От Скопие бият трегова: Създават фалшиви български дружества

С тях властта уж ще преговаря за конституционните промени
Обновена: 27 апр 2023 09:50 | 27 апр 2023 09:43, Елка Василева
40
От Скопие бият трегова: Създават фалшиви български дружества
Снимка: архив, БГНЕС

В Република Северна Македония се създават фалшиви български сдружения, които да бъдат част от работната група по изготвяне на промени в Конституцията на страната. Така официалната власт ще си осигури послушници по отношение на правата на българите в югозападната ни съседка. За това предупреждават българи от Скопие, които се подписаха под писмо до правителството на РСМ с настояване да бъдат включени в работната група за промяна в основния закон, с аргумента, че това касае основно признаването на българското малцинство като част от многоетническата държава.

Още по темата
"Македония 1991-92 г. не скъса с менталната матрица (от времето на бивша Югославия – бел. ред.). Все още се живее с това ментално състояние. Нещо не ни върви в демокрацията ни. Това най-добре личи с нас, македонските българи. Когато вече стана дума за вписването на македонските българи в Конституцията на Северна Македония, веднага се появиха старите противници на всичко българско в Македония", коментира пред БНР Аргир Стумбов от Скопие. Той е част отдипломатическите усилия на българите да постигнат едно от условията на "френското споразумение" , в което са записани условията към РСМ за започване на преговори за членство в ЕС.

"Уж нещо върви. Има формирана една работна група за конституционните промени, но виждаме, че пак някаква нечестна игра се играе. Има опит да се създадат фалшиви български дружества, с които властта уж ще преговаря за конституционните промени. Не сме сигурни какви ще бъдат тези сдружения, какви ще бъдат тези македонски българи, които уж ще преговарят властта, дали ще бъдат истинските македонски българи, истинските представители на българските сдружения в РСМ, или някакви фалшиви сдружения и личности", отбелязва Стумбов. Той смята, че целта е по-скоро да се създадат "послушници на властта".

Аргир Стумбов изрази мнение, че "властта не желае хора като нас да участваме в тази работна група".

"Елитите, които държат конците в ръцете си, все още не позволяват същински, по-сериозни промени, защото имат не само менталната връзка, имат и материална връзка все още. Може да споменем бизнес връзките със северния съсед на Република Северна Македония. Тези връзки играят все още сериозна роля. Скопие, за съжаление, не се спаси от влиянието, дето идва от северния съсед", каза Аргир Стумбов.

"Френското предложение" все пак е успех на българската дипломация – това вече не са само български условия, а и условия на Европейския съюз и Скопие трябва да се съобразява. Времето ще направи своето. Старото поколение, възпитано в югославски комунистически дух, полека ще изчезва. Надявам се следващото, което идва, да промени тези неща", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
5
 
! Отговори
... преди 1 година
До Soli Invictus почти всички българи са македонци, като изключим родопчаните, шопите, загорците, тракийците, болярите, странджаните, гларусите....
11
24
 
4
 
! Отговори
Soli Invictus преди 1 година
Поклонете се на Непобедимото Слънце и Македонското знаме и не се правете на интересни. Всички сте македонци, не сте никакви балкански прусаци и шваби и готи и Сакскобургготи.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах, коя е Трегова и защо я бият?
9
3
 
25
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Не знам защо се занимаваме толкова със Западна България, да им кажат че ще ги приемат в ЕС когато ние решим, което трябва да го отложим автоматично за след 5 години или ако се присъединят към РБ, нещо като мини Санстефанска България.Не може през ден да се занимаваме с *** имаме си 240+ такива вече
8
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съветска Русия и Тито се погрижиха тази част от Македония да бъде стабилно отделена от България.
7
6
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БЪЛГАРИЯ ПАК БЕШЕ ИЗМАМЕНА СЪС ПРИЕМАНЕТО НА ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ И ИЗМАМЕНА ОТ ГЕРБ, ПП-ДБ И ДПС КОИТО ГО ГЛАСУВАХА. ТАМ ТРЯБВАШЕ ДА Е ЗАПИСАНО, ЧЕ ЩЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ С БЪЛГАРИЯ А НЕ СЪС СДРУЖЕНИЯ ИЗМИСЛЕНИ! И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БЯХМЕ ПРЕДАДЕНИ ОТ ГЕРБ, ПП-ДБ И ДПС
6
4
 
13
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
ХА ХА ХА ХА ХА, българите викат фалшиви български дружества, при това на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за вас, ама аз се спуках да се хиля! "баранье за вклучуванье"! Тия са уникални! Баране вика! Значи, че бара Че Ге Вара? А на руски баран значи "овен". И тия така - блеят си нещо. То да закриваме всички такива шумористични предавания и да пускаме на тяхно място скопските новини. Малко ще са скопени.. ама ще са по-смешни.
4
3
 
9
 
! Отговори
айде пак преди 1 година
Платна дезинформация с цел създаване на напрежение . Виждам тука .
3
1
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Едва ли остана човек в България,който да е...крепител на РСМ. Всички...разбраха,че от бъзов...дудук,кавал не става.
2
0
 
34
 
! Отговори
Потресен преди 1 година
О, Боже, не! Потресени сме! Как може? Зъл български вълк дебне кротката македонска овчица? Тия ако не ги крепи омразата към нас, май наистина ще се разпаднат?
1
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние ли готвим СВО в Северна Македония?