Защо Турция иска да промени името си?

Страната се опитва да промени образа си на международната сцена
14 фев 2022 17:00, Нели Христова
140
Защо Турция иска да промени името си?
Снимка: БГНЕС

Преди няколко седмици Турция (Turkey) обяви, че ребрандира международно признатото си име като "Türkiye".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че новото име "представлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турската нация по най-добрия начин".

Но според експертите промяната е нещо повече от фонетично произношение. Защо Турция би изоставила име, което е познато от стотици години?

За експертите, причината Ердоган да промени името на страната e, за да се разграничи от птицата пуйка (turkey), както и от определението в алтернативния речник срещу turkey - нещо, което се проваля лошо.

"Връзката с птицата е нещо, което дразни Ердоган и хората около него от години", казва Селим Кору от института по изследване на външната политика, пред BBC.

Това не е изненада, предвид чувствителността на правителството относно това, как страната е възприемана на международната сцена, както и националистическата реторика вътре в Турция.

"Точно това е в центъра и на тази политика", обяснява Селим Кору. "Те твърдят, че Türkiye представя духа на страната по-добре от английското Turkey."

Турция се опитва да увеличи отпечатъка си на международната сцена - от военни операции до популярни телевизионни сериали. А това направи правителството още по притеснено относно изображението на Турция пред света.

"Това е част от новата, уверена, силна Турция в тяхното въображение. Те наистина искат да пробутат новата Турция на международната сцена", казва Кору.

В следващите седмици Турция ще регистрира новото си име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
14
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Честата смяна на името е характерна за всякакви видове роми, циркаджии и ***, също като мен!!!
67
2
 
8
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 2 години
Някои спекулират, че майката на Ататюрк е българка мюсюлманка от областта Голо Бърдо, Запалдна Македония / Източна Албания. Ататюрк е говорел перфектен български език, тъй като е живял в българската махала на Солун. Полсе и военен аташе в София.
66
0
 
8
 
! Отговори
хъхъ преди 2 години
На този принцип Исландия (Ice-land) и Гренландия (Green-land) трябва да си разменят имената, защото Исландия е доста зелена, а Гренландия - доста заледена. На крива ракета космосът й пречи, както се казва.
65
4
 
5
 
! Отговори
До 64 преди 2 години
Не е вярно!Както казах допреди стотина години винаги се е отбелязвала по картите и наричана Тракия,Мизия,Македония,Добруджа по наименованието на населяващите тия места преобладаващи древнотркаийски народи!Това България иде от презрителното наименование воулгарос дошло от гърците!Трябва да се преименува Тракия!
64
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото Мустафа Кемал е етнически българин, а той е бащата на турската нация, преди това са били османци. Българина Ататурк ги насочи към Европа, а турцита Ердоган към Анадола.
63
0
 
15
 
! Отговори
Кесар Тервел преди 2 години
От пуйката орел не става, най-много лешояд!
62
0
 
6
 
! Отговори
Козъгъзъ преди 2 години
Еее, бетер (ц)турско-помашка работа!
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До отСиднейАвстралияя 60Нема как да се преименува БГ, щото сме една от малкото държави по свето, дето никога не си е сменяла името, все е било България :))) Иначе ги разбирам турчетата, все пак е обидно името на държавата ти да значи пуйка на английски :))))
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правилно - всяка държава има право да си определи името и всички трябва да го произнасят така.България също трябва да поиска името и да се произнася БЪЛГАРИЯ, а не *** или бългериа или бугария
59
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция е велика нация а турците са велик народ
58
1
 
5
 
! Отговори
Туърк...Йеее. преди 2 години
Баааси името . Да не би да има нещо общо с ТУЪРК танца , много популярен сред нееграта в САЩ и тюркския му вариант КЮЧЕК .... МНОООГО ЩЕ СЕ ТАНЦУВА В ТАЯ ДЪРЖАВА , РАЗБЙИШ ЛИ.
57
1
 
1
 
! Отговори
отСиднейАвстралияя преди 2 години
Още малко и България ще се преименуват
56
2
 
4
 
! Отговори
Историк преди 2 години
И пак неудачно име.... По време на Османската империя тюрки са били наричани най-дивите и проссти селяни от центарлната част на Анадола и е било ОБИДНА ДУМА . Жителите на империята тогава са държали да бъдат наричани ОСМАНЛИИ и е можело да получиш ятаган около тънката част на врата ако наречеш някого тюрк . Думата придобива популярност през 1908г. когато дисиденти и студенти учили на Запад извършват преврат в опит да придадат на Османската Империя по Европейски вид . Успяват... за кратко .
55
1
 
1
 
! Отговори
отСиднейАвстралия преди 2 години
100% са постигнали успех с опитите и се готвят да го обявят под новото име за да изградят имиджа
54
0
 
4
 
! Отговори
отСиднейАвстралияя преди 2 години
Името Южна Македония е свободно за сега
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми на английски Турция означава пуйка, мейби се срамуват от това.....хахахаха :)))
52
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диви,нечовешки,безмилостни касапи и кръвопийци е бил тоз народ за това е превзел половината Азия и Европа!За това всеки се гнуси от тях
51
2
 
2
 
! Отговори
До 48 пич преди 2 години
Сежа си пуснах в тубата да видя как го произнасят турците и се оказа, че е нещо от рода на: Турк(и)йе. Предполагам, че англосаксоните ще започнат да ги наричат Търк-йе щото ударенияга не ги разбира никой.
50
5
 
10
 
! Отговори
Пффф преди 2 години
Каквото и име да си сменят, няма да променят нищо. И араби, и християни, и евреи се гнусят от тях. Да бе, ползват ги като работна ръка, ако нещо си надигнат плоските глави им съсипват лирата и ги натикват обратно в курника им.
49
4
 
8
 
! Отговори
Начии преди 2 години
Днешната територия Турция най рано е била населена от хетите, което е безспорен научно доказан факт. Та що не заемат да си полумесечинат държавата Хетия. Хем древнно, хем славно име но разбира се не толкова колкото Македония. Северна Македония.