Пилотска грешка, отказал двигател... Защо се е разбил самолетът в Македония?

Какви са версиите за самолетната катастрофа
Обновена: 3 апр 2019 09:15 | 3 апр 2019 09:09, Александър Попов
152

Днес следобед спасителните екипи ще стигнат до мястото на катастрофата с малък самолет край Скопие, в която загина четиричленно българско семейство.
Македонските власти разследват инцидента, но вече се появяват и първите версии за трагедията.

Още по темата

Главният асистент по безопасност на полетите в Техническия университет Марин Петров коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че при авиационни инциденти нито една версия не се изключва при разследването. По думите му в такива ситуации се проучва пилотът, подготовката му, състоянието на самолета и метеорологичните условия.

"За този тип летателен апарат и облаци, които са със силна турбуленция, с големи възходящи и низходящи течения, е забранено влизането в такива облаци. Това е изключително опасно, тъй като скоростта на потоците е толкова голяма, че може да доведе до срив на самолета и разрушаване още във въздуха", обясни Петров.

Той обясни, че според правилата на ГД ГВА Георги Бошнаков е имал любителски лиценз да пилотира малки самолети, който му позволява да превозва семейството си, а подобен лиценз се придобива след курс от няколко месеца, който включва 140 часа теория и 40 часа практика.

Марин Петров беше категоричен, че в авиацията отговорността е на командира или в случая на пилота, от РВД само могат да дават информация или да съветват.

Журналистът Димитър Ставрев пък каза, че докато трае разследването, всичко е спекулация и то при положение, че инцидентът е станал доста високо и екипи все още се опитват да стигнат до мястото на катастрофата. Според него обаче малкият едномоторен самолет е бил в изправност, въпреки възрастта си.

"Част от пилотите на този тип самолети смятат, че това е като джип, тоест можеш да го караш във всяко време и пренебрегват очевидните препятствия при един такъв полет", добави Ставрев пред Bulgaria ON AIR.

Според авиационния експерт Ангел Борисов мястото на катастрофата е много трудно за летене, тъй като представлява поредица от високи върхове. Теренът е много опасен и не трябва да се отклоняваш от маршрута.

Експертът допусна, че освен лошото време, пилотска грешка също може да е причина за инцидента. Пилотът първо е поискал извънредно кацане в Скопие, а след това е продължил към София. Трета вероятност може да бъде отказ на двигателя на самолета.

Борисов смята, че пилотът е подценил ситуацията. Той коментира, че е възникнала извънредна ситуация, която го е принудила да снижи машината.

"За мен турболенцията не е нещо, което да го принуди да слезе под нивото на върховете. По-скоро е възможно да е имало проблем с двигателя. Може да е имало и обледенение на управлението", допусна експертът пред bTV.

По думите му този самолет не е пригоден при такива метеорологични условия да изпълнява такива сложни полети.

"Потвърдено е, че регистрацията на самолета е германска. По наша информация той е с български лиценз", коментира още Ангел Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
28
 
! Отговори
Един преди 5 години
"Първо - като умреш, никой не ти плаща нищо, защото не си жив. Вярваш или е, поне на нормалните места има обезщетения, защото така е по закон."Абе, клоун с меки китки, ти къде си живял до момента бе? Какви обезщетения, какъв закон? Имаш ли изобщо бегла представа как се държат феодалите по малките населени места? Знаеш ли как не се плаща по половин година, знаеш ли как гладуват тези семейства? Знаеш ли как после фалират бизнеса и си заминават с бетлитата и самолетите без да дадат и 1 стотинка?
71
6
 
15
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Ами време му е било на самолетчето :) Язък за дечицата, за дъртите хич не съжалявам
70
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българите все някой и е виновен. Те са тотално неспособни, да поемат отговорност, за каквото и да е...
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До единА ти си най-отвратителния... Първо - като умреш, никой не ти плаща нищо, защото не си жив. Вярваш или е, поне на нормалните места има обезщетения, защото така е по закон. Ако няма, то тогава да, работниците са в правото си, да наричат човека, който ги е измами и не им е осигурил нужната защита за тх и семействата им.Второ - На ден умират хиляди хора, поради една или друга причина. Оплакваш ли всеки еди от тях? Или се радваш?
68
9
 
19
 
! Отговори
Имал преди 5 години
Е пари да си купи самолет, но се е стидкал да си наеме професионалнинален летец, за да не му плаща и да не го почерпи едно кафе в Охрид. Ганьовска работа
67
18
 
