Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор

Съдът се произнесе на втора инстанция по обжалването му
Обновена: 20 мар 2019 16:11 | 20 мар 2019 16:10, Елка Василева
172
Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор
Снимка: БТА

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич бе осъден на доживотен затвор.

Съдията заяви, че престъпленията, извършени от Караджич, са с невиждани мащаби и бруталност.

Караджич е обявен за виновен за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на законите и обичаите на войната, констатира апелативният състав и го осъди на доживотен затвор.

Така този Съд на ООН увеличи на доживотен затвор присъдата на бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич при обжалването.

След произнасянето на присъдата в залата се чухи силни ръкопляскания, но и дюдюкания.

Международният остатъчен механизъм се произнесе днес по обжалването на Караджич, осъден на първа инстанция на 40 години затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война /1992-1995 г./, съобщи Франс прес.

Апелативната камара на базирания в Хага механизъм беше създаден, за да довърши делата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

През март 2016 г. Радован Караджич беше осъден на първа инстанция на 40 години затвор по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г.,  припомня Франс прес.

Той бе намерен за виновен в геноцид и още девет точки от обвинението, съдържащо общо 11 точки - за геноцид в Сребреница, престъпления срещу човечеството и във военни престъпления, извършени по време на войната през 90-те години. Караджич бе оправдан само по обвинението в геноцид в седем босненски общини /Братунац, Приедор, Власеница, Зворник, Сански мост, Фоча, Ключ/.

След произнасянето на присъдата 73-годишният Караджич поиска нов съдебен процес, като критикува процедурите на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Прокуратурата обжалва оправдаването на Караджич по втора точка в геноцид и настоя присъдата да бъде увеличена на доживотна.

След бившия сръбски президент Слободан Милошевич Караджич е обвиняемият с най-висок ранг от всички изправени пред Международния трибунал. Той е обвинен в най-тежките възможни престъпления.

Още по темата

За босненските хървати и мюсюлмани Караджич е синоним на войната, смъртта и разрушението. За сърбите обаче той е герой от войната, който има огромен принос за създаването на Република Сръбска и за защитата на сръбския народ.

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, босненските мюсюлмани и католиците хървати, бе близо 100 000 души. 38 000 от тях са цивилни, главно мюсюлмани, показват данни на сараевския Център за изследвания и документация. Половината от 4,4-милионното население на страната се изселиха. Около 8000 босненски мюсюлмани бяха избити само в Сребреница през юли 1995 г.

Сараево бе под обсада 44 месеца по време на войната. Сръбски снайперисти и артилерия обстрелваха от свои позиции в планините, при което бяха убити над 10 000 души от всички етнически групи.

Караджич и военният лидер на босненските сърби Ратко Младич са обвинени за планирано етническо прочистване и създаване на чисто сръбска зона в Босна.

Караджич бе арестуван в Белград през юли 2008 г. след 13 години бягство от правосъдието. Докато се укриваше, той си бе пуснал огромна брада и бе променил самоличността си, като се представяше за алтернативен лечител.

Часове преди произнасянето днес на окончателната присъда на Радован Караджич на оградата пред съда бе разпънат голям плакат, на който Караджич е сравнен с Адолф Хитлер, съобщи телевизията на Република Сръбска. На плаката, поставен от представители на сдружения на босненски мюсюлмани, пише "Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер – Холокост". Макар че полицията е настояла плакатът да бъде свален, представителки на сдружение Майки от Сребреница са отказали да го направят. Междувременно полицията се е отказала от искането.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: Радован Караджич
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, но кой ще осъди Бил Клинтън, Джордж Буш-младши, Тони Блеър, Барак Хюсеин Обама, Хитлери Родъм Клинтън, Никола Саркози за бруталните им нарушения на международното право и разрухата и нещастието, което причиниха?
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милошевич го убиха в затвора. Следва Караджич. Демокрацията не си поплюва.
30
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът започна едбо благородно дело - изчистване на Балканите от алахогъзци. Това трябва да се продължи с пълна сила, защото Европа ще замине. В света само скакалци, плъхове, и насекоми се роят докато изчерпят всички ресурси и следва глад. Затова трябва да се прочисти света от 1-1.5 милиарда мюсляка, 0,5-1милиард неггра и 1млрд индийци. Тогава можем да отдъхнем малко и после да продължим.
29
15
 
