Пожарът на бунта обхвана и Египет

Среднощни безредици в Кайро, най-малко трима са загинали
Обновена: 31 яну 2011 17:02 | 26 яну 2011 07:45,
40
Пожарът на бунта обхвана и Египет
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кървави бунтове обхванаха и Египет. Най-малко три са жертвите след сблъсъци с полицията в деня на протести, организиран в социалните мрежи.

Хиляди египтяни се включиха в демонстрациите, вдъхновени от събитията в Тунис.

В групата във Facebook, в която активисти призоваха хората на „Ден на бунт”, се включиха десетки хиляди.

Във вторник, освен в центъра на Кайро, демонстрации имаше и в други части на града, а техните мащаби изненадаха дори организаторите, пише ВВС.

Тълпата била толкова разгневена, че първоначално полицията отстъпила и позволила събирането на протестиращите пред сградата на парламента.

Хиляди демонстранти останаха на централния площад на града до късно през нощта и обявиха, че ще направят там лагер. Във Facebook беше организирана кампания, за да им бъдат доставени храна и одеяла.

Около 1.00 часа мастно време обаче полицията атакува площада със сълзотворен газ и изтласка протестиращите в околните улици. Съобщава се за бити от полицията.

На зазоряване площадът беше празен, а работници го почистваха под надзора на полицията.

Междувременно Twitter обявиха, че са били блокирани в Египет.

Базираната в Швеция страница Bambuser, която показва видео, запиисано с молибни телефони, също обяви, че е блокирана в Египет.

Демонстрациите са необичайно събитие в Египет, където от 1981 година управлява Хосни Мубарак.

По-рано този месец протести на хората в Тунис свалиха от власт дългогодишния президент.

Египет има подобни социални и политически проблеми като Тунис – поскъпване на храните, висока безработица и обществено недоволство от корупцията във властта.

Населението на Египет обаче е с по-ниско ниво на образование, отколкото в Тунис – броят на неграмотните е по-голям, а хората, използващи интернет, са по-малко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: ТунисEгипетпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Населението на Египет обаче е с по-ниско ниво на образование, отколкото в Тунис броят на неграмотните е по-голям, а хората, използващи интернет, са по-малко."Което показва защо в България доказателството, че имаме премиер мафиот не предизвика никакъв ефект. И защо чалга "културата" превзе обществото за последните 21г насам с помощта на политиците ни!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Алжир, Тунис, Египет, ... идееееее, приближава!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 11-"демокрация" в превод от гръцки означава "власт" и "народ". Исторически е доказано ,че народът е определящ фактор когато става въпрос за промените , но не винаги този народ е образован ...,но винаги "тълпата" се управлява от някаква си личност, водач...
15
1
 
5
 
! Отговори
силно притеснен преди 13 години
Смо едно ме интересува: протестиращите имат ли връзка с ислямистите? Щото такива плахи коментарий се промъкнаха тук-там но тъй като "Хосни Мубарак" е общо взето "наш човек" т.е. сравнително поддържа линия към САЩ и Европа та както и при Тунис "Запада" не смее да вземе позиция въпреки видимо справедливите искания на протестиращите.И не се заблуждавайте от думите за интернет и технологий. Единственото по-лошо от талибан е образован талибан.Дано не съм прав, но силно ме плаши мълчанието на запада
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еййййй Мубарак! Пущи кокала бе пущи го. Нимой толкоз години само ти да го гризкаш
13
0
 
12
 
! Отговори
яаз преди 13 години
И сега кво. Колко по-ниско образовани толкова по-добре знаят как!Глупости. Цяла западна Европа стачкува и всичко са постигнали с борба, само българите не смеят да излезат, а все чакат, чакат... някой да им го подаде.
12
0
 
5
 
! Отговори
Елф преди 13 години
Браво на МОСАД
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
извода? - демокрация може да има там, където хората са по-образовани, те могат да се дигат на бунтовеа тоталитаризма и корупцията разчитат на нискообразовани хора, за да ги манипулиратвие/ние от кои сме?
10
3
 
21
 
! Отговори
читател преди 13 години
И муслимките взеха да поумняват, само *** тъпеят ли тъпеят, на тях им дай чалга, ракия, Б.Б., Ч.Ц. и вече са щастливи...
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти май не се прави, а наистина си глупав. *** живей в Тунис, щом там ти харесва повече.
8
1
 
16
 
! Отговори
с. преди 13 години
Звучи ли ви познато!?Висока безработица,главоломно поскъпване на храните и корупция във властта!Въпросът е до кога ще търпим да ни мачкат!
7
1
 
17
 
! Отговори
ДА ДА преди 13 години
АМИ ТО ИМА ФИЛМИ А ТОВА КОЕТО СТАВА , ЗