Гърция удължи строгата карантина до 5 април

Въвежда се "self testing"
Обновена: 26 мар 2021 22:18 | 26 мар 2021 22:15, Александър Попов
14
Гърция удължи строгата карантина до 5 април
Снимка: БГНЕС

Действащите в Гърция строги ограничения – карантина, полицейски час и останалите мерки за червена и тъмночервена зона, са удължени с още една седмица, т.е. до 5 април, съобщи МИА.

По време на редовната пресконференция днес следобед заместник-министърът по гражданска защита Никос Хардаляс заяви, че към средата на следващата седмица комисията от епидемиолози ще обсъди възможността за отваряне на търговията на дребно и училищата, както и пътуванията от една община в друга.

Важно „оръжие” за възобновяване на дейността ще бъде възможността гражданите сами в къщи да си правят тестове за коронавирус, т.нар. "self testing".

Заместник-министърът на здравеопазването Василис Кондозаманис обясни, че в началото на април гражданите ще имат достъп до безплатни тестове чрез аптечната мрежа. Те ще могат да ползват по един тест седмично за период от два месеца, а през първата фаза се обсъжда възможността приоритет да имат лицата до 67-годишна възраст.

Още по темата
В случай на положителен резултат лицето ще трябва да се регистрира в специална платформа и да си направи допълнителен тест за проверка. Очаква се през следващия период да има подробни протоколи за начина на употреба.

С цел постепенно възобновяване на икономическата активност в Гърция работещите в морското дело, търговията на дребно, големите компании, туризма, хотелиерството и съдебната власт ще трябва да правят бързи тестове веднъж седмично.

Успоредно с това правителството ще приеме закон за задължителни „self testing“ веднъж седмично за просветните работници и учениците, за да отворят училищата безпроблемно.

За останалите граждани тестовете за домашно ползване няма да бъдат задължителни.

Гърция е в карантина от 7 ноември и в страната е в сила полицейски час. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като са от 5 месеца в карантина и като ще седят още 5 месеца та са цъфнали и завързали. Гърците са мързелив народ искат да си лежат и да си пият кафето и да живеят на гърба на европа...
10
5
 
4
 
! Отговори
Коста преди 3 години
Това няма никакво значение, важното е, че се очаква невероятно силен летен туристически сезон в Гърция. Гръцкото правителство ще сключи сделки за безпрепятствено пътуване срещу ваксинационен сертификат, ПСР тест или доказателство за скорошно преболедуване от Ковид. Ще дръпнат всички изгладнели за почивка туристи от Европа,да му мислят българските гащници по Черноморието..
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бибиБуби, дои не знаеш кой е измислил PCR, нали? Аз съм гледал как от устата му излизат думите "това не е тест и не трябва да се ползва за диагностика на вирусна инфекция". Но ти си остани глупаво.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинявайте дами и господа,Но вие добре ли сте? От психологическа гледна точка достигам до извода, че огромната част от Вас са безработни ножкаджии, които държат да не отговарят за глупостите, които пишат.Ще се постарая да потвърдите твърденията си на съответното място. Честито! Да благодаря на хората, които Ви локализираха! Умни са , нали?!
7
3
 
4
 
! Отговори
биби преди 3 години
до АнонимникаДори не знаеш какво е PCR тест, нали? Камо ли пък да знаеш какви чутовни глупости пишеш.
6
0
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Няма да назовавам. клон на Лидл, където почти целия персонал се изреди в карантина. Говориш глупости.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"гражданите сами в къщи да си правят тестове"PCR ли? Които СЪЗДАТЕЛЯТ на PCR казва, че това не е тест, и не трябва да се използва за диагностика на вирусно заболяване? УАУ какъв СЪКСЕС. Кой ги произвежда тези тестове бе, дали има печалба? А дали има Милиарди печалба? ама важното е в къщи да си правите тест с нищожна, жалка точност. РЪГАЙ В НОЗДРАТА
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво се хвалят - все едно са открили топлата вода? В България от първите седмици на пандемията фирмите правят self testing и си тестват работниците в офиса. Как мислите, че по друг начин останаха отворени всички големи вериги? Няма нито една верига или хипермаркет карантиниран дори за ден.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ФАШИЗЪМ ,ФАШИЗЪМ ,ФАШИЗЪМ! ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
2
5
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
На 5-ти,кат спиичелим...изборите заминавам за Комотини да пия едно...узо,леко иззстудено и да хапна 2-3 чируза,след туй и 2-3 калмара...панирани и маслини за...гарнитура с бяло вино от района на Ларнака.Чинии няма да...чупя от радост,че да не...урочасам победата.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужаст!