Защо Турция иска да промени името си?

Страната се опитва да промени образа си на международната сцена
14 фев 2022 17:00, Нели Христова
140
Защо Турция иска да промени името си?
Снимка: БГНЕС

Преди няколко седмици Турция (Turkey) обяви, че ребрандира международно признатото си име като "Türkiye".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че новото име "представлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турската нация по най-добрия начин".

Но според експертите промяната е нещо повече от фонетично произношение. Защо Турция би изоставила име, което е познато от стотици години?

За експертите, причината Ердоган да промени името на страната e, за да се разграничи от птицата пуйка (turkey), както и от определението в алтернативния речник срещу turkey - нещо, което се проваля лошо.

"Връзката с птицата е нещо, което дразни Ердоган и хората около него от години", казва Селим Кору от института по изследване на външната политика, пред BBC.

Това не е изненада, предвид чувствителността на правителството относно това, как страната е възприемана на международната сцена, както и националистическата реторика вътре в Турция.

"Точно това е в центъра и на тази политика", обяснява Селим Кору. "Те твърдят, че Türkiye представя духа на страната по-добре от английското Turkey."

Турция се опитва да увеличи отпечатъка си на международната сцена - от военни операции до популярни телевизионни сериали. А това направи правителството още по притеснено относно изображението на Турция пред света.

"Това е част от новата, уверена, силна Турция в тяхното въображение. Те наистина искат да пробутат новата Турция на международната сцена", казва Кору.

В следващите седмици Турция ще регистрира новото си име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
6
 
! Отговори
Турче преди 2 години
За ония ,който вика ,че турския език не се знае от къде идва ,идва още преди новата ера ,когато нямаше българи ,руснаци ,та даже и вярата ви бе *** ,определено има чуждици в турския език ,като думи от френски,английски ,персийски,арабски и тн ,но включва 750хиляди думи!Ако не знаеш какво е тюрк ,в България има един милион,така че успокой си топката ,за да не се нарича тука Турция бъде мирен и имай уважение
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишман турковак работа...
106
8
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Реално и исторически удостоверено е,че "Турция" е една политическа хитрост на османските чuфутu. Опитаха се да кажат,че именно те,които окървавиха Велика Тракия са един вид Траки. Да,ама не."Отвратителни произнесената на еврейски дума ТРАК,звучи като "тюрк". Затова цuranunътъ Ата"тюрк" избиваше Българи Тракийци и лъжеше ,че са евреи арменци. Смъртъ за османските евреи! Смъртъ за обратният Баязид Втори!
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-правилно би било да се казва : Турисия.А къде да си я турим всеки се досеща.
104
3
 
12
 
! Отговори
Bulgarian преди 2 години
И Туркистан да се прекръстят цял свят ще ги знае като пуйки.
103
3
 
6
 
! Отговори
Леля ви Клозетка преди 2 години
И аз така като Турция/Туъркийе искам да си сменя името. Много гадно е и са изчервявам като *** питат как се казвам. От днес искам да са казвам .... Кенефка . Щот Клозетка *** обижда многУ ....
102
4
 
13
 
! Отговори
селчукски турци преди 2 години
Може Селчукия или Сучукия вместо Турция но пак ще им се смеят и подиграват, че са печени наденици.
101
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Траките са избити от гърците и Рим, Парадокс е но и траките и гърците са се заселили от Египет и са били един народ а после се избиват.
100
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България също трябва да си смени името. Хората в чужбина като чуят България първо си мислят за нещо вулгарно, нещо мръсно, нещо гадно. Чак после се сещат, че има държава България. Трябва да се преименуваме на Тракия.
99
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турку има град и Финландия но там не са турци. Тюрк е различно от турк и просто турците не знаят какви са и си присвояват имена от другите народи. Т. нар. турски език е същата история и се е писал на арабска азбука а сега на латиница и никой не знае откъде е и има доста думи и изрази от арабския и гръцкия, докато тюркския е мъртъв и е на йероглифи но как се чете и произнася никой не може да каже.
98
6
 
7
 
! Отговори
До 113 Kostas Linke преди 2 години
Хилядолетия след изгонването на етиопските роми заради зулуми и нечистотия и замърсяването на Европа, Израел отново ги прибра и призна за евреи! Със специален закон, нарекоха ги бета-Израел...
97
9
 
9
 
! Отговори
Kostas Linke преди 2 години
Вулгаросс ---- на гръцки език значи нещо зверски тъппо и нечовешки гнусно. Испанците и целия свят са взели думата и също я ползват....Но оригиналното значение е "българи--рин..И е много стара дума , още от Византииските Василеуси и Хронисти .
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
BalgAria
95
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До oтСиднейАвстралия Шотландия трябва да е Скотландия на български но скот е обида. Уелс трябва да е Уйелс което е обида пак.
94
2
 
2
 
! Отговори
ТЪп преди 2 години
Ами те и зелените си смениха името но това не помогна изобщо. Даже и теленор Мобилтел излизат с този номер.
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До oтСиднейАвстралия Вулгаро има разлика с българо. По същата логика англо е обидно че се превежда ъглов.
92
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето тюрколози пишат, че днешните турци имат малко общо с тюрките и са повече мешани араби с кюрди и потурче ни христяни от Русия България Византия и Армения. Може някакво географско или ислямско име да измислят на името на огуза Осман нещо като Огузия и Уйкурия, но днешните огузи и уйкури са в далечен Китай и са азиацка раса като монголите с дръпнати очи. Повечето селжуци са избити в войните през вековете.
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Schibanistan
90
6
 
6
 
! Отговори
Kostas Linke преди 2 години
Туркос на гръцки е страшна кръвна обида...Турция няма да има много много скоро. И турци също..Това е грешката на еврейте , че създадоха това противно подобие на държава. Донме Ататурк. Анасон Узо..Цирозис..Яяяссуу.
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми за името на Турция...