9
 
! Отговори
Вучич е пътник преди 5 години
Сръбският народ заслужава по-добра участ. Сръбският народ заслужава демокрация. Русия губи влиянието си в Сърбия предлагайки само оръжия и бедност. Вучич си отива...
28
7
 
25
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Кога ще осъдят тези,които бомбардираха училища и болници в Сърбия?
27
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клали са се и двете страни, защо няма осъден шиптър?
26
3
 
15
 
! Отговори
Do 25ti преди 5 години
Е ние цъфнахме и вързахме като се сгушихме со запада.. Шиптарите и те живеят райски след като се сгушиха в американските обятия
25
15
 
18
 
! Отговори
Saki преди 5 години
Какво сте го заоплаквали тоя дядка? Да не господ, че да решава кой да живее и кой да умре. Аз лично бих го спукал от шутове.
24
14
 
16
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"виновен за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на законите и обичаите на войната"Също, като тези, които отидоха да разрушават Югославия. За радикалните ислямисти, извърващи геноцид срещу сръбите в Босна- не казвате нищо.
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам, аз имам чувството, че живея в някаква паралелна реалност, където те учат, че има справедливост, че всички са равни и тн. А се оказва, че всичко е двойни стандарти, за богоизбраните важат някакви различни закони. В конкурсите за песни се избира победителя по геополитически критерии, едни умират от глад, за да може други да преяждат и да си въобразяват, че контролират света. На някои им е позволено да се защитават, дори когато не ги нападат, а на други не. Не отива на добре!
22
23
 
22
 
! Отговори
БАЛКАНДЖИ ЙОВО преди 5 години
РАДОВАН отдавна е ГЕРОЙ в ИСТОРИЯТА на ПРАВОСЛАВНИЯ СВЯТ и ще остане такъв.Разбира се, не и за българските продажници.Те и навремето така се продаваха евтинко на турците.Даваха им също и жените и дъщерите си. За ползване. Безплатно.
21
13
 
10
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 5 години
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС.
20
13
 
27
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Как смеете да подкрепяте този легитимен убиец на деца и невинни цивилни хора?Всъщност виждам,че много от вас поддържат в постовете си и Хитлер-човека потопил света в кръв,само защото му е хрумнала погрешната идея за чиста раса-нарича се Евгеника.Е,нашия век доказа,че расата няма значение!Призовавам всички трезво-мислещи хора по света да запазим нашия свят от хора,като Караджич!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато и Орешарски.
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а кога мухалабоико?
17
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бяха намерени масови гробове на мирни хора.Бяха виновни само защото са мюсюлмани.Искрено се радвам,че този си получи присъдата!
16
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без изключение мейнстрийм медиите отразиха срелбата в НЗ, като весниците я държаха на първите си страници, а ТВ каналите също излъчиха новината. Странното в случая не е отделеното внимание на това ужасно престъпление в Крайстчърч, а абсолютното премълчаване на кланетата на християни в Африка от мюсюлмански паравоенни.
15
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Човече в Босна се е извършвало етническо прочистване ,дестки хиляди цивилни са убивани само защото не са сърби!Това и свестни сърби признават!
14
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А например за незаконните затвори, където се държат хора без съд и присъда какво ще каже военният съд? Или е изключително създаден само за сърбите?
13
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите просто не усетиха ,че се намират други времена!Няма я Германия и Австро-Унгария ,та англичани и французи да се съобразяват с всякакви сръбски капризи и прищявки!Накрая стана това което е неизбежно ,разпад на изкуственото творение Югославия!А всичко можеше да мине и без жертви!