Египет си поиска бюста на Нефертити от Германия

При първия опит през 2005 г. Кайро получи отказ
Обновена: 31 яну 2011 17:06 | 24 яну 2011 15:21, Елка Василева
58
Египет си поиска бюста на Нефертити от Германия
Бюстът на Нефертити. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Египетските власти официално поискаха от Германия да им върне бюста на Нефертити, съобщи „Блумбърг“.

Писмо с това искане е изпратено от шефа на египетския научен съвет по въпросите на древността Захи Хавас до директора на фондацията „Пруското културно наследство“ Херман Парцингер.

От 80 години Египет се опитва да си върне бюста на Нефертити. Той е открит от германския археолог Лудвиг Борхард през 1912 г. Смята се, че е бил изнесен от Египет с измама – археологът заблудил местния инспектор, описвайки бюста като незначителна находка.

През 1935 г. властите в Германия се съгласяват да върнат на Египет знаменития артефакт, но Адолф Хитлер отменил решението.

Активната борба за връщане на бюста беше подновена под ръководството на Захи Хавас, който през 2005 г. за първи път поиска от Германия да го върне, но му беше отказано. През 2007 г. той се опита да получи бюста за изложба, но също му беше отказано.

Хавас работи активно не само за връщането на бюста на Нефертити, но и на други изнесени от страната археологически ценности.

Сред тях са Розетският камък, който се съхранява във Великобритания, таванът от храма на Дендера /Лувър/, пише Lenta.ru.

Една от целите е да се повиши привлекателността на Египет като туристическа дестинация.

По данни на египетското културно министерство в туризма работят 13% от трудоспособното население на страната.

Освен това туризмът е един от основните източници за приходи на чужда валута в Египет – през 2009 г. в страната са влезли 10,8 милиарда долара от чуждите туристи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
ivo преди 13 години
34 antikite deto otgradnahme dokato bqhme zavzeli italiq li ? :D
35
0
 
10
 
! Отговори
Зигфрид Манфред преди 13 години
Чета: "Не мисля,че Наполеон е бил "обикновен нормален нашественик". Наполеон е бил ненормален нашественик. Човек, който бяга като плъх и подло оставя да измре цяла армия в Египет, на който Нелсън му потопява цялата флота при Абукир, не може да предизвика симпатиите ми. Всъщност, в Русия загива Великата армия. Да, военен гений при Маренго, Аустерлиц, Фридланд и Ауерщад, но бит от Суворов, Уелингтън и Блюхер. Историята е дълга и, най-важно, не е по тази тема.
34
7
 
3
 
! Отговори
историкъ преди 13 години
30 Да искаме и ние!Ами ако италианците си поискат всички римски антики от България?
33
4
 
18
 
! Отговори
читател преди 13 години
Ако не бяха минали през тия страни европейците, тези статуи или щяха да бъдат начупени, или да се търкалят из харемите. Древните езици по фреските щяха да ги мислят за рисунки...След като им отвориха очите, научиха ги да ценят древното и красивото, сега искали, нека искат, ама няма.... А кой унищожи най-голямата древна библиотека в Египет, одра жива уредничката, и часове наред я разкарва из града жива, но без кожа....
32
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВЪРНЕТЕ БЮСТА НА ХОРАТА ВСЕ ПАК СИ Е ТЕХЕН ТЕЯ ЛАКОМИ ГЕРМАНЦИ НЯМАТ НАЯЖДАНЕ
31
1
 
8
 
! Отговори
Киро преди 13 години
Първите постъпки за връщането на Нефертити са още от преди Втората Световна война, а не от вчера. Още тогава Хитлер отказва. Немците са заделили цяла зала само за този бюст и едва ли ще се разделят с нея.
30
4
 
21
 
! Отговори
Да искаме и ние! преди 13 години
Статуята си е тяхна, да си я искат! Гърците си искат статуите от фризовете на Партенона. А ние да си искаме Лондонското Четвероевангелие, съндъка от Терачина, съкровището от Нодь Сент Миклош, съкровището от Малая Перешчепина! Хората си искат тяхното, а ние си траем. Е, кой е за уважение - "мазните араби" или ние?
29
2
 
4
 
! Отговори
Dimiter USA преди 13 години
Ami togava kakvo da kajem za nashenskoto si "Londonsko" Chetvero-Evangelie, a?To e napisano v Bulgaria ama e izneseno po vreme na turskoto robstvo!Aide sega da si go poiskame ot Anglia togava!I haide stiga ste revali za Egipet!
28
1
 
4
 
! Отговори
дядо преди 13 години
до Тутанкхамон-напълноо си прав ,в музея в Кайро всичко е до такава степен неподържано че чак ме е жал
27
1
 
0
 
! Отговори
do don domat преди 13 години
abe alankolu koy te pita tebe 4e si dava6 mnenieto
26
1
 
4
 
! Отговори
Герги преди 13 години
Аз бюст не видим, само глàва...
25
7
 
11
 
! Отговори
Тутанкамон преди 13 години
Абе,кво ще им връщат на мазните араби...те не могат да опазят нещата които са там в Египет пък плачат за тези навън..Най големият музей за Египетска култура е в Торино, Италия идете го разгледаите и вижте и копторите ж Кайро...Ай със здраже
24
2
 
10
 
! Отговори
Dan до историкъ преди 13 години
Не мисля,че Наполеон е бил "обикновен нормален нашественик", иначе нямаше да води със себе си няколко десетки учени археолози историци лингвисти и т.н.
23
2
 
9
 
! Отговори
историкъ преди 13 години
19"какви ги е дирил Наполеон в Египет?"Каквото и арабите, дошли от Азия, каквото и цар Симеон из целите Балкани - обикновени нормални нашественици - както навсякъде, както винаги...
22
2
 
8
 
! Отговори
историкъ преди 13 години
17 Хм"съвременните закони повеляват, че всяка такава антика принадлежи на държавата, в която е намерена"Значи Великобритания, към която са принадлежали земите на днешен Египет до 1922г.
21
5
 
11
 
! Отговори
Ситалк преди 13 години
И ние нямаме почти нищо общо с траките,освен това че сме дошли на земи,където те са живели преди това. Но тракийските съкровища са най-важната част от музейните ценности у нас. Опазването на историята,а не гените са това което свързва днешните хора с древните цивилизации.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато не престанат ислямските терористически нападения над християнското население и туристи ..... ако ще всички реликви да си съберат, пак няма да са предпочитана дестинация.
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде стига с произхода на съвременните египтяни.Виждал съм експозицията на британския музей за древен Египет и съм бил потресен - бюстове изчукани от оригиналното им място с длета и т.н.Та като говорим за англичани и германци има ли някой познавач от по-близката история да каже какви ги е дирил Наполеон в Египет?
18
0
 
3
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Понеже в националния археологически музей в Кайро, групите от разнородни туристи стават неудържимо много и екскурзоводите се надвикват така силно,че от вън ремонтните дейности не се чуват, та за това има остра нужда от нещо като бюста на Нефертити(как звучи само), за да ги разредят малко! И разбира се да докарат някой египетски паунд!
17
3
 
5
 
! Отговори
Хм преди 13 години
Ни така, ни иначе - да, днешните араби в Египет нямат нищо общо с хората създали това великолепно произведение на изкуството. От друга страна съвременните закони повеляват, че всяка такава антика принадлежи на държавата, в която е намерена..