Самуил - основоположник на македонската царска династия, учат в СМакедония

Основният враг на Скопие на Балканите бил България, пишело в учебниците
Обновена: 20 дек 2020 09:15 | 20 дек 2020 09:15, Петя Славова
448
Самуил - основоположник на македонската царска династия, учат в СМакедония
Снимка: БНТ

Какво пише в учебниците по история за 6. и 7. клас, по които учат децата в югозападната ни съседка, обяснява проф. Иван Илчев, член на Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

По думите му ,ш ест поколения в Република Северна  вечеучат по такива учебници.

До Втората световна война са учили, че са сърби. В състава на Югославия - че са македонци. Единственото, което не се променя през десетилетията е тезата, че основният враг на Скопие на Балканите е България, заяви за БНТ проф. Илчев.

В Скопие продължават да настояват, че Самуил е македонски цар на македонско царство.

Още по темата

В учебниците по история в Република Северна Македония пише, че Цар Самуил е основоположник на македонска царска династия, който заедно с тримата си братя - Давид, Аарон и Мойсей, вдига въстание срещу българската власт през 969 г., отхвърля я и създава македонско царство.

В учебниците в Скопие четем, че в държавата на Самуил се пишело на "македонски славянски език".

Според учебниците в Република Северна Македония глаголицата е дело на Светите братя Кирил и Методий, за да "християнизират по-лесно македонските славяни около Солун", като впоследствие славянската писменост се разпространила в други съседни земи - най-първо в България.

Свети Климент - първият епископ, проповядвал на български език и основател на Охридската книжовна школа - в учебниците в Скопие е представен като говорещ на "старославянски" и основоположник на "македонската църква".

Охридската архиепископия, което е наименование на българската автокефална православна църква в завоюваните от Византия български земи, според учебниците в Скопие, е самостоятелна македонска църква.

Българите, според учебниците в Скопие, са "монголско татарско племе от тюркската група народи".

Жителите на днешната Република Северна Македония, според техните историци, са наследници на "антични македонци" и митичния герой "Македон", претопени от славянски племена през 5-8 век. Никъде не споменават, че в земите между Солун и Битолия живеят прабългарите на Кубер.

За Гоце Делчев разбираме, че е роден в "многочленно семейство в Кукуш". Прилагателното "българско" е изпуснато.

Илинденско-Преображенското въстание е станало само "Илинденско" в опит да бъде "отвързано" от българския му произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
0
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Наистина , напишете в Google - Цар СамОил Википедja , и ще видите надписи ,,българи " над рисунките на конници в гръцките хроники !!
312
0
 
7
 
! Отговори
ПРИЗОВАВАМ преди 3 години
НАШИТЕ ВЛАСТИ ДА СЕ НАМЕСЯТ НЕЗАБАВНО !!! В Северномакедонската Уикипедия са представени автентични документи за цар Самуил, на които съвсем ясно си личи, че става въпрос за българска войска и български владетел, но са представени като "макердонски" ! Например - на миниатюрата, изобразяваща победата над Солунския управител, войниците са назовани българи, а над друга, изобразяваща смъртта на Самуил, съвсем ясно пише "Цар Български" ! ТОВА НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА ! ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ !
311
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама ние сме били империя. Българска империя. Това не е срамно. И много племена са били под управление на българския цар - власи, сърби, македонци, гърци и унгарци...
310
0
 
2
 
! Отговори
До 326 преди 3 години
Единсвтвеното абсолютно вярно в коментара ти е, че си невеж *** пак !
309
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия горките са за съжаление с всичките им измишльотини. В Скопие нацвъкали статуи на който им дошло на ум, пълна бутафория. С кредена история не се става силна страна. Гърците най-добре ги отсвириха и ги принуди а да не ползват името на тяхна област.
308
7
 
