В изолация ли е България заради Северна Македония?

Според доц. Спас Ташев ситуацията в съседката ни се влошава
2 дек 2020 22:45, Нели Христова
100

Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел видя шанс за преговори на Скопие с Европейския съюз. В изолация ли е България?

"Преговори и в момента се водят. Македонските дипломати се опитаха да контактуват с водещи европейски политици, на които да представят в невярна светлина позицията на България. Стана ясно, че този подход не дава резултат, а и България намери подкрепа сред някои членки на ЕС - Франция, Холандия, Гърция. България трябва да преосмисли своето поведение и от пасивна политика политика трябва да премине към проактивна и обърната с лице към гражданите на Северна Македония", каза доц. Спас Ташев за "Денят ON AIR".

Той бе категоричен, че България не се намира в изолация и разясни, че сме успели да покажем до известна степен правотата на тезата си.

"На този етап подкрепата, която получаваме, е по-скоро на базата на евросолидарност. Не успяхме да покажем в какво конкретно се изразява тази кражба - не става въпрос само за история, но и за съвремие, за нарушаване на правата на човека, психически преследвания и физически репресии. Този спор има и икономически измерения. През изминалия период властите в Скопие са стопирали доста сериозни български инвестиционни проекти", подчерта Ташев.

Според него идеята за пътна карта е вариант, който може да доведе до решение, но за това трябва да има добра воля и от София, и от Скопие.

"Ние и в бъдеще ще имаме много възможности да отстояваме своите позиции. Ситуацията в Македония не се подобрява, дори се влошава. Вчера и днес в Скопие се проведоха митинги, макар и малобройни. В Северна Македония има още един проблем - вътрешнопартийната опозиция на премиера Заев. Ако тези сили в опозицията се обединят, Заев може да падне", отбеляза доц. Спас Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му цялата северномакедонска политическа система е в морална криза. Според доц. Ташев антибългарската политика е на много високо ниво и едва ли трябва да търсим, че нейният инспиратор е Скопие, а по-скоро трябва да насочим нашите погледи към Белград.

"Поведението на Заев е доста плахо. Той се стреми пред български медии да задоволи българската позиция. Ако видим неговите интервюта пред македонски медии, ще видим, че те доста се различават. Той е в тежка ситуация. България трябва да бъде носител на прогреса, а не на безвремието, в което е изпаднала Северна Македония.Ние не искаме да отнемем тяхната идентичност, но и те нямат право тероризират лицата, които се чувстват българи", подчерта Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
15
 
! Отговори
ВЕТО преди 3 години
ВЕТО !!!
7
1
 
19
 
! Отговори
Маке преди 3 години
Екватора е едина мислена линия която разделя земното кълбо на северна и южна Македония
6
35
 
7
 
! Отговори
Osman Gazi преди 3 години
Казах ви още в началото: Ще си приемат Македония и въобще няма да ви питат какви са ви проблемите. По милост приети в ЕС, дръжте се прилично и не се оригвайте и бийте в гърдите ***, ***. Не мислете, че някой ще вземе мнението ви под внимание. На Гърция беше прието частично, с компромиса Северна Македония. Но бг не е Гърция дори.
5
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй че се е наложило вето не е спънка за Македония да преговаря със който и да било, ЕС е голям. Някой се опита да представи ветото, като някакъв много голям Херкулесовски подвиг. И едно 6 годишно дете може да каже налагам вето.
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макетата са много прости, ЕС всъщност не ги иска и съм сигурен, че половината държави се кефят, че ще ги спрат без те да са лошите - на богатите не им трябва още един навлек, даже двама с албания, а бедните естествено не искат да делят с други ***. Американците натискат да ги вкарат, но в момента и там е каша, абе тоя път фиромците настъпиха мотиката
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В изолация е мозъкът на мислителя написал статията, а не България
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ние да сме в изолация? Ние сме в ЕС и РСМ трябва да изпълнява условия не ние, ние, когато трябваше рязахме ракети и закривахме блокове на АЕЦ.
1
6
 
17
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Ама, още ли се занимаваме с тези шмиргели. Аз се чудя, да сляза ли да претакам зелето, или утре.