Оставката на Заев означава и оставка на правителството на РСМ

Президентът трябва да връчи мандат за нов кабинет до 10 дни
1 ное 2021 10:18, Елка Василева
47
Оставката на Заев означава и оставка на правителството на РСМ
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, който след загубата на неговата партия на местните избори обяви, че подава оставка, трябва да информира писмено председателя на парламента за това, а оттеглянето му означава и оставка на цялото правителство съгласно член 93 от конституцията, съобщават македонските медии.

Процедурата след това е следната: в срок от 10 дни президентът трябва да връчи мандат за съставяне на ново правителство на партиите, които имат мнозинство в парламента.

Още по темата

След това получилият мандата има срок от 20 дни, за да предложи на парламента програма и състав на правителството.

Заев обяви тази нощ, че подава оставка като премиер и председател на СДСМ след загубата на неговата партия на местните избори. Според него мандатът трябва да остане в СДСМ и да приключи четиригодишният мандат, получен миналата година в коалиция с Демократичния съюз за интеграция и други партии.

"Оставам на позицията, че не трябва да има предсрочни парламентарни избори. Предстоят отлични и неповторими 2,5 години за работа и икономически успехи, от които полза ще имат целият народ и държавата", каза Заев.

Междувременно СДСМ трябва да избере нов партиен лидер, не е известно дали той ще заеме и премиерския пост, предаде БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
фригиднаКУЧКА преди 2 години
Сакън Зайо....сега кой ще ни разсмива с поредните си *** за Еуропската уния и ще ни показва средния си пръст колко е голям...?
43
0
 
3
 
! Отговори
ловджия преди 2 години
Зайо Байо го дадоха на вълците,да видим следващия заек кой ще е ...
42
0
 
2
 
! Отговори
Ох боли преди 2 години
Един *** си отиде. Да влезе следващия!
41
0
 
6
 
! Отговори
вожда Винету преди 2 години
Зайо,ке те земем у Банкя!Да пазиш сянка и поливаш на магнолията!
40
1
 
5
 
! Отговори
до Анонимен 40 преди 2 години
Този заек се оказа слаба ракия.Да не стане наистина-да бяга в България.Северомакедонците толкова ни плюят,а накрая всички тука идват.Македонци били-дръжки на търкалета??? йхаха...АНТИЧЕН ташакУИЛИ...
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 39 неизвестен историчарМислиш дека си напишал на македонски, ама не е.Е ***, ***. Ке ве изеде пуста злоба
38
2
 
4
 
! Отговори
неизвестен историчар преди 2 години
Не са добре край Вардаро.Има един заек там,дека секокаж кажува че не само месечината е македонска,току и звездите на македонски нашепнуват. Ама от мене само едно сакам да им кажувам-албански треба да се учат.Горното го написах на един език,който според техните академичари бил ''посебен'' /отделен/и немал нищо ''заедничко''с булгарския.Сигурно и вие нищо не сте разбрали /не сте ''сфатили''/ Това е шега, разбира се.
37
1
 
3
 
! Отговори
специална рецепта преди 2 години
Изпитана македонска рецепта на шеф Манчев:Слагаш две павета да врат и една заешка глава.Един час,след като паветата омекнат и заешката глава е...готова.
36
2
 
7
 
! Отговори
изповед на един заек преди 2 години
Гърците искали БЮРМ да се прекръсти на Горна Македония,но македонците не се съгласили,защото името Горна Македония пазели за Луната...
35
2
 
5
 
! Отговори
Ванче Михайлов преди 2 години
РСМ и Албания вървят в пакет,но това не е справедливо и не е продуктивно.ЕС да започне да преговаря с Албания и толкова. Защо Албания да плаща сметката на едни хора,които удивиха света с невероятни и извънмерни лъжи и фалшификации? Зер ЕС не си спомня "античното минало" на Скопие? Спомня си го и затова сега наистина взема предвид нашата позиция. Как да им имаш доверие на тези хора,които най-сериозно твърдяха,че Ал. Македонски им бил баща?Как да не се усъмниш в менталното здраве на нацията?
34
1
 
3
 
! Отговори
САЩ подкрепя РСМ преди 2 години
Американските преэиденти Георге Бушовски, Дончо Тръмповски, Бильо Клинтовски са 100% северомакедонци, Баро Обамовски е половин северомакедонец от майка египтянка.
33
2
 
7
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
Стига с тия зайци и мишоци.Имаме си наши проблеми за решаване.Баста!ВЕТО до дупка,докле им уврят античните кратуни!Мониторинг заради посегателствата към българите там, като прекрасна добавка към ветото! Неочаквано добра комбинация! И ще даде резултат!
32
0
 
7
 
! Отговори
Еди Рама преди 2 години
Зайо, слагай наколенките и се явявай в Изповедалнята в Тирана:))) Другия вариант е да учиш албански пози от Кама Сутра :)))
31
1
 
6
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
Абе,докога ще ни занимавате с тези психопати от Скопския Дисниленд?Да си се затворят в резервата и да не ни занимават с глупости.ВЕТО и да пасат...докле им муврат тАпИтЕ северомакедонски крАтУнИ!!!!
30
1
 
6
 
! Отговори
Паисий към Зайо преди 2 години
О,неразумен изроде,защо се срамуваш да се наречеш българин?!Нима не са били българи бабите и дядовците ти?!Аз казвах ли ти че пилците се броят на есен!!!!
29
1
 
5
 
! Отговори
Световна ТОП новина преди 2 години
Македонски археолози вчера откриха заешки дръдонки в основите на Скопския Дисниленд.Радостни, те копаха още 4 часа и намериха, и опашката му.
28
2
 
5
 
! Отговори
Кире Канадецооо... преди 2 години
Хич, ама хич не ми дреме какво казали от РСМ, Пендаровски, Заев, някой си Мицковски и т.н.! Не ми пука! Имаш договор и поставени условия - изпълнявай! Иначе - няма ЕС. Да лаят и да скачат колкото си искат, тая работа така не става! Иначе казано - ВЕТОТО ПРОДЪЛЖАВА/аналогия с "Продължаваме промяната"/!
27
2
 
5
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
Нация,създадена със заповед на Коминтерна,която краде чужда история и език,е обречена.Северомакедонците говорят на осакатен български език,затова и мисленето им е осакатено.Държавица, в която живеят сърбомани, половината албанци, циганималкотурци, която краде чужда история и език,няколко пъти сменя име и идентичност, е обречена.Заев да се награди с Орден Стара Планина за фейк новини относно приемането на РСМ в ЕС...!
26
2
 
3
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
Т'ва беше с твърденията на скопските политичари за дата през месец декември 2021г.И тази опорна точка замина...Следващият епизод ще е през следващата петилетка...
25
1
 
6
 
! Отговори
КОНСТАТАЦИЯ преди 2 години
Както винаги Зайо БАйо се прави на гръмнат заек и пак някой трябва да му набива канчето в случая местните избори в РСМ го доказаха...!