Северна Македония очаква от София зелена светлина за ЕС през декември

Заев: В крайна сметка гражданите ще решат окончателно
25 сеп 2021 17:44, Анисия Иванова
97
Северна Македония очаква от София зелена светлина за ЕС през декември
Снимка: БГНЕС

Не става въпрос за заличаване на историята. Историята казва, че по онова време монархо-фашисткото правителство на България е взело решение да влезе в съюз с фашистките държави. Тогава Република Македония, македонският народ и всички граждани, които живеели тук, взели решение да се присъединят към антифашистката борба и по този въпрос няма дилема. Никой не не занимава с тази част от историята, заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на въпрос дали Скопие не трябва да плати твърде висока цена във връзка с постигането на договор със София.

Той подчерта, че всеки дебат е открит и в момента няма причина да се провежда, защото нищо не се случва и няма напредък.

„Очаквам всичко да се случи след нашите избори и тези в България, които са насрочени за 14 ноември и евентуален втори тур на 21 ноември. Тогава ще се седне и ще се решават въпросите“, каза премиерът. Той подчерта, че институциите вземат решенията, но в крайна сметка „гражданите са тези, които ще решат окончателно“.

Повтори, че изграждането на приятелство е двустранен процес и всички по-нататъшни стъпки ще бъдат свързани с оказването на подкрепа от страна на България за европейската интеграция на РС Македония.

„Очакваме зелена светлина от България и се надявам през декември да направим следващата стъпка – първата междуправителствена конференция“, каза Заев. Той уточни, че след това идва скрийнинг процесът и отварянето на преговорните глави.

Съвременна Европа е възприела темите, думите и формулировките за това, какво представляват европейските маниери, давайки шанс на бъдещето, на сътрудничеството, като същевременно не забравя историята и онова, което се е случило. При такива обстоятелства никой не търси, нито някой ще рови, какво се е случило исторически през този период, заяви македонският премиер.

„Всички ние знаем своето минало, знаем и обидите, и предателствата по времето на фашизма, за сътрудничеството с окупаторите по това време – германски, италиански и български, които са били тук на територията на Северна Македония. Но дали ще стиснем зъби и ще бъдем европейци, без да изгубим или променим нещо от нашата история, или ще общуваме според европейските правила за комуникация и сътрудничество и ще дадем шанс на бъдещите поколения, без да обвиняваме наляво и надясно цели поколения преди нас, зависи изцяло от нас“, подчерта Заев, цитиран от БГНЕС.

„Дали протягаме ръка към настоящите и бъдещите поколения е същността на наратива, който използваме. Там остава фашисткият окупатор и няма причина някой да променя нещо, нито някой иска промяна или премахване на паметника, както и отстраняване на надписа „фашистки окупатор“. Фашизмът има индивидуална характеристика, групова, а понякога и на правителствата. Но не може да квалифицирате цели нации като фашистки“, каза Заев на днешната съвместна пресконференция с министъра на отбраната Радмила Шекеринска и заместник-министъра на финансите Димитър Ковачевски.

Заев повтори тезата на вицепремиера Никола Димитров, че с блокирането на преговорите за членство в ЕС България е нарушила чл. 2 от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, според който София се ангажира да подкрепя Скопие в процеса на интеграция в НАТО и ЕС.


97
Още от Балкани
Спас Ташев: При преброяването в РСМ част от българите не чувстват подкрепа от България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
4
 
! Отговори
Тъпчи змията преди 3 седмици
Пак лъже народа си Заю!Как пък една вярна дума не каза тоя човек- през седмица се цепи,как скоро България щяла да отмени ветото!?Защо да ги пуснем,като пръста не са си помръднали да отстранят антибългаризма, на който се крепи цялата им държава - учебни програми, медиен език, административен тормоз върху всеки заявяващ се като българин!Не ни трябва такъв съсед вътре в EU,това ще е таралеж в гащите- нахалството и безочието им ще ескалира.Влезнат ли- само скандали ще ни организират!Сигурно е!
91
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
Това трябвада зависи от пребряването има - при 130000 макета с български паспорт няма как само 1500 да се преброят като такива.Някй трябва да им намеке, че пасортите ще се отнемат.
90
0
 
3
 
! Отговори
добре преди 4 седмици
Да чака. Тъпир.
89
0
 
11
 
! Отговори
505 преди 4 седмици
До Анонимен 73 За какво са ти тия чукари бе,човек!?По -добре се ядосвай за Беломорието,дето го изтървахме заради тая скапана македония!
88
0
 
1
 
! Отговори
вещица преди 4 седмици
колкото и да се прави6 нищо мое нее твое кво се прави6чуйдото краде6 мьр6о
87
0
 
1
 
! Отговори
к=рво преди 4 седмици
пак писна ми от тебе що се ме6а6 в моите работи а нагла к=рвомразя те
86
0
 
0
 
! Отговори
когато преди 4 седмици
пие6 метфогама тя уврейда стомахаи почти всеки му се е случвало стомаха да не му е наред
85
0
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
Зайо ще получи един голям, надървен, български :))))))))))))))))))))))))))))))
84
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
евреЙте си... Ха-ха, марш в първи клас, недоразумение...
83
1
 
27
 
! Отговори
ББ преди 4 седмици
Да наричаш "фашисти" Народа единствел спасил еврейте си!,да учиш децата си...да мразят децата на съседите към които искаш да се присъединиш,да палиш Държавни символи!да плащаш отчаяно на лобисти-мафиоти да "наложат"приемането ти в ЕС за да се докажеш на...путин...гърците ще ви се сторят...деца...Вето!Справедливо и коректно извинение за лъжите изречени по-адрес на България!Не спазваш подписан Договор бре,крадеш История!насаждаш омраза...е как ще продължим...а велика сърбия гониш...няма начин!!!
82
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нито грам вяра на думите на този нахиления. На опашката 20-30 години пред вратата, да се научи на българска история.
81
1
 
25
 
! Отговори
Кабалчик Талмудов преди 4 седмици
Вето до дупка за Титовите тапири
80
1
 
10
 
! Отговори
Делфийският оракул преди 4 седмици
Светлините на хунзистанския дрисниленд са само червени. Щото Бюрмистан е бардаак и кееенеф
79
1
 
20
 
! Отговори
Заложете на брадатио преди 4 седмици
"Северна Македония очаква от София зелена светлина за ЕС през декември"Абе той и дядо Коледа идва през декември, така че по-добре да чакат него. Вероятността да го дочакат е около 1300 пъти по-голяма от зелената светлина
78
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
НЕ!
77
1
 
25
 
! Отговори
Зевс преди 4 седмици
Всъщност проблема на макетата са албанците. Сега като ги натиснат албанците отново ще получат нула помощ от България. Нали са супер, ще се справят без нас.
76
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пардон. Македонците са добри хора.
75
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Заев абсолютно нелогично говори първо за ,,фашистите българи и след това как ,,всички действаме по общоприети европейски закони за общуване нали, ,,не махаме страници от историята...съвсем объркан тоя ,,политик. Какво става там, нещо им е навлязло в гащите. Не са такива по принцип македонците. Няма какво толкова да се доказват. Наежени и със съмнения към нас. Не сме ние проблема.
74
2
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
Не е нужно да чакате.Изпълнявате условията на София и ще получите това което искате незабавно.
73
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Имам една идея, хайде да изритаме тая миришеща македонска пасмина в Албания, и да си вземем тази територия наречена Македония. Хем албанците ще се здобият с бели роби и ние ще си върнем заграбената територия. Какво ще кажете???