Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“

В КЦ „Иван Михайлов“ в Битоля правиха проверка по жалба за дискриминация
Обновена: 5 авг 2022 06:19 | 5 авг 2022 06:19, Елка Василева
183
Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“
Снимка: архив, БГНЕС

Втори поред протест събра граждани на Република Северна Македония пред българското посолство в Скопие.

Още по темата
Протестът, обявен в социалните мрежи от председателя на движението „Трета“ Люпчо Палевски, беше анонсиран, „за да покаже, че въпреки че Мицковски и Апасиев (лидерите на опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица) спряха протестите, македонският народ не се предава, не е съгласен и не допуска да се водят преговори за македонския език, че македонците са наясно какво правят и протестират, преди българската политика да извърши престъплението, което ощетява двата съседни народа, които са се изпълнили с взаимна омраза заради глупавата политика на ЕС от двете страни на границата“.

И тази вечер протестиращите, издигнаха лозунги „Не в ЕС“, „1941=Берлин, 2022=Брюксел“ и транспаранти с надписи „Не на българските договори/изнудвания“ и „Български, според ЕС, администратори“ .

Част от тях загърнати или веещи знамена със звездата от Вергина, рисуваха по асфалта същия символ, обявявайки, че „това ще бъде Булевардът на слънцата“.

Протестиращите, които се противопоставят на ЕС и искат край на преговорите с България, се заканиха, че и следващия четвъртък ще продължат с протеста си, предаде БТА.

По-рано в четвъртък в Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля е била извършена проверка от Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията в Република Северна Македония по чл. 29 от Закона за превенция и защита от дискриминация, съобщи пред македонските медии Весна Бендевска от комисията.

„Работим по сигнал за дискриминация, подаден от сдружение на граждани. Длъжни сме да изслушаме и другата страна. Комисията не дава и не предрешава обвинения. Решението ще бъде произнесено веднага след приключване на работата ни. Има още няколко институции, които трябва да посетим, да докладваме документи, след което ще обявим становището си и то ще бъде публично достъпно на сайта на комисията“, казва Бендевска.

Проверката е била обявена предварително, за да бъде обезпечено присъствие на хора от Културния клуб, срещу който е подадена жалба за дискриминация, съдържанието на която Бендевска не е посочила. От Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля уточниха за БТА, че извършената на място проверка е била коректна и е протекла спокойно.

Културният център "Иван Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април тази година в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, тогавашния премиер Кирил Петков, министъра на външните работи Теодора Генчовска, настоящи и бивши български депутати и веднага след откриването си предизвика множество реакции в Република Северна Македония.  На 4 юни бе направен опит за палеж на центъра, в резултат на който изгоря входната врата. За палежа беше обвинен Ламбе Алабаковски, а този акт предизвика остри реакции от представители на властта в Северна Македония, но и демонстрации в подкрепа на арестувания Алабаковски от страна на опозицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна знаем коя е причината за недоволството вСкопие - хората са разумни и не искат да последват нашата нещастна съдба, влизайки в прогнили съюзи, като ЕС и НАТО.
130
5
 
45
 
! Отговори
Що е маке, се е юнак преди 1 година
Македонците са странни хора, разхождат се из европа и бръщолевят че са майка на света, открили америка, човечеството е произлязло от там, че са изобретили спагетите... А като минават граничният контрол си показват Българските паспорти ???Имам колеги които открито настояват да бъдат наричани македонци и да правят презентации да ни ограмотяват за постиженията на Македонците, а в същото време работят чисто и просто защото са декларирали че са Българи когато кандидатстват за работа ?Шизофрения.
129
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано не влезнат, че ще удължат живота на ЕС с някоя друга годинка.
128
5
 
29
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Поредното доказателство, че единственото приемливо за България решение е югославският тумор БЮРМ да бъде оставен да се доразложи и доразпадне! Под абсолютно никакви условия туморът не бива да бъде допускан в ЕС, защото това само ще нормализира омразата към и стремежа към разпад на България, като държава на Българите.
127
2
 