8
 
! Отговори
до 77 преди 5 години
77 ,ти май смяташ,че да си богат е лошо.А да си броиш стотинките в края на месеца е много хубаво,жена ти да иска да я водиш някъде и да и кажеш ,че няма пари е много хубаво.Е не е-казва ти го човек,който никога не се чуди дали няма да му стигнал парите,позволявам си всичко,щастлив съм,тренирам,спортувам,чукам,и то на хубави места ,не в панелката.Това е хубав живот,и ти никога няма да го имаш
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДоктораАбе няма значение, какво са - бедни, богати и прочие. Човека, ако ще и Хитлер да е бил, силно се съмнявам, че децата ми са били нещо толкова зо, че смъртта на всички да е повод за радост.А тук, даже не го знаят какъв е...
65
11
 
24
 
! Отговори
Един преди 5 години
"Човек и семейството му загина... Тука се радват...Гнус ме е, че сте ми съграждани, чест о ви казвам. Писна ми, да се извинявм за вас.."Аааа, не, не. Когато някой миньор или който е друг човек, работил цял живот в завод, загине от претоварване или от нерви защото не му плащат по няколко месеца, ако такъв човек загине, някой плаще ли? Някой съчувства ли на семейството? Не, не, не! Защото сме заети да си купуваме самолети и бентлита. БАнев не плащаше на работниците защото си купуваше коли.
64
15
 
9
 
! Отговори
Доктора преди 5 години
75,прав си,бедни,злобни,за нищо не ставащи,само плюещи преуспялите хора,сакаш в това да са бедняци има някакво достойнство
63
7
 
17
 
! Отговори
ИТ преди 5 години
До Да ве брат,ама"и как мислиш,докторите с по 800лв.са по прости от теб,или инженерите с по 500?"Ще ти отговоря много кратко и ясно - ако има лекар или инженер, който седи на работа за 500 или 800 лева значи със сигуеност е по-*** от мен! Точка!
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беге 80така сте ми писнали... Рев, рев и бездействие... Рееев.
61
8
 
6
 
! Отговори
до Кътю преди 5 години
Кой си мислиш,че ти е длъжен,като си некадърен,ще работиш за малко пари.Положи усилия
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 67Ти вземи дряновицатя,ама знай, че аз стреля в главата. Аз ли плащам заплатата на учителите? Аз бях, 2007-а заедно с приятелката си, когато имаше учителски протести. Ама сега ще кажеш, че аз крада от учителските заплати? И не разбра ли, че ги вдигнаха с 20% и по-късно през годината ще ги вдигат пак.А ти как подкрепящ учителите? Или си от Тея ***, фурмаджокски лопати, дето плюете, *** 900 лева им било много, ама после ги ползвате за пример, колко зле било положението? Кажи?
59
1
 
15
 
! Отговори
ист преди 5 години
Човек и добре да живее, накрая си купува самолет.....
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 64Мхм... Без солидна подготовка от СССР и стотина хиляди войника от червената армия, няма да ти мине номера. Прочети чак историята, ама тоя път давай между редовете. Я виж на север? 8-10 пъти по-висок БВП на глава от населението, много повече богати хора (наличието на повече "милионери" не е "лошо" както си мислят някои хора тук), а "соц.системата" им бие половината обеща ия за светлия комунизъм. Защо е така? Запитай се... А и още имат кралица и принцове...
57
1
 
9
 
! Отговори
До 66 преди 5 години
Кажи на човвка за докторите бе или даскалите и те ли не са реализирани! Еех че искате една дряновица!?
56
0
 
20
 
! Отговори
до 58 преди 5 години
С бизнеснюха не съм съгласен.Когато си на хранилка(държавна или общинска) определящо е връзкарството!
55
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До преднияАми виж приятел, смятам, че инженер с 500 просто не се е реализирал правилно. Нима трябва, да го сложа на гърба си и да ги мъкна нагоре? Инженер... с 4000.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 60Онществен превоз от София до Скопие няма, всичко е частни автобусни линии или авиокомпании. А това го правят стотици хора, хиляди пъти на година. Стига си плюл отрова, а вари да пееш еничарските си химниве из дейрбекирите...
53
4
 
13
 
! Отговори
Да ве брат,ама преди 5 години
ДО 57Прав си ве брат,ама до някъде.Ти как мислиш,докторите с по 800лв.са по прости от теб,или инженерите с по 500?Много си далеч от истината,само едно ще ти кажа,чети историята и се подготвяй! Другия път като му дойде времето ще те препитам за нея!