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ЩЕ КУПИ ТУРСКИ ЛИРИ :D ОСВЕН АКО НЕ МУ СЕ НАЛАГА ДА ПЪТУВА ЗА ТАМ СКОРО !!!ТАМ ЩЕ ГИ КУПИ И ПО ИЗГОДНО ОТКОЛКОТО ТУК :DЧЕЙНЧ БЮРАТА В ТУРЦИЯ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СЕ СДОБИЯТ С ДОЛАРИ И ЕВРО :D
10
18
 
19
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Мда,ганьооооооо,за чуждо умряло не плачи,а колкото до икономиката ,и производството,едно ножче за бръснене,не може да направите,а за Израел,хвърчила,ще правите.
9
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Али КемалАми и аз се чудя: може ли заради някакво попче и един безсмислен келешлък да съсипеш държавата си. Явно на Ердоган му е по-важно егото отколкото народа му.