7
 
! Отговори
Заю Юнак цака. преди 3 години
Вече три години Зоран Заев демонстрира на Светата дипломатическа троица Борисов-Захариева-Каракачанов, че дипломацията не е толкова проста работа, колкото на тях им изглежда. Показва го с финес, като ги върти на малкия си пръст, поотделно и заедно.
307
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 328Не си съвсем прав. Бежанци има и в Северна България. Даже повечето в крайна сметка се заселват там. А по българското крайбрежие до 1920 живеят само гърци, така че става малко трансфер на население (но България е ощетена). Сърби в Македония така и не се заселват, там са си българи, които просто се сърбеят. Та на север от Македония живеят албанци. Сърбите дори не са близо до тази територия!
306
4
 
4
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
Ще учат македонските деца ,ами и още как, като у нас има само продажници и майцепродажници!
305
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците поне са толерантни и не са такива големи лъжци като сърбоманите! Турците поне си мълчат по тези въпроси.Само македоно-сърбоманите се оси.ат с лъжите си!
304
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАбе ти разбираш ли,че дори да зачеркнете Куберовите българи,ние имаме съвсем точни документи от 18 и 19 век? Дори и снимки. И пак не можете да излъжете,че не са били българи!Зачеркването на Кубер няма да ви помогне по никакъв начин.когато турците започват насилственото потурчване окло 16-17 век - разрушават около 300 български църкви само от Родопите до Солун включително
303
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Славяните....силно преобладаващо е българското население,а гърци там няма изобщо до Балканската война,когато гърци и сърби заграбват тези територии с българско население и си ги разделят.По-късно,след турско-гръцката война 1922 г.,гърците бягат от Азия и се заселват голямо количество гърци в днешна Гърция и отнемат насила или с убийства имотите на българите или ги изгонват извън Гърция.Голям процент от българите от югоизточна България са бежанци от турските и гръцките кланета.
302
3
 
12
 
! Отговори
кан Кубер Македонски преди 3 години
До Анонимен 326 не е проблем че зи *** проблема е че не щеш да се образоваш
301
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно НИКАКВИ доказателства за прабългари в МК няма. Това с Кубер е само пожелание в минало време.
300
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СлавянитеИ те лъжат,макар и не толкова нагло,както сърбите,българите имаме съвсем ясни документи от последните векове,че дори част от документите са придружени и със снимки.До падането на Солун под турско робство,Солун е бил част от областта на българския болярин Углеша,Солун тогава не е бил голям град,след като пада под турско робство, продължава да си носи българското име Селяняк и всички сгради,църкви,учебни заведения,улици са строени от българи и се разраства,преобладаващото е българск
299
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, да се смее ли човек,да плаче ли,мен ме напушва на смях, ами това е, промити мозъци от сръбската пропаганда, ще отнеме деситилетия, докато стигнат до истината и се изчисти сръбската пропаганда от учебниците.
298
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 6-ти век славяните 5 пъти обсаждат Солун,а предпоследния път в съюз с прабългарите на Кубер-------Какъв Кубер бе, !Какви прабългари са те патили?Откъде ше има номади-монголоиди в Македония, как ще стигнат дотам?Абе, откъде си измисляте такиви дивотии?
297
1
 
7
 
! Отговори
До 314 без опорки преди 3 години
Е да, ама според братята северномакедонци сме татаро-монголи.. !
296
3
 
10
 
! Отговори
Славяните преди 3 години
Професор Спирос Врионис е най-известният византолог в САЩ. Надали прелива от симпатия към българите,но обективно е написал ,че през 6-ти век славянското море залива Балканския полуостров чак до Пелопонес,като е показал разкопки на славянска керамика в Пелопонес. През 6-ти век славяните 5 пъти обсаждат Солун,а предпоследния път в съюз с прабългарите на Кубер. На Балканите по това време НЕславянски са останали само Константинопол,Солун,Пловдив,Одрин и гръцките острови в Бяло и Йонийско море.
295
3
 
23
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Прости бабаите сме българите. Заради чукарите на ала-бала Македония изгубихме златното Беломорие и половината от Дарданелите. Всички Велики сили ни даваха Беломорието, ние заради дивото вече убиваме и Българско.
294
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А колкото до гена309 Колко малко знаеш за българите на Кубрат,но как да знаеш, когато тогава руснаците не са съществували, имало е малобройно племе руси, говорещи странен скандинавски диалект, които са обитавали северните части на днешна Русия. Сталин заповядва, всички източници със стария руски език, да бъдат унищожени.