Защо Турция иска да промени името си?

Страната се опитва да промени образа си на международната сцена
14 фев 2022 17:00, Нели Христова
140
Защо Турция иска да промени името си?
Снимка: БГНЕС

Преди няколко седмици Турция (Turkey) обяви, че ребрандира международно признатото си име като "Türkiye".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че новото име "представлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турската нация по най-добрия начин".

Но според експертите промяната е нещо повече от фонетично произношение. Защо Турция би изоставила име, което е познато от стотици години?

За експертите, причината Ердоган да промени името на страната e, за да се разграничи от птицата пуйка (turkey), както и от определението в алтернативния речник срещу turkey - нещо, което се проваля лошо.

"Връзката с птицата е нещо, което дразни Ердоган и хората около него от години", казва Селим Кору от института по изследване на външната политика, пред BBC.

Това не е изненада, предвид чувствителността на правителството относно това, как страната е възприемана на международната сцена, както и националистическата реторика вътре в Турция.

"Точно това е в центъра и на тази политика", обяснява Селим Кору. "Те твърдят, че Türkiye представя духа на страната по-добре от английското Turkey."

Турция се опитва да увеличи отпечатъка си на международната сцена - от военни операции до популярни телевизионни сериали. А това направи правителството още по притеснено относно изображението на Турция пред света.

"Това е част от новата, уверена, силна Турция в тяхното въображение. Те наистина искат да пробутат новата Турция на международната сцена", казва Кору.

В следващите седмици Турция ще регистрира новото си име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ottoman empire
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кюрдистан също е добър вариант за име. Даже ще се радва на по-голяма международна подкрепа.
46
3
 
8
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Хайде и тия почнаха като холандците, пардон нидерландците :) Много ми е интересно как ще го произнасят англоговорящите това Türkiye.
45
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво тюркско минало имате, бе? Ако не беше Ататюрк още щяхте да си душите задниците по 5 пъти на ден в джамиите и да ядете с пръсти. А той даже не и турчин. Албанец е. Учи в Битоля. Само откачалки по тая страна на картата. Да не си мислиш, че съм сляп и не ви гледам лятото с бохчите как се прибирате по родните места? Две седмици щракане с пръсти и айде кръгом към Германия да чистим тоалетни. Нещастници. Тюрки се кръстете ако щете - на ПЛЕМЕТО. Защото точно такива сте. Диваци от племе!
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да са мислили навремето, вече е късно за промени.
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция трябва да докаже че е единствен наследник на тюрките а а там са половината народи в СССР и Китай и Европа.
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука е много спорно защото унгарци са съшо към унгро-финските народи и тогава тюрките са унгри. Прабългарите също са към унгро-финска група но не са тюрки а древни перси освен ако и тюрките не са прабългари. А турците са потурчили доста бг момчетта и момичета с отвличания и кръвен данък но това е много покъсно.
41
8
 
3
 
! Отговори
шуменец преди 2 години
А ние защо не помислим и ние да осъвременим името си на Булгарие?
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще им викат Пуйка за по-лесно.
39
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеята не е лоша, англо-саксонците ще приемат новото изписване, ама да не се залъгват турците, защото пак ще го четат и изговарят като пуйка.
38
3
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Ако живееш в силистренско,търговищко..може да си от турските народи но таканаречените "прабългари* по насам не са и стигнали
37
0
 
8
 
! Отговори
Out of the Closet преди 2 години
Чужденците които са идвали в България казват BulgairiaМоже би заради многото тоалетни по гарите и спирките
36
10
 
17
 
! Отговори
до Тюркие преди 2 години
Нещо си се объркал Хасане, нямаме нищо общо с анадолските кoзeeбци.
35
19
 
7
 
! Отговори
Тюркие преди 2 години
Тюркие е добро име, ние също сме от тюркските народи и така съседите ни и ние ще се чувстваме по-близо и ще делим общото си тюркско минало.
34
0
 
5
 
! Отговори
До моника преди 2 години
Правилно!Даже от хилядолетия допреди 100 години не е било нарицателното от гърците България а са си били хилядолетните провинции Тракия,Мизия и Македония!За първи път се споменава българи от византийците през 354г ..но винаги земята се е наричал Тракия на народа живял по тези земи
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой англичани и до ден днешен казват на Иран, Персия, та *** трудно ще ги откажат да им викат Търки (Пуйка).
32
4
 
6
 
! Отговори
моника бонева преди 2 години
До аз ще им върви повече на късмет!Не е съвсем така,че нищо няма да промени. Психология! Името се отразява на живота на човека, дори съдбата на държавата може да измени промяна на името и!Ако си смените името и живота ви може коренно да се измени Не случайно моряците са суеверни и никога не променят имената на корабите При тях това не е на късмет смяна на името!Но за хората и държавите за фирми и др наименования има огромно значение кое ще е късметлийско. Псевдоним си избират и артисти, певци.
31
8
 
3
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
Аз отдавна се чудя, защо не сложим и ние букви от кирилицата, примерно Bulгаriя
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
23: ти нормален ли си? Как си бил част от империята им, изнасилвания, палеже, използвали са ни за разплод и за данъци, да им даваме кръвен данък и подобни. Ти не знаеш историята и дано да е научиш един ден.
29
1
 
7
 
! Отговори
От 29 преди 2 години
*Бyлгаристан