Захариева: Скопие пренаписва песни и романи, за да изтрие всичко българско

Външният ни министър даде интервю за германско издание
Обновена: 19 мар 2021 15:42 | 19 мар 2021 15:41, Нели Христова
197
Захариева: Скопие пренаписва песни и романи, за да изтрие всичко българско
Снимка: БГНЕС

Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за независимост от Османската империя през XIX век, са представени просто като македонци. Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, за да се изтрие всичко българско в тях, пише българският външен министър Екатерина Захариева до германското издание на Theeuropean de, цитирано от "Фокус".

В статията тя разглежда само въпроса за Македония и случаите, които компрометират отношенията между двете страни. Захариева казва, че  България вижда себе си като движеща сила за разширяването на ЕС към Западните Балкани, пише македонското електронно издание "Фактор".

"Надявам се, че Република Северна Македония скоро ще може да започне преговори. За да се случи това обаче, трябва да преодолеем отворените двустранни въпроси между нашите две държави.

"Колегите в Скопие трябва да покажат, че са ангажирани с дългосрочен ангажимент към европейското си бъдеще, като приемат европейските ценности, както направи България преди 14 години," казва Захариева.

Текстът започва с твърдението, че на 17 ноември 2020 г. България апелира за приемане на рамката за преговори за бъдещото присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

"От името на българското правителство и парламент препратих това решение, което многократно съм съобщавала на европейските си колеги и на Скопие. Направих го от убеждение и загриженост - от загриженост, че Балканите могат да се превърнат в препъни камък за Европа. През 2017 г. все още имаше обещаващи признаци за интеграция на Западните Балкани в ЕС. След признаването от България на независимостта на Македония през 1992 г. и подписването на важна политическа декларация през 1999 г., споразумението за приятелство от 2017 г. имаше за цел да проправи пътя за присъединяване на Скопие към ЕС", казва Захариева.

След това тя прави исторически преглед и твърди, че до днес историческият регион Македония е разделен на българска, гръцка и част, която принадлежи на Република Северна Македония.

"Обособената македонска идентичност се формира едва през първата половина на миналия век. България признава тази обособена идентичност на Македония и подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония. Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история преди това. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за независимост от Османската империя през XIX век, са представени просто като македонци.

Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, за да се изтрие всичко българско в тях. За разрешаване на тези спорове беше създадена съвместна комисия по историческите въпроси. За съжаление, три добри години след подписването на споразумението за приятелство, трябва да заключим, че нашите партньори в Република Северна Македония са се сбогували с неговото прилагане. Последиците са едностранното разпускане на смесената историческа комисия в Скопие, очернянето на българите като фашисти в учебниците в Република Северна Македония и постоянната дискриминация на българските инвеститори", обяснява българския външен министър пред германското издание.

Тя отбелязва още, че гражданите на Република Северна Македония, които се припознават като българи, биват тормозени и обвинявани, а адресите им се разкриват в социалните мрежи. Скопие отлага и инфраструктурни проекти за икономически важни транспортни коридори - финансирани от ЕС проекти.

"130 милиона евро вече са загубени за изграждането на магистрала А1 между нашите две страни, защото Скопие игнорира исканията за финансиране от ЕС," посочва още Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
9
 
8
 
! Отговори
С преди 3 години
С взетото което наложи Захариева и Каракачанов единственото нещо което постигнаха е ,омраза и бутане на Македония в посока Сърбия.
58
12
 
8
 
! Отговори
Много е преди 3 години
Много е смешно всичко.Какви Бъгарски интереси защитава Захариева,като с блокирането на Македония ги бутане към Сърбия.
57
4
 
2
 
! Отговори
Ко да ти кажа Тоше преди 3 години
Много ми насъбра - като се почна от тебе много хора провлачиха крак, пък и некви такива Златньои лъвове правят някакви подслушвания на таргет групи - викам си трябва се почне отнякъде и преди да обвините в предизборни кампании една година преди изборите, казах и го повтарям, че Трифонов и ония с.е.л.ян.д.у.р.и не трябва да влизат в парламента най-малкото за неетичност и подигравка с цяла Северозападна България.... Трябва се почне отнякъде ....
56
7
 
