Дачич: В Сърбия знаем, колко тежки бяха българските фашистки престъпления

За пореден път говорителят на Милошевич се изказва рязко спрямо страната ни
30 ное 2020 20:47, Нели Христова
774
Дачич: В Сърбия знаем, колко тежки бяха българските фашистки престъпления
Снимка: БГНЕС

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич обвини България в извършването на “тежки фашистки престъпления”. Той отправи и заплашителни коментари към македонския премиер Зоран Заев поради казаното от него в интервюто за Агенция БГНЕС.

Дачич бе дългогодишен говорител на диктатора Слободан Милошевич, а през последните години, откакто Александър Вучич пое управлението, бе министър на външните работи.

Пред проправителствената телевизия “Пинк” Ивица Дачич попита “дали сръбската общественост въобще е наясно с намеренията на България”. Разговорът започна с откъс от интервюто със Зоран Заев, в който той казва, че България е приятелска държава.

“Зоран Заев не е политически неграмотник. Той много добре знае, че казаното не е истина. Той много добре знае къде продаваше земеделската си продукция – в Сърбия и Югославия, със сигурност не и в България. Но той има нужда от България”, каза Дачич и извади лист хартия и започна да чете без да вдига поглед: При обявяването на независимостта на Македония на 17 ноември 1991 г. македонският парламент не е споменал нито веднъж България. В нито един документ. В декларацията за приемането на Конституцията се говори само за АСНОМ.

След това Дачич с ирония каза: Ако те смятат, че са българи, че нямат свой език, това си е тяхна работа. Но няма да обявявате българската окупация за администрация. Българската окупация бе част от хитлеристката коалиция. Поне ние, които живеем в южната част на Сърбия, много добре знаем колко тежки бяха българските престъпления. Това не бе администрация.

БГНЕС припомня, че в южната част на Сърбия са Западните покрайнини, където живее българско население. Поради асимилацията и тоталната икономическа изолация през последните 100 г. от над 120 000 души, днес там живеят едва около 20 000.

Ивица Дачич подчерта, че е бил против признаването на Македония с името Република Македония. “Защо трябваше да правим това, след като те признават Косово. Още повече, че целият свят ги наричаше Бивша югославска република Македония”, каза още той.

В студиото бе и сръбската чалгазвезда Цеца Величкович-Ражнятович, съпруга на убития през 2000 г. военнопрестъпник Желко Ражнятович -Аркан. Тя отказа да вземе отношение в дискусията и само каза, че “познава лично и Зоран Заев, и Бойко Борисов”. На това Дачич направи саркастичен коментар: Те все още са две държави.

Бившият говорител на Милошевич осъди и казаното от Зоран Заев за бивша Югославия, която разделяше Македония и България. Не приемам твърдението, че Югославия ги е разделила от България. Ето, днес няма Югославия какво ви разделя? Ако толкова много искаха да се прегърнат, нямаше да чакат 29 години да дойде 2020 г. Не си мислете, че нас ни е жал. Аз обичам Югославия. Обичам социализма, но денят когато е създадена Югославия, това е един нещастен ден за сърбите.

“Но, не си мислете, че мен ми е жал, че българите и македонците днес ще се прегърнат и ще решават кой е по-голям българин. Мен това въобще не ме интересува. Това, което ме интересува, е какво става със Сърбия”, каза още Ивица Дачич.

В началото на тази година Дачич говори с изключителна агресия срещу България. Пред държавната телевизия обвини София, че се намесва във вътрешните й работи: “За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство? Миналата година той си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона.

Тогава след острата реакция на София властите в Белград заявиха, че е “имало проблем с превода”. Борисов тогава поиска Дачич публично да се извини и каза: “Какво точно иска Ивица Дачич? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза, и още по-малко сръбският и българският народ".

В края на ноември 2019 г. сръбският посланик в София бе извикан в българското МВнР по повод скандалното изявление на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че България масово шпионирала Сърбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


774
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо бойко борисов въоръжава сърбите и строи турски поток щом сърбите мразят българите? ЗНАЧИ БОЙКО МРАЗИ БЪЛГАРИТЕ
36
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите са едни лицемерни продажници. Хубаво навремето германците и унгарците беха почнали да ги завземат и заличават, ама не си довършиха започнатото. Няма как да очакват от нас подкрепа за ЕС с такова отношение. Те даже не заслужават да имат своя държава.
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Югославия беше създадена от Франция и Антантата в следствие на победата през ПСВ.Реално погледнато нямаше как сърби албанци и хървати и словенци да живеят заедно.Хърватите и словенците са били част от АУ империя католици а сърбите православни и съпричасни на Руската империя.Логично се разпаднаха.А в Македониа са преплетени теърде много интереси просто географското им положение е на кръстопът.
34
1
 
23
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Защо не каже , какво са правили сърбите в македония след междусъюзническата война, до към 1935г ???
33
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДАЧИЧ МРАЗИ МУТРИТЕ, БЪЛГАРИТЕ СЪЩО МРАЗЯТ МУТРИТЕ.
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То добре, че пък Тиквата е от друг произход...
31
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дачич е доказан българомразец.Сърбите въобще преувеличават жертвите дадени от сърбите по време на бг окупация през ПСВ иВСВ.Примерно:честват 20 000 убити в Сурдулица ,даже Сръпската Църква ,ги канонизира за светци!!!Абсолютен цирк, през ПСВ едва ли е имало в Сурдулишко 20 000жители и едва ли всички са избити!
30
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като България се управлява от пазача на Тодор Живков защо в Сърбия да не е на власт преводача на Милошевич..
29
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само арабите са доказали че се справят с немските варварски северни племена.
28
2
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СЪРБИЯ И В МОМЕНТА ПУБЛИЧНО ОБЯВЯВА , ЧЕ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ :D
27
5
 
33
 
! Отговори
1 преди 3 години
Москва пак активизира сърбите да ни плюят и да шантажират македонците за отношенията им с България.Уважаеми русофили, виждате ли какви "братя" са ни и руснаците и сърбите?
26
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дачич е от ромски произход и това е публична тайна в Сърбия.Патриотизма му е бизнеса на човека, просто е.
25
5
 
25
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Браво бате Бойко, и да цункаш Вучич, построй им още един турски поток на сърбите и пускай руските самолети да ги въоръжават... ТИ вкара България в тази каша!
24
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дърляйте се колкото си искате...ама вие не знаете само какво ви е намислил ердоган г-да българи!и само се молете султанът от анкара да не вдигне "шлюзовете'край свиленград и елхово и да не пусне хилядите азиатци и африканци на ваша територия.
23
39
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за съжаление е абсолютно вярно,че българските войски през всв са правили големи погроми и в сърбия и в македония!българия няма какво да се оправдава...дори дълги години българия плаща репарации,но благодарение на "омразния"тито те са опростени.
22
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е-сърбите плюят по България/д не забравяме ,че те са ни вековни врагове, много мразят българите и се подиграват, имат ругатня на българин"-п--ко бугарска" когато се обиждат един друг. В замяна- Бойко борисов им строи Руски поток с български средства. Това е ПОЗОР и национално предателство . А че сме правили золуми , убийства и грабежи в Сърбия през ВСВ -това си е ФАКТ....
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарим на Хърватия, че отдели Македония от Сърбия през 1944 година!Слава на Хърватска и Тито!
20
0
 
12
 
! Отговори
дядомраз преди 3 години
Стана много жълто.
19
43
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всичко това за съжаление е вярно...така като и десетките възпоменателни плочи в северна гърция,които описват българските жестокости срещу местното население!
18
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Вечна слава на генерал Анте Готовина и поклон!