Гората.бг: Дрехите за Турция да са нови, храните - опаковани

Летни курорти като Анталия могат да приютят пострадалите
9 фев 2023 16:38, Анисия Иванова
91
Гората.бг: Дрехите за Турция да са нови, храните - опаковани
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мащабите на бедствието в Турция са огромни, като голяма част от над 2200 разрушени сгради в страната са жилищни; положението в Сирия е още по-тежко заради ефектите от гражданската война. Турция е гарантирала зелени коридори за тировете с помощи, но има специфични изисквания за храните и други стоки, които могат да се приемат в зоните на земетресенията. Това каза Никола Рахнев от Гората.бг в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Кампанията на Гората.бг вече е събрала над 300 хил. лева, като първите 33 палета с 15 тона дарения за Турция ще тръгнат в петък; основната част от тази пратка е храни за приготвяне на място. Със средствата за закупени много топли дрехи, завивки, якета, обувки, съдове за готвене.

Още по темата

Има хигиенни изисквания от страна на Турция дрехите да са нови, тъй като няма ресурси на място те да бъдат почиствани, Сирия също е въвела такива изисквания.

"Турската страна е уточнила списъци от нужни неща - палатки, одеяла, шалтета, топли зимни дрехи - всичко което може да е покрив, на което да легнат хората или с което да могат да се стоплят", обясни той

Ситуацията с помощите за Сирия е по-сложна, тъй като страната е под тежки санкции от години, обясни Рахнев, но Гората.бг е успяла да намери проверен хуманитарен канал за храни и дрехи. За да се избегне кражбата на дарения, изпратената храна в Сирия се приготвя и раздава на място от социални кухни.

"Задължително е храната да е фабрично пакетирана. Плодове и зеленчуци много трудно минават границата, тъй като са предмет на допълнителни лабораторни проби и проверки. Свинското месо по религиозни причини е неуместно."

Рахнев препоръча желаещите да даряват средства за храни на доброволчески организации, тъй като те могат да ги закупят на много по-ниски цени.

Турската държава действа относително бързо, но няма как да се намери решение за останалите десетки хиляди без подслон за няколко дни. Има информация, че се подготвят летните курорти като Анталия, за да приютят пострадалите, има и много палаткови лагери.

Повече за дарителските кампании и положението в Турция и Сирия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
В Украйна по заповед на злобното джудже, рашистите сринаха десетки хиляди сгради и заводи, ликвидираха стотици хиляди жени, деца и старци, но нашите комуняци реват за турците и сирийците, защото джуджето така им е наредило. За *** безплатни спасители и помощи, а на православните украинци им продаваме бомби, за да печелим от тяхното нещастие. СРАМ СРАМ ама огромен СРАМ, за народа ни. Защото хиляди украинци са загинали за освобождението ни, и нито един турчен или сириец.
69
0
 
3
 
! Отговори
ЦОЦААЛИЛСТ ПАРАЗИТ преди 1 година
Жените девици ли да са, или може и втора употреба.
68
1
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш?! преди 1 година
Нахално поганци!Не стига,че ви плащаме и до сега данък АНГАРИЯ,ами и нови дрехи.Погебват ви голи,няма защо да ви пременуват с нови дрешки...
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеевски да им напазарува нови дрешки, народа е беден и няма как.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че и с претенции.
65
1
 
4
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 година
Нови, може би трябва и касова бележка, че са купувани от Милано... а трябва ли да са от последните колекции есен/зима? Най-смешното бе, че за *** трябва да са нови пък за Сирия може и употребявани.
64
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засрамете се бе, не коментирайте като няма какво смислено да кажете.
63
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срамата! Ще ги продавате в магазините си ли тия дрехи и обувки, че ги искате нови? Хората са на пътя в студа! Знаете ли колко ги интересуват етикети? Имам чувството, че организаторите са готови да крадат и да продават! Затова държат на тая групост. Напълно достатъчно е да чисти и запазени.
62
2
 
14
 
! Отговори
Бее преди 1 година
Че и нови,утре дрехите ще са на капакът Чарши,и нашите като отидат там ще установят, че са техни дрехи дадени им за помощ.тарикати,нови дрехи да ги пуснат на пазара.
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо да се помогне, но и в България си имаме немалко проблеми. Аз се чудя защо толкова помагаме на другите народи при условие че едва можем да помогнем на себе си. Каква е логиката?
60
3
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 година
Ееее, те няма да се цапат от неверниците, затова.
59
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си мислех че е достатъчно дрехите да са чисти и изпрани един вид втора употреба както българите си ги купуват ит секънхед Когато нямаш дреха на гърба си за да се стоплиш ще искаш ли да е нова или просто да те стопли
58
1
 
24
 
! Отговори
123 преди 1 година
А защо така бързо не се помогна на бедстващи в България?На пенсионери,домове за сираци?Чалмарите ли са ни най-приоритетни?Може би защото сме много прокопсали?
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 66 Стига си спасил *** халюцинациите си
56
32
 
2
 
! Отговори
преди 1 година
Помите ли 2010-2012. Първо Турция, стотици загинаха. Скоро след това мина през БГ. В София друсна 5.4 в полунощ. Цяла нощ седяхме в колите. По късно удари Италия, имаше стари сгради рухнали, 15 загинали. Предава се по разлома на плочата. Чакайте го в БГ, а после Италия. Скоро Рихтерчо ще оправи проблема с презастрояването. Аз сега вече съм далеч от земетресения, защото живея в Сидни Ав$тралияя, зимам 5 цифри долари месечно. А вие къде сте още? На заплатка? Не сте мръднали?
55
30
 
4
 
! Отговори
преди 1 година
Не знам за теб, но Аз си живея тук в Сидни добре. И съм много щастлив от живота ми. И здравето ми е добре. И всички около мен са щастливи и здрави. Абе колкото по далеч от Панелистаан толкова по хубав става живота, не знам що ама факт. Не събирам капачки. Няма война по пътищата. Не чистя БГ за 1 ден и др. мал0умщини да ме облъчват. Не дишам гуми и дрехи. Не си прекарвам живота в задръствания. Никога не съм виждал винетка наживо, само по телевизията. Не ми крадът данъците, пенсията, бъдещето
54
8
 
8
 
! Отговори
преди 1 година
А кръвен данък може ли да даряваме?
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой може и да са на помощи,но си живеят екстра,други правят много пари ,тебе кво те бърка,има ли значение кой какъв е и как живее???Тук сме за да прочетем къде да даряваме и от какво имат нужда хората!А ТИ ЗАЩО СИ ТУК???КАКВА РАБОТА ИМАШ ТУК??? ТУК ЧЕТЕМ ТЕЗИ ,КОИТО ЩЕ ПОМАГАМЕ!
52
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото турската държава така е преценила,обади се в турското посолство и питай.Когато дарявах дрехи за деца на дом за сираци в София казаха същото или нови или химическо чистене!Колко пъти сте дарявали до сега???
51
3
 
15
 
! Отговори
преди 1 година
Да им дариме малко украинци, без тях за къде