Свирепа цензура: Северна Македония е една Северна Корея на Балканите!

Учени: В РСМ преобладава езикът на омразата към всичко българско и родно
11 фев 2021 12:37, Елка Василева
306
Свирепа цензура: Северна Македония е една Северна Корея на Балканите!
Снимка: bTV

„Езиковият спор“ с Република Северна Македония е условно понятие, защото той се води много повече там, отколкото тук и там са много повече хората, които артикулират това, което според тях е истина, а всъщност са научна фантастика и лъжи по отношение на българското културно-историческо наследство. Това подчертаха проф. Кирил Топалов от българо-македонската комисия по въпросите на общата история и проф. Анна Кочева от Института по българския език на БАН пред bTV.

Ана Кочева е и рецензент на излизащата утре „Бяла книга“ за езиковия спор със Скопие. В книгата има конкретни примери за унищожени български паметници, за задраскване на етнонима „българин“ и за лъжите в съвременните македонски учебници. На корицата е буквата Ъ, „изгонена“ от македонския език през 1944 г., но запазила се като фонема на тази територия и до ден-днешен.

Още по темата

"Ние нямаме никакви аспирации към днешното битие на официалния език на Република Северна Македония, но имаме претенции да се артикулира научната истина“, категорична беше проф. Кочева.

А до научната истина се стига трудно. „Република Северна Македония се намира в много по-тежка цензурна ситуация, отколкото ние бяхме по Живково време. Никой няма достъп до архивите – достъп имат само определени „наши си хора“ и всичко друго, което се поднася на обществото и даже на учените, е фалшифицирано“, подчерта проф. Топалов.

Според него „Република Северна Македония е една Северна Корея на Балканите“ заради своите „свирепа цензура“ и „свиреп тоталитаризъм“.

Той сподели и че негови познати с българско самосъзнание там са обект на репресия даже в елементарната форма на това, че кола с български номера задължително се превръща в обект на интерес както от пътните полицаи, така и от вандалите.

Актуален скандален пример за политиките на Скопие в областта на културата и историята е присвояването на „На прощаване“ на Ботев, превърнало се в „македонска народна песен“ след „регионално стилизиране“ от същия калибър като това, през което е минал и българският книжовен език на тази територия. „Не могат да разберат, че работят против своите тези – щом може стихотворение от най-великия български поет да стане в тяхната културна практика народна песен, значи има някакви много дълбоки връзки“, отбеляза проф. Топалов.

„Има огромна разлика в начина на говорене – в Северна Македония езикът на омразата преобладава по отношение на всичко българско и родно, докато цели планини от факти стоят в подкрепа на нашата теза“, подчерта проф. Кочева.

По думите ѝ държавната политика на бившата югославска република е солидно финансирана, включително и по линия на лобистки фирми, които се опитват да налагат тезите ѝ навън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
1
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Cist govor na omraza oste vo zaglavieto na taa takanarecena kniga.Tocno tova za koe obvinjavate Makedonija
226
2
 
15
 
! Отговори
Bul gur преди 3 години
До херо 241Кой ,колко е чел незнам,но е важно какво е разбрал от това което е чел. Според теб колкото повече си се оплел в лъжи прочетени от манипулатори като нашите псевдо учени и историци си едва ли не по на ясно с историята.Натрупването на псевдо знания/измислици и лъжи/ не те прави по компетентен със сигурност.Има време...ще прогледнеш
225
3
 
2
 
! Отговори
Вижте преди 3 години
Безмислено е да се говори и спори със Северо Македонците.Просто не отговаряйте на глупостите им. Бедни духом люде са те и низши същества
224
11
 
2
 
! Отговори
херо преди 3 години
булгур като не си чел достатъчно не пиши , ходи чети . не мога да разбера как такива хора като нашия премиер впрочем неуки се заемат да коментират неща дето не са им ясни
223
10
 
17
 
! Отговори
Bul gur преди 3 години
До 239Как кой? Не ти ли е ясно,че това е БАН филолози-езиковеди и тайните служби на България. Държавна политика на неповторима единтичност,самобитност и величие. В това активно участват и БАН -историци и ченгета-историци.Неможе да се гледа,че 90% сме еднакви славянските дъжави на Балканите,а се лансира разликата от 10%.Какви ли не бяхме .. прабългари..монголи...тюрки...татари..ту не сме славяни,ту сме славяни
222
11
 
3
 
! Отговори
? преди 3 години
До Bul gurПоради, каква причина е трябвало да се отличаваме от тях и кой в България е решил така?
221
5
 