7
 
! Отговори
Мис преди 3 години
Мислих ,че вече са я уволнил.Тя пак се върна.Какво нинзанимавате с тези.Ще имаме ново правителство и Захариева няма да е там.
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антибългарските прояви се засилиха в Македоня след 2010 г. когато получиха покана за НАТО и ЕС и особено след като бяха приети в НАТО в 2019 г. Ето няма сега Георги Димитров, Коминтерн, СССР и не знам кой още, а са империалистите от НАТО и ЕС, които играят срещу България, вкл. Атина и Анкара и това е отлично за Груюски, Заев, Пендерески , Меркел, Орбан и албанците.
54
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А група професорчета пренаписаха нашата история и изтриха всичко слявянско.Не харесвали Русия и опростачиха историята!Вече на 3 март чуваме как русите не идели щото сме братя,а да ни поробели ,всякаш ако ги слушаш професорчетата Турция ни е защитавала.Опозориха възраждането тия псевдо учени!
53
4
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Че, то ние самите си пренаписваме песните и романите, какво остава за Македония! Не бяхме ли ние тия, които решиха да "преведат" "Под игото", да изтрият "Аз съм българче" от учебниците, да заличат цял период на турското робство от историята?!? Няма лошо да се кара на македонците, ама къде беше Захариева, когато българи пренаписваха българските романи за българските ученици?!Съд и затвор за цялата ГЕРБерска мафия!
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макетата за тотално загубени , обаче момата Захариева мноооооооого става! ммммм
51
3
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ами това е положението, макетата пренаписаха историята за да се изкарат наследници на Александър Македонски и короноваха българският цар Самуил за македонски, сега пренаписват и литературата и поезията ни..ама какво има за чудене щом преместиха в центъра на Скопие Триумфалната арка, Колизеума и Акропола, скоро ще телепортират там и Айфеловата кула, че и Лувъра където ще ходим да гледаме картините на македонските Микеланджело и Рафаело,а като ги приемем в ЕС ще преместят в Скопие и Европарламента
50
1
 
2
 
! Отговори
Ей Тошееееееее.... преди 3 години
Имаше един майтап за едни калинки , кааааааааааааалинкаааа, калинкааааа, калинкааааа мая ... тоше на дадата на явяване на конкурса имах пет години педагогически стаж , магистърска степен, учех следдипломна професионална квалификация и пишех дипломна работа за нещо ... тя че стана наполовина стана ... ама можеше да не е на половина. Трябва да питаш и другите със специализации в Италия, Швейцария и не се прави илюзии - твойта глава и на едноличния ще паднат ...
49
1
 
5
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
А ти си и най-добрата колежка
48
11
 
13
 
! Отговори
мда преди 3 години
чаровна и секси министърка! браво!
47
8
 
6
 
! Отговори
Драги Македенци преди 3 години
Колкото и да се натискате и натегате ние ще ви претопим. Децата Ви учат в България, масово е тка, после си хващат гаджета, правят си семейства ТУК, кариерка, бизнесче ала бала, после техните деца и те и така....всичко е на 6....говорете и правете каквото искате, но това е факта :) Ставате Българи, каквито сте си, но щете не щете това ви се случва и то с пълна сила. ПРЕТОПЯВАМЕ ВИ
46
1
 
0
 
! Отговори
Абе Тошеееее.... преди 3 години
Абе Тоше верно ли си завършил магистър след като те взеха за асистент? По назначение еднолично, абе Тоще ами ония 6-7 магистъра дето ги п.р.е.е.б.а на конкурса? Колко плати? Кажи, кажи, кажи - еднолично? Или си ги разделиха? И после ти дадоха доктор, а на мене подслушване за нещо си? Я кажи на бати, кой от затвора те пласира така ???
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая с тва кожено елече много предизвикателно го раздава, не е за изхвърляне.
44
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брюкселините ни сготвиха междусъседска кавга .Сърбите отдавна не се занимават с нас .Македония е новия проект на загиващия ЕС .Една балканска кавга ще им дойде добре ! В Сърбия и албанците КАТО СЕ КОЛЕХА баха перфектни през 90-те . Вместо да сме на балканите заедно макетата се продават с надежда за великата еуропска уния .Незнаят как ще им дойде от Брюксел. Ние го минахме този път с вярата в разни съюзи. А за тази на снимката ,тя има мозък колкото половин чертичка на аспиринче .
43
9
 
2
 
! Отговори
Но вии знайте що преди 3 години
Добром отношение международнагави много важни за всьо госодарствам миром , следващ раз он может подслушвает много неприятни люде, даже он може опитатса изнудвает ... Я считаю що негови началниками имает една много вярна сказка: "Не прегавори с терористим ... "
42
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПО ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ПРЕДСТАВЯТ ФОЛКЛОРНИ ТАНЦИ ОТ МАКЕДОНИЯ(ОБЛАСТ В ГЪРЦИЯ),ПРИ КОЯТО ПИРИНСКИ ХОРА,КОИТО СА ОТ РЕПЕРТОАРА НА АНСАМБЪЛ "ПИРИН" БЛАГОЕВГРАД СА ПРЕДСТАВЕНИ КАТО ГРЪЦКИ ОТ ОБЛАСТТА МАКЕДОНИЯ!КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ ТОВА?
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се има предвид, че две от дъщерите и една от жените на Филип Македонски се наричали Клеопатра, си мисля, че Египет е македонски,
40
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ааИзлагаш се, северна македония е просто мизерна клоака на Балканите.