Португалия призна: Върху България е упражняван натиск за Македония

Да уважаваме българската позиция, да не внасяме проблеми в ЕС, призова Ана Паула Закариаш
29 юни 2021 07:00, Анисия Иванова
289
Португалия призна: Върху България е упражняван натиск за Македония
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш изрази надежда изборите през юли да доведат до намиране на решение върху ветото на България за започване на преговори със Северна Македония за членство в ЕС.

Министър Закариаш, чиято страна ще предаде ротационното председателство на Словения на 1 юли, очаква, че като страна от същия регион тя ще помогне за намирането на решение на проблема, но подчерта, че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС. Министърката разговаря с журналисти в Лисабон, съобщи БНР.

"Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат".

Още по темата

Министър Закариаш определи като "важен момент" да не се внасят в ЕС разногласия между две страни:

"Ние трябва да уважаваме българската позиция и направихме това. И е важно в ЕС да не се внасят разногласия и проблеми между две страни. Искаме те да се решат преди дадена страна да се присъедини към Европейския съюз. Затова не можахме да започнем, защото трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция".
Министър Закариаш каза, че и върху България е упражняван натиск за намиране на компромис:

"Тук има баланс, така че ние оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение - да се разгледа, да се види дали може да проработи. Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем  съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има граници".

На въпрос дали е реалистично тези избори да променят позиция, около която има много широк обществен консенсус, както и на репликата, че България не е против европейската перспектива на Северна Македония, а просто иска да спре с антибългарската реторика и съвместната историческа комисия да поднови заседанията си, министър Закариаш отговори:

"Това, което усещам е, че моментът не беше подходящ. На България ѝ трябваше повече време, за да обсъди тези въпроси. Дали ще има избори, или не, смятам, че преговорите със Северна Македония трябва да продължат, особено по отношение на пътната карта, която трябва да е ясна. И двете страни се опитват да изразят позицията си - България винаги е казвала, че не е против членството на Северна Македония в ЕС, напротив, иска да е там. Но добавя, че трябва да има яснота по някои аспекти. Затова понякога е необходимо повече време, повече предпазливост и дебатите трябва да продължат. Сигурна съм, че колегите ни от Словения, които са от същия регион, със сигурност могат да подкрепят този процес и да помогнат за придвижването му напред с всички сили.  Мисля, че нашите усилия бяха оценени и от България, и от Северна Македония. Но е необходимо време между баланса на натиска, който оказваме и разбирането на ситуацията, която трябва да се постигне. Като председателство ни се искаше да отбележим тази точка, но трябва да разберем обстоятелствата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви разширявания на ЕС .Ние като влизахме ни накараха четири реактора да затворим и сега Словакия има шест а ние само два . При всяко разширяване трябва да поставяме неприемливи условия .Освен тва за кво им е на макетата ЕС то .Те без него са си по добре.
59
2
 
11
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
В меджлиса на РСМ сме внесли предложение - всяка кадъна гражданка на РСМ да ходи с тежко фередже. Както повелява Мохамед
58
11
 
13
 
! Отговори
someone преди 2 години
До Чебурашкафантазирай си драги ,че щеше да я има, кой щеше да те освободи Вашингтон ли или Лондон , последния който ни е ненавиждал и си е търгувал , обучавал войските на Османската империя , че и винаги е бил на тяхна страна, дори и днес нищо не се е изминило пак има Киряк Стефчовци като теб дето да лижат западния ***.
57
2
 
7
 
! Отговори
В Белгия обаче преди 2 години
Езикът е фламандски, а не дъч. А и дъч идва о немското дойч, но е различен език.
56
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато обяздваш един кон той първо се съпротивлява бясно , това правят и макетата сега... ще ги дресировка скоро ,ще си платят с лихвите всичко, глад ги мори, всички чакат пред границата на стартова позиция да бягат с 200 към ЕУ
55
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да де, каквото каже *** това е вярно. Само в неговите учебници пишело истината. Скрий се бе. Затова е и на този хал и макетата го отрязаха..
54
3
 
24
 
! Отговори
Знаещ до 76 преди 2 години
А в София са подарявали на бежанците по 500 кв.м.да си правят къщи. Целият квартал около НДК е от такива парцели. Местността се казва Буката. Ама кой да помни от тия *** в СРМ.
53
2
 
7
 
! Отговори
баш майстора преди 2 години
Така правят нашите "приятели" от Европа!
52
1
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Тези хора...еуропейците,си нямат представа с...кого си имаме...работа.Явно трябва дълго да им се...разяснява.На това разчитат северномакетата,че ни са слаби...нервите и ще махнем с ръка.Ами не са познали,имаме родова памет на 1400 години,а такива като тях са минали много през...главата и царството ни.
51
6
 
7
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
На 1 май посетих откриването на Голямата скопска Джамия. Гледката радваше сърцето на всеки правоверен мюслиманин в скопския вилает
50
4
 
28
 
! Отговори
до македонците преди 2 години
Отговорете си на въпроса -Защо след Илинденско-Преображенското възстание хиляди българи от област Македония са станали бежанци и са дошли в родината България, а не са бягали в Сърбия, с която също имат обща граница? Отговорът е много ***- ЗАЩОТО СА БЪЛГАРИ, а не СЪРБИ или МАКЕДОНЦИ. Във Варна има хиляди бежанци от там. Кога най-после ще разберете, че сега сме два еднакви народи в отделни държави. В Австрия официалният език е НЕМСКИЯ, а не АВСТРИЙСКИ в Кипър /гр. част/-ГРЪЦКИ, а не КИПЪРСКИ
49
4
 
8
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Държава, в която официално се пуши марихуана, няма място в ЕС. Тези неща се разрешават само в бившите колонии-бантустани.
48
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямало македонски език. Смях...
47
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония е теогравска местнос , за това са ги наричали македонци, (както има родопчани доброволци странджалии тракийци)а не защото са имали нация и едентичност.
46
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То много славна история бре, да се гордееш с това, че пет века си бил роб. А ако не е била Русия и до ден днешен да си носиш феса и да се кланяш на задна скорост на турския султан.
45
6
 
7
 
! Отговори
Обърках се! преди 2 години
Кво чакате 11 юли беее. АБСУРД! НА Слави национал-поппулиста ли се надявате??? Хахаха, ако Сляфчу вземе властта макетата ги пишете бегали 4 години извън преговорите! Никак не им е розово положението на макетата!
44
3
 
9
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Държава, в която официално се пуши марихуана, няма място в ЕС.
43
2
 
7
 
! Отговори
ПЕПО-БГ. преди 2 години
ВСЕКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА
42
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** си е ***.
41
5
 
21
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До АнонименМай е крайно време вас, русофилите и сърбоманите трябва да кротнем. Македонският език е единственият, за който се знае кога е създаден. На 2 август 1944 година. Мястото е манастирът "Прохор Пчински". Тогава е решено, че има и македонска нация. Това са историческите факти, които българофобите и македонските трябва да признаете!