България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията

Готова е за конструктивен диалог за намиране на взаимно приемливи решения
Обновена: 22 юни 2021 17:17 | 22 юни 2021 17:15, Елка Василева
347
България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията
Снимка: архив, МВнР

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Република Северна Македония на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

Страната ни бе представена на заседанието на Съвета от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС, съобщиха от МВнР.

Още по темата

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция относно европейската перспектива на РС Македония остава валидна.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.
 


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ха ха но тя ще предяви малцинсвени претенции.Този спор няма край от Османско насам.
318
0
 
2
 
! Отговори
Не съм платен трол. преди 1 месец
Никъде, където съм бил не са били лошо настроени към мен, само в Македония. От 1995 съм се зарекъл никога повече да не стъпвам там. Единствено добронамерени бяха албанците в Охрид. А преди да ги посетя и аз бях романтично настроен, че са наши братя...
317
1
 
3
 
! Отговори
Bg преди 1 месец
Вникнете зад повърхностните емоции. Колкото повече крадат историята ни, толкова повече става ясно, че тя е една.
316
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Български политици предизвикаха омраза към македонците през последните две години повече отколкото през последните 70 години
315
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Да, така е. Освен това и Германия вече ни е враг, което, много изненадващо, ще доведе до много лоши последици за същата тая Германия.АНАДЪНМУ? :) Или да попитам - ПОНИМАЕШЬ? :))))ЩАЗИ К.. ВО? :))))
314
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
българина успява да произведе врегове от всичкикте си съседи.довчера бяхме братя на македонците, вече сме врагове!
313
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И си припомняйте колко категорично защитава ха гърците националния си интерес, докато РМ стана РСМ.Защо гърците да могат, а ние не?
312
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези, които подкрепят РСМ в момента са прикрити врагове на България. РАЗБЕРЕТЕ ГО НАЙ-ПОСЛЕ.
311
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не става въпрос за глупави научни спорове, а за териториалната неприкосновеност на България. РАЗБЕРЕТЕ ГО НАЙ-ПОСЛЕ.
310
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма да пуснем македнонците в ЕС. след това ще ни е срам, като сме на последно място по каквото и да е.
309
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбия им праща ваксини, а ние вето.Бутаме ги към сближаване със Сърбия и даже Гърция, което е стратегически провал на българската дипломация. Аргументите за ветото ни са формалности, за да задоволят емоциите на българите, които не смятат македонците за отделен народ и македонският за отделен език и особено предизборно е популярна позиция.
308
2
 
15
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Няма нито едно доказателство за наличие на македонска етническа идентичност преди 1945г.
307
2
 
16
 
! Отговори
До 296 преди 1 месец
Нямаме обща история. Историята до 1945 година е БЪЛГАРСКА. Езикът е БЪЛГАРСКИ. Пред фактите и боговете мълчат.
306
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цар Самуил какъв ти и да е бил е умрял преди векове.Как ще го наречем единствено и важно е за задоволяване на комплекси Аз го наричам Българин,но за съжаление това не води до никаква промяна в настоящето.Баба ми все още има 300 лв.пенсия и основната и храна е хляб,сирене и кисело мляко.Сега ще кажа ,че е Македонец и пак пенсията и е 300лв.Спора ще бъде оправен от ЕС скоро,в противен случай ще ни съсипват финансово и има Какда го направят.Само с няколко проверки ще ни блокират средствата от ЕС.
305
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пак Ви пиша,ние може да ги блокираме до живот.Но резултата от това ще бъде не в наша полза,а точно обратното.ЕС и САЩ искат Македония и Албания в ЕС. А това е по-важно от нашите виждания.За целта те ще предприемат каквото е необходимо.Македония извън ЕС е абсолютен 100% интерес на Путин.
304
1
 
16
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
До ДА: Да ги оставим? Може, но какво ще стане после? Хората с българско самосъзнание в РСМ ще кажат, че сме ги предали и ще бъдат прави. А влезе ли РСМ в ЕС, македонистите ще поискат от нас да признаем "македонско малцинство" в България, и същите в ЕС, които днес настояват да ги пуснем, утре ще застанат на тяхна страна. И Самуил ще си остане македонски цар, а очите на цар Борис-Михаил в църквата в манастира "Свети Наум" в Охрид ще си останат избодени. И тяхната памет ще предадем.
303
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Позицията няма как да я обясним пред Европа.Ние искаме някои хора да признаят корените си и произхода на езика.За езика може ,но за другото е много трудно.Единственото доказателство за произход е генетичен анализ.Но това ще прилича малко като искане от един лидър от 2-та световна война.Няма ка да бъдем разбрани,въпреки че имаме като член на ЕС имаме право да блокираме всеки кандидат.Аз съм сигурен че от ЕС са наясно и затова и има коментари от всички,които са различни от нашите убеждения.
302
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ние може да ги блокираме колкото си искаме всички кандидати за ЕС,но когато бръкаме в интересите на големите,това винаги води до много лош резултат за нас.Не ни се пише добро бъдеще.От ЕС няма да ни го кажат директно,но ще има подобни действия като САЩ.Като ние искаме някой да е изряден и те ще поискат същото от нас.Следват проверки от Е.Прокуратура и след това спиране на средства по проекти от ЕК,наказания и глоби за нарушенията ,както и спирането на помощите за възстановяване.
301
2
 
5
 
! Отговори
ДА преди 1 месец
Абе,оставете ги,бе!Като не искаха да са българи,скоро ще станат шиптери-ду-пе да им е яко!Ще гледаме сеир!
300
1
 
1
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
До Анонимен 300: "Не смята, че ние можем да направим нещо"? Чети заглавието. Ние вече сме направили нещо, но трябва да се действа, а не да си мислим, че с правото ни на "вето" сме си гарантирали всичко. ................................................ А македонистите в РСМ точно на това се надават - да решим, че от нас нищо не зависи и да се предадем. От нас зависи.