7
 
! Отговори
До striker преди 1 година
Чувстват се етнически българи и понеже България е много загрижена за тях, изразяват своята позиция. Предполагам и албанците, и сърбите и др. мислят като тях. Затова политиците смотаха въпроса и бързат да ги пъхнат в клуба.
126
5
 
9
 
! Отговори
До 0077 преди 1 година
През социализма нямаше кошари и Живков, когато напусна, освободи Бояна. А сега Киро за по-малко от година заграби "плаж, подарък от държавата, няколко милиарда, източени от хазната и една банка, взета на ръчно управление от него и кохортата му." Да не говорим за кражбите на Костов, Борисов, Станишев, приватизацията на царя.
125
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клоуни на квадрат.Функционално неграмотни северномакедонисти.Хвалещите ги за подаръците им към Украйна не знаят,че СМ не може да подържа и танковете ,и самолетите.4-те СУ 25 са занемарени от 15 години и нямат и пилоти,а САЩ ще им подари БТР-ри за да ги компенсира.СМ функционира единствено на помощи и просия.Имат само големи претенции и усти.
124
0
 
22
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Ъъъ, ама защо пред нашето посолство?! Бахахахха! Тия братя от македонско съвсем ги е напекло.
123
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги разбирам макетата защо пред нашето посолство? Ако не искат в ЕС да не влизат , не е като да има танкове на границата и да ги изнудват , сами искат в ЕС. Пердложението също не е наше - френско е , ако не им отърва да не се съгласяват с него . Трябваше и ние като гърците да ги накараме още веднъж да си сменят името - примерно Северозападна Македония - да им се смеят всички ,че не могат сами да си избират името на държавата
122
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В С.Македония са истинските българи, тука е някакъв бъркоч междинна станция
121
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, не мога да разбера защо протестират пред българското посолство?? Някой може ли да ми обясни? Та нали им смъкнахме ветото! Какво целят с това? Не ние или който и да било ги кара да влизат в ЕС. Този протест на практика казва "искаме вето". Е няма по- п р о с т и хора от тия чесно..
120
4
 
14
 
! Отговори
бгМАКЕ преди 1 година
НЕ на РСМ в ЕС!
119
2
 
24
 
! Отговори
обединение преди 1 година
Бэлгарския нарад НИКОГА НЕ Е МРАЗИЛ Македонците
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 0077 Нененененене. Грух каза, че всеки е имал собствено жилище, значи е така :) И какъв е тоя наем от 2 лева? Пладнешки грабеж. Трябвало е безплатно да живеят: имал си къща в повече, дал си ... :))))
117
0
 
6
 
! Отговори
0077 преди 1 година
До Грух , ком. 88....................грухчо, през тези години на соца /19461970/ във фамилния ми дом в София, живееха 13 наематели 3 семейства и плащаха нормиран наем от 2.05 лева на месец. Говорим за къща, мазе плюс етаж от 80м2.
116
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 130 преди 1 година
А провери ли при секретарката да нямаш някой полубрат или полусестра?
115
1
 
6
 
! Отговори
До 130 преди 1 година
Намери си един богат гей да ти хареса живота най-накрая.
114
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До по 1 кг на човек "тогава имаше и строителни войски" Комунистите измисляха какви ли не начини да им се работи без пари. Строителни войски, бригади, ленински съботници, "доброволни" колективни трудови дейности ....
113
22
 
3
 
! Отговори
Сакалийски преди 1 година
Макетата може да са всякакви , но имат железни топкии си държат на тяхното. Не са като гай Баню който се хванал за палците на краката и се върти накъдето духата вятъра, и като му спряха е готов да лиже подметките на Путин. Ето РСМ прти 4 самолета и 30 танка помощ на Украйна. Половината от тях да стават за нещо , не е малко.
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 123/126 "Инженерите бяха на доста по-големи заплати, а даже и секретарките. Секретарите тогава бяха със средно образование. Нямаш никаква представа от нещата" И баща ми и майка ми бяха инженери (електроинженер и химик), а баща ми имаше и секретарка :)))) Сигурно не ги "знам нещата" :)))