Самуил - основоположник на македонската царска династия, учат в СМакедония

Основният враг на Скопие на Балканите бил България, пишело в учебниците
Обновена: 20 дек 2020 09:15 | 20 дек 2020 09:15, Петя Славова
448
Самуил - основоположник на македонската царска династия, учат в СМакедония
Снимка: БНТ

Какво пише в учебниците по история за 6. и 7. клас, по които учат децата в югозападната ни съседка, обяснява проф. Иван Илчев, член на Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

По думите му ,ш ест поколения в Република Северна  вечеучат по такива учебници.

До Втората световна война са учили, че са сърби. В състава на Югославия - че са македонци. Единственото, което не се променя през десетилетията е тезата, че основният враг на Скопие на Балканите е България, заяви за БНТ проф. Илчев.

В Скопие продължават да настояват, че Самуил е македонски цар на македонско царство.

Още по темата

В учебниците по история в Република Северна Македония пише, че Цар Самуил е основоположник на македонска царска династия, който заедно с тримата си братя - Давид, Аарон и Мойсей, вдига въстание срещу българската власт през 969 г., отхвърля я и създава македонско царство.

В учебниците в Скопие четем, че в държавата на Самуил се пишело на "македонски славянски език".

Според учебниците в Република Северна Македония глаголицата е дело на Светите братя Кирил и Методий, за да "християнизират по-лесно македонските славяни около Солун", като впоследствие славянската писменост се разпространила в други съседни земи - най-първо в България.

Свети Климент - първият епископ, проповядвал на български език и основател на Охридската книжовна школа - в учебниците в Скопие е представен като говорещ на "старославянски" и основоположник на "македонската църква".

Охридската архиепископия, което е наименование на българската автокефална православна църква в завоюваните от Византия български земи, според учебниците в Скопие, е самостоятелна македонска църква.

Българите, според учебниците в Скопие, са "монголско татарско племе от тюркската група народи".

Жителите на днешната Република Северна Македония, според техните историци, са наследници на "антични македонци" и митичния герой "Македон", претопени от славянски племена през 5-8 век. Никъде не споменават, че в земите между Солун и Битолия живеят прабългарите на Кубер.

За Гоце Делчев разбираме, че е роден в "многочленно семейство в Кукуш". Прилагателното "българско" е изпуснато.

Илинденско-Преображенското въстание е станало само "Илинденско" в опит да бъде "отвързано" от българския му произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така, не се занимавайте с тия, они са заблудени. А колкото до Кубер, ако имаше безспорни доказателстеа, щяха да са видими и общодостъпни. А ако ще трябва да търся догадките на някой си треторазреден португалски или непалски любител-историк, то мерси от такива доказателства.
332
1
 
28
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Никакви реверанси към тези изпържени мозъци. Зомбираните македонци ще трябва да си сърбат попарата, която са надробили с лихвите и сега да се чудят как да обясняват на собствения си народ истинския им произход. Стига лъжи и измислици. Искате в Европа, тогава ще прочетете историята както е, без изкривявания, в противен случай си останете на село! Болни мозъци! Да прочетат Димитър Талев малко , да видят кой е Ванче Михалйов и Христо Татарчев. Да спрат да говорят със затворени очи!!!
331
0
 
20
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
Ооооо я стига ни занимавахте с тия...Не разбрахте ли че насила хубост не става !
330
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това значи че не Северна Македония е била в границите на България,а че България е била в границите на Северна Македония.Тея направо са изтрещели.И какво сега? Нали бяха много древни,къде са им древните царе на тия та тръгнаха да крадат направо чуждите царе?Това не мога още да го проумея хора.Правят си история с чужди царе.Е не знам вече,мисля че трябва да им се издърпат ушите.Ако искат велик македонец от България,с удоволствие им даваме двама велики.Тарабата и напикан дедо с брадата.Халал да са.
329
0
 
7
 
! Отговори
До 356 преди 3 години
Да ти потърся ли информация и за Тасмания (че гледам си много бос), или предпочиташ този път сам да си размърдаш мозъка (а не като за братята на Аспарух) ?
328
0
 
3
 
! Отговори
До 356 преди 3 години
Нищо, ти дай 50-те хиляди, а още 10 000 ще ги съберем за нула време, не се безпокой ! Направо го поръчвай паметника още утре !
327
0
 
7
 
! Отговори
До 354 преди 3 години
Ами търси информация бе ***, който търси - намира ! Аз затова съм намерил - понеже съм търсил, но не от северномакедонците, а от други източници ! Може да се намери на испански, италиански, английски, руски, латински, немски, и други езици, стига да иска човек ! Относно броя - ти наистина ли мислиш, че държава, която при това скотро е призната от Византия за империя, и разгромила арабската обсада на Константинопол, може да се създаде с малко хора, А... ??!!
326
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мама му стара, много разбирам - статуята е струвала 60 хил лв, аз казах 50... Не спори повече с мене!
325
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ей така - даваш на общината на град Н една торба евра за да ти отделят място за паметник на средновековен воин и те ти отделят едни 4 квадрата в някоя градинка.
324
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно откъде са всичките тия подробни сведения? Май от фантазиите на историците заплатаджии от БАН. А предположението, че щом хората на Аспарух са били много, значи и на Кубер са били много, е връх в логиката. Аз мога да предположа, че щом огромното мнозинство са тръгнали с големия брат, за малкия са останали 200-300 максимум 500 откачени скитници, които след всичките перипетии са се стопили наполовина по пътя до Солун. Така че техният генетичен отпечатък е НУЛА.
323
0
 
8
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Макетата що не си гледат здравето...
322
0
 
5
 
! Отговори
До 350 преди 3 години
Как според теб, гупако, италианските власти просто ей-така ще позволят да се издигне там паметник на български предводител ? А ти ако дадеш 50 000 за построяване на такъв на остров Тасмания, аз лично нямам нищо против, даже ще ти ръкопляскам, и вярвам, че останалите българи също !
321
1
 
4
 
! Отговори
До 347 преди 3 години
За Кубер има сведения, че първо отива с хората си някъде към земите на сегашната северна Сърбия и Унгария, но след разногласия с тамошните авари освобождава византийските пленници, и заедно се спускат и заселват около Прилеп и река Струма, получавайки за това благословията на Византия. За Аспаруховите българи е описано в хрониките, че пресичайки Дунава са били толкова много, че са изпълвали хоризонта докъдето може да се види, което води до предположението, че и Куберовите са били доста !
320
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мога да извадя 50 хил. лева и да построя паметник на Алцек на остров Тасмания, това някакво доказателство ли е бе, кло ун? Между другото, "монументът" е просто статуя в естествен ръст на някакво ниско човече с доспехи. Нищо общо с историческата истина, обикновена творческа фантазия на скулптора.
319
1
 
6
 
! Отговори
До 347 преди 3 години
Кое за теб е "никъде" - писанията в северномакедонската преса ли ? Това за Кубер го пише например в архиви на Римската империя и Ватикана, а на Алцек дори вече е издигнат монумент в Италия ! Подобна информация има и в документи на руски, както и в други страни. Това, че на теб не ти се иска да е така, е друг въпрос и твой личен проблем !
318
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е проблем че зи *** проблема е че не щеш да се образоваш-------Имам огромно желание, но никъде не пише за никакъв Кубер, освен в блъгарските учебници и в блъгарската уикипедия
317
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бисер Балкански 345Доста адете трици за Македониа бе блгарчета... не знам, вие некакви други теми имате ли или мозочиата што ви се останати во 19-ти век не можат за друго да мислат хахаахКаквото и да е било тогава вече не е същото! А в момента Македония и България са две успоредни канафки пълни с.....сещаш се!
316
3
 
10
 
! Отговори
До българин преди 3 години
При това самите "историци", съставили страницата за СамОил, са цитирали летописеца Йоан Геометар, според който в битката за Солун през 996г. "стрелите на Мизите надминаха копията на Абзоните" ! Е къде е Мизия бе алооооууу, пишман-историци "македонски" - това винаги е било между Стара планина и Дунава, където е съвременна Северна България ! Това сме ние българите вече от 1400 години - Мизия, Тракия и Македония !
315
1
 
17
 
! Отговори
До българин преди 3 години
Да, а на рисунката, изобразяваща смъртта на уж "македонския" цар, съвсем ясно пише най-отгоре "Цар Български" ! Това е немислима наглост и кощунство от страна на РСМ, и трябва да бъде прекратено НЕЗАБАВНО !
314
0
 
8
 
! Отговори
ПРИЗОВАВАМ ! преди 3 години
БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ да се обърнат незабавно с призив към Юнеско и ООН за прекратяване на наглата кражба на българска история от страна на РСМ, и за защита на националната идентичност, история и култура на Българската държава и българския народ !