3
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
До БоМного си прав. За съжаление докато в Загреб са пускали трамвайните релси, докато са се градили културни центрове в Словения, ние тук сме правили черешови топчета. Така че, не трябва да ни е странно че не манипулират всички както им дойде.
220
9
 
22
 
! Отговори
Bul gur преди 3 години
Както в Македониа,така и в България сме променяли част от азбуката и езика си.Отворете кое да е написано преди 90-100 години в България и сами ще се убедите.Както сме българи,така и няма да разбираме всичко написано. Има ръкописи по доста музеи.Това което са правили в Македониа е правено и в България, за да се отличаваме един от друг.Защо обвиняваме само тях,а не виждаме себе си?
219
3
 
4
 
! Отговори
Ами преди 3 години
До АхаПовечето албанци са такива!
218
5
 
6
 
! Отговори
преде 20-ти в. преди 3 години
На гр. Кукуш са викали Малка София и населението около Охрид и Солун се е определяло като българи за освобождение от османско и присъединявяне към обединена България.
217
3
 
4
 
! Отговори
Бо преди 3 години
За ваши сведения,на балканите никога не е имало качествени хора в политиката.Това е истината.Това е причината да сме дъното на Европа. Единствено Словения е добре. Всички останали са зле и ние с тях. Когато спрем да ценим фалшивата история на всички балкански държави и нашата също,тогава политиците ще спрат да ни манипулират както искат и нашите деца няма да напускат полуострова.
216
8
 
4
 
! Отговори
Аха преди 3 години
В РСМ повечето са светли коси и очи. Има и такива които са по-***,но са по-близо до нашата граница.
215
8
 
2
 
! Отговори
Ба преди 3 години
Между другото през 1946 година ,Тито напълно къса вързките с Русия и Сърбия. Не знам защо винаги другите трябва да са ни виновни. Нашите управляващи са били виновни, както и това да бъдем в съюз с Хитлер,пак нашите управляващи са били виновни. Сега и отново нашите управляващи имат вина за лошите неща които се случват в държавата. Като гледам и бъдещите май че бъдат виновни. Не бъркайте народа и управляващите. Аз какво съм виновен за повечето неща.Вие също каква вина имате за грешките на Бойко и.
214
13
 
19
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Разбира се,че имаше доста български граждани преди 40-50 години,които в паспортите им пишеше народност-македонец/македонка в Пиринска Македониа. Всички бежанци от Егейска Македониа след Втората световна война в България бяха с такива паспорти.Някой си ги имат и все още. България направи всичко възможно да ги асимилира,като естествено децата и внуците им родени в България веднага се записват българи.
213
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
229 Откъде словени,православци в РСМ, като там всички са нискиКосматиМургави, с осакатено мислене, понеже, говорят на осакатен български. Каква Европа,кви 5 лв, за тази миниатюрна психиатрия РСМ, бивша БЮРМ.
212
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
215 Тези ,които са помакедончвали българи от пиринско, не са българи, а комунистите от БКП/БСП, които са изпълнявали заповедите на Москва и Белград. Комунизмът е отречен, като престъпен строй, както фашизма,на Парижката акамблея 2008 и в българския парламент. Днес живеем в демокрация и ще защитаваме българските интереси, и демократичните ценности, докрай.
211
4
 
3
 
! Отговори
Между другото преди 3 години
Между другото,аз не харесвамЗападна Европа,но ние сме част от ЕС и там бабите помагат на внуците. Защо трябва ние внуците да помагаме на бабите.Те защо са работили и са плащали осигуровки.Отговор: за да може определени политически лидери да са добре. Аз не знам дали е нормално моя внук да ми дава пари,когато стана на 80 години,при условие че аз работя през целия живот и плащам осигуровки.
210
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
226 Почакам, като дойдат с цинизми, просташки закани и лъжи, ще ги познаеш, другарите от БСП, и компания.
209
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВМРО са най-активни в тези форуми,след това са ГЕРБ. Не виждам нито БСП нито другите.
208
12
 
3
 
! Отговори
Вие преди 3 години
Вие знаете ли,че преди да наложим Вето на Македония,тя щеше да влезне в преговори с ЕС,но Франция ги блокира заради Албания.Тогава беше когато ние бяхме председателство на ЕС. Тогава ВМРО и ГЕРБ бяха пак на власт. Според вас как може само за няколко месеца да се промени всичко и от най-силни подържници сега да сме най-големи противници. Единствения отговор е избори. Няма ли някой да ви събуди от вечния сън.