Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“

В КЦ „Иван Михайлов“ в Битоля правиха проверка по жалба за дискриминация
Обновена: 5 авг 2022 06:19 | 5 авг 2022 06:19, Елка Василева
183
Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“
Снимка: архив, БГНЕС

Втори поред протест събра граждани на Република Северна Македония пред българското посолство в Скопие.

Още по темата
Протестът, обявен в социалните мрежи от председателя на движението „Трета“ Люпчо Палевски, беше анонсиран, „за да покаже, че въпреки че Мицковски и Апасиев (лидерите на опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица) спряха протестите, македонският народ не се предава, не е съгласен и не допуска да се водят преговори за македонския език, че македонците са наясно какво правят и протестират, преди българската политика да извърши престъплението, което ощетява двата съседни народа, които са се изпълнили с взаимна омраза заради глупавата политика на ЕС от двете страни на границата“.

И тази вечер протестиращите, издигнаха лозунги „Не в ЕС“, „1941=Берлин, 2022=Брюксел“ и транспаранти с надписи „Не на българските договори/изнудвания“ и „Български, според ЕС, администратори“ .

Част от тях загърнати или веещи знамена със звездата от Вергина, рисуваха по асфалта същия символ, обявявайки, че „това ще бъде Булевардът на слънцата“.

Протестиращите, които се противопоставят на ЕС и искат край на преговорите с България, се заканиха, че и следващия четвъртък ще продължат с протеста си, предаде БТА.

По-рано в четвъртък в Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля е била извършена проверка от Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията в Република Северна Македония по чл. 29 от Закона за превенция и защита от дискриминация, съобщи пред македонските медии Весна Бендевска от комисията.

„Работим по сигнал за дискриминация, подаден от сдружение на граждани. Длъжни сме да изслушаме и другата страна. Комисията не дава и не предрешава обвинения. Решението ще бъде произнесено веднага след приключване на работата ни. Има още няколко институции, които трябва да посетим, да докладваме документи, след което ще обявим становището си и то ще бъде публично достъпно на сайта на комисията“, казва Бендевска.

Проверката е била обявена предварително, за да бъде обезпечено присъствие на хора от Културния клуб, срещу който е подадена жалба за дискриминация, съдържанието на която Бендевска не е посочила. От Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля уточниха за БТА, че извършената на място проверка е била коректна и е протекла спокойно.

Културният център "Иван Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април тази година в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, тогавашния премиер Кирил Петков, министъра на външните работи Теодора Генчовска, настоящи и бивши български депутати и веднага след откриването си предизвика множество реакции в Република Северна Македония.  На 4 юни бе направен опит за палеж на центъра, в резултат на който изгоря входната врата. За палежа беше обвинен Ламбе Алабаковски, а този акт предизвика остри реакции от представители на властта в Северна Македония, но и демонстрации в подкрепа на арестувания Алабаковски от страна на опозицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
9
 
! Отговори
Рай, а? преди 1 година
До До Рай, а? "Сега като ходиш, какво правиш без пари? Бачкаш" Как пък всеки като теб знае за какви пари работя? Или май себе си бързаш да "успокоиш", че е за "без пари", защото иначе приказките ти губят смисъл. Впрочем, реализацията е това, което движи избора, парите идват като страничен ефект. Всеки, който е минал по този път, го знае.Въпросът е, че имаш ИЗБОР. Едно време не само, че нямахме избор, ами разни некадърници ни ги слагаха за началници "по места".
90
4
 
7
 
! Отговори
До развитие? преди 1 година
Тогава няколко процента влизаха с привилегии и същите после заемаха длъжности, които нищо не работеха. Сега всички получават дипломи без знание. После да не се чудиш, защо икономиката сега е такава.
89
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми не влизайте в ЕС бе. Никой не ви кара насила.
88
2
 
10
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Най-после и от ЕС ще разберат,че рсм е териториална част от България,която обаче не я иска обратно за себе си.Македонският език е създаден изкуствено от група български и сръбски професори след края на ВСВ като смесица от български и сръбски език,еднакво отдалечен и от двата ,а македонските християни са БЪЛГАРИ,но македонци,както в България има такийци,добруджанци,шопи,родопчани и други, но Българи.
87
2
 
10
 
! Отговори
Петров преди 1 година
сърбобългарите от Македония не са издигнали правилни лозунги - Искаме си Югославия и друже Тито, српски език в училище и паспорти за работа в кръчми в Швайацарско
86
2
 
15
 
! Отговори
Зомбирани Индивиди преди 1 година
На умния човек можеш да обясниш.Дори и да му е трудно - ще те разбере!Тези тръгнали пак с разветите знамена,знамена със символа на Вергина,за който Гърция категорично ги осъди да не използуват,ама те си знаят тяхната песен!*** народ лесно се манипулира!Никой тук в България не е против вас,"Братя Северо - Македонци"!Бъдете си каквито щете,но се вписвайте в ИСТОРИЧЕСКАТА СИ РАМКА!А Вашата е от хоризонт - 1944.Тогава Ви направиха "Македонци" и Ви написаха Азбука в манастира "Прохор Пчински".
85
7
 
11
 
! Отговори
Грация преди 1 година
Толко пъти нашите видни евроатлантиците, трябва да ви казват, че топлофикация е комунистически лукс и зимата трябва да ставате корави гейове. А като се разболеете, ще ви лекуват с поредния бустер.
84
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 95 УмрЕха ти опорките за 300% и реши да се прехвърлиш на друго ли? И пак да те разочаровам: не позна, не съм емигрирал по икономически причини. Всъщност, ако беше толкова умен, за колкото се мислиш, щеше да забележиш, че аргумента ми за съотносимост на доходите ти към разходите ти показва, че има ОТНОСИТЕЛЕН икономически паритет да работиш добра работа на Запад и България в момента. Причината е, че не ми се живее с такива като теб на едно място :))))
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Последната ми сметка показваше 116 евро за час работа по колата ми. Знаеш ли колко е зъболекарска услуга, сравнимо с България?" - и всъщност се връщаме на основното, ако не бяхме колония ти щеше да си живееш в България и да си взимаш заплатата тук, но не, ти искаш петорната заплата и сега осъзнаваш че западния лукс е фалш, а ти си обикновен имигрант и заради това тайничко седиш в тоалетната в 6 сутринта и ровиш из български сайтове да си мислиш, че на някой му пука за мнението на имигрантите.
82
2
 
10
 
! Отговори
До Рай, а? преди 1 година
Сега като ходиш, какво правиш без пари? Бачкаш. Когато падна комунизма хората искаха свобода, а не мизерия. Зимата ще ги разбереш нещата, като трябва да изпълниш мерките за пестене на енергия в комплект с тези за ковида. Ходи, където искаш!
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Последната ми сметка показваше 116 евро за час работа по колата ми. Знаеш ли колко е зъболекарска услуга, сравнимо с България?" - и кво похвално ли е че не можеш да си ремонтираш колата докато тук в най-забутаните села роми със завършен четвърти клас разглабят и сглобяват кола барабар с електрониката за 4 часа? А за зъболекарските услуги знаем, толкова сте богати имЕгрантите, че 90% от Вас се виждате с роднините си в България само като Ви се счупи зъб. Ти си типичен шаблон монгол номад.
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ... "Щелта е да се подкопае тогавашна югославия! Понеже тогава тя е прозападно настроена!" Не, не е била това целта: целта е била чат от историческа българска територия да бъде претопена в полза на сърбежите. Поредното действие на руските "освободители" срещу българската държавност и култура, в дългия списък от техни набези срещу тях.
79
1
 
15
 
! Отговори
... преди 1 година
Мхм! Македонска "нация" създадена 50-те години на миналия век от ЦК на КПСС! това нещо е създадено на гърба на само и единствено Българско население намиращо се в западна и югозападната част на държавата ни! Щелта е да се подкопае тогавашна югославия! Понеже тогава тя е прозападно настроена! И сега се вижда, че ЦК на КПСС с главен председател п.ткин пак продължава в тази насока! Но сега работата е да подкопае България!
78
2
 
11
 
! Отговори
Рай, а? преди 1 година
До Грух "Тогава никой не живееше под наем и не ходеше в град или държава, за да си намери работа. " Хубаво е да кажеш защо :))) Защото първо, не можешда ходиш в друга държава *** ей така, без позволението на Партията, а пък за Запад ХИЧ не можеше да се ходи, освен ако не беше по държавна задача, разбира се пак възложена от Партията. :)))) И не ти си намираше работа, ами държавата ти КАЗВАШе къде ще отидеш да работиш - няма не искам. :)))) И последно, в друг град, но само с позволение :)))))
77
8
 
6
 
! Отговори
Грух преди 1 година
Ако е за въпрос през комунизма всеки човек имаше осигурени доходи и възможност да си закупи собствено жилище. Тогава никой не живееше под наем и не ходеше в град или държава, за да си намери работа. И пак нещата не бяха ок. А сега младите съвсем си занижиха критериите за жизнен стандарт и възможност за развитие.
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 86 "Македония = Косово = Украйна = Тайван" Четири СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ казуса, Ама БУКВАЛНО няма един с един да си приличат. :)
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония = Косово = Украйна = Тайван
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 77 "защото на запад плащат с 20% повече данък печалба, ли?" Хихихи. Колко е един час в автосервиз на Запад, знаеш ли? Последната ми сметка показваше 116 евро за час работа по колата ми. Знаеш ли колко е зъболекарска услуга, сравнимо с България? Колко ти е застраховката като шофьор, в сравнение с тази на Запад? Нещо си се объркал, приятелю, не си толкова умен, за колкото се мислиш, нищо, че работиш за "западни фирми". Че и ги плюеш.
73
1
 
8
 
! Отговори
АА преди 1 година
До Анонимен 77 Стига вече си мрънкал, като не ти харесва или влизай в политиката, да оправиш нещата,ако ти стиска или отивай на запад за 300% по висока заплата, ако пак ти стиска!
72
2
 
7
 
! Отговори
до 67 преди 1 година
Изобщо не трябва да се влиза в спор с *** или нискочели мутреещи се бабаити. Няма нормален човек, който да иска да му отнемат правото да ходи в чужбина/ЕС/ без виза,да стане отново минута разговор по GSM - 5 и повече лв., да гледаме как никакви правни норма няма за защита на населението. Само си представете, какво би направил Тиквата, Доган и Копейкин, ако нямаше макар и неспазвана от тях правна рамка....