РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години

Целта - да се нормализира политическата атмосфера между двете страни
Обновена: 3 фев 2022 15:54 | 3 фев 2022 07:40, Камелия Цветанова
306
РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години
Снимка: Pixabay

Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония, предлага съпредседателят ѝ от Скопие проф. Драги Георгиев в интервю пред ТВ "Телма", пише "Труд".

Той би бил съгласен комисията да замрази работа за една-две години, докато се нормализира политическата атмосфера между двете страни, защото според него именно Комисията е пречка пред това.

Георгиев посочва още, че съвместното отбелязване паметта на Гоце Делчев, което ще се състои в Скопие на 4 февруари между български и северномакедонски представители, е политическо решение и жест на добра воля на двете правителства и не е съгласувано с Комисията.

Вече две години Комисията работи по формулирането на текст, който да позволи такова честване, но съгласие по него няма, обяснява Георгиев. Той подчертава, че Историческата комисия още дебатира по делото и личността на легендарния революционер.

Георгиев посочва също така, че терминът "обща история", записан в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., според него е твърде общо формулиран и позволява на България да тълкува тази история като история на българския народ от 9 век до 1944 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: Скопие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво е това РМС ? а бе кой е дал диплома на тези жур н ал я ?
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гергиев, ако се отворят в Белград архивите на УДБА и си прочетеш за рода, какви жертви е претърпял, докато станеш сърбоман, каква песен ще запееш. Макетата разбраха, че в историческата комисия тезите им напълно издишат пред тезите на българските историци и сега бламират комисията. КАТО КРИЕШ ДРАГИ-СЪРБОМАНЕ ИСТОРИЯТА НА СОБСТВОНИТЕ СИ СЪБРАТИЯ ОТ ВАРДАРСКО, ТИ ВЪРШИШ НАЙ-ГОЛЕМОТО АНТИМАКЕДОНСКО И АНТИБЪЛГАРСКО ДЕЛО - ЗАЛИЧАВАШПАМЕТТТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА СРЪБСКИТЕ КРАЛСКИ РЕЖИМИ И НА ТИТОДИКТАТ
138
14
 
0
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Самуил е македонец! Гоце Делчев е македонец. Съвременна Република Северна Македония е наследник на антична Македония! А българите са най-бедната нация в Европа!
137
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето този Драги ми ти Драги е издел книга с документи за Гоце Делчев от които е видно на 1 милион процента, че той е българин и нищо друго. И тази антинаучна личност продължава да интерпретира че Гоце бил македонист. По същия начин финала на първенството по футбол през 1943 година между Македония Скопие и Левски е фалшифициран във филм - реално левскарите не правят фашистки поздрав а макетата да, във филма е обратното, реално мача е 3-0 за Левски във филма 2-1 за тях... НЕМА ПО-ГОЛЕМИ ЛЪЖЦИ!
136
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък предлагам да замразим за 200г темата за членството на Измамадония в ЕС. След 200г когато вземат да излязат от пещерите може и да си помислим.
135
1
 
12
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Ние нямаме обща история със Северна Македония, поради простата причина е, че тяхната започва, като Социалистическа Република Македония във рамките на Югославия!
134
0
 
7
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Много се страхувам, че пловдивската Майна ще даде съгласие, но тогава жална му майна !
133
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото искат, толкова! Ние не бързаме РСМ да влиза в Европейския съюз!0
132
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради българите в македония винаги даваме мило и драго. След Първата Балканска война точно заради тях пренасочваме войската си да ги защитаваме от сърби и гърци, които искаха да си поделят територията им. И тогава турците използват този момент да си върнат цялата европеска територия която сме им завзели. Румънците също използват тази ни слабост и нахлуват в Добруджа. Ако тогава ги бяхме оставили, сега те нямаха да имат държава, но България щеше да има Одрин и Халкидики.
131
1
 
21
 
! Отговори
Ха! преди 2 години
Нямате проблем бе! Ако искате може да замразите работата и за 40 г. и ветото да си стои! Ваш проблем!
130
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, уеднаквяване на учебниците с другите ни съседи, кога?Заяждаме се за неща който не търсим от другите, а само от РСМ.
129
0
 
14
 
! Отговори
Хахха преди 2 години
Македонците се подиграха ЖЕСТОКО с просто Киро. Тоя ще излезе по *** и от Винету или е яко на американска каишка?Киро асно (ясно на македонски) ли ти е сега за какъв *** иде реч?Политиците им са добре и без Еуропска Уния и не искат да влизат там въобще, за какво се напъваш им се подлагаш като малка кукорка? Направи и България за срам!Май ще го духнат Киро много бързо, Радев си каза и Иванов Бойкикев също - скоро избори и махаме подмяната. Дано се отървем само с 20% инфлация 20 милиарда дълг.
128
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така. Не им давайте думата на историчарите, докато си подобрим отношенията на основата на съвместен бизнес. След 2 години мълчание вече никой няма да им взема измислиците на сериозно.
127
0
 
13
 
! Отговори
Пич преди 2 години
А, такааа! Пак всичко си е същото. Отново приказките на управниците и от 2-те страни не бяха нищо повече от големи думи без съдържание. Преговорите нещо отново увиснаха.
126
3
 
7
 
! Отговори
Хммм! преди 2 години
А бе, американския Бидон да не е македонец ? Като гледам и американския посланик прилича на чукча.
125
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да им се замразят преговорите за членството в ЕС за 2 години искат ли?
124
2
 
12
 
! Отговори
ОТ СТАТИЯТА преди 2 години
РМС - РОБИ ,МУТРИ , СЕЛНДУРИ Това е РСМ.
123
1
 
19
 
! Отговори
венци преди 2 години
Мекедонска нация няма и никога не е имало.Какво изобщо се занимаваме с тези промити мозъци.
122
1
 
10
 
! Отговори
L. преди 2 години
Какво е РМС? РСМ - знам.
121
1
 
24
 
! Отговори
на кого още преди 2 години
не му е ясно? Колкото повече се натискате, толко по-се дърпат. Кво сте им заходили на крака там. Кой има зор да заповяда в София да преговаря. Ай сик тир . Голям зор кво щели да правят посърбените комунисти там, аде да се оправят с москва нали те са им измислили азбуката, аде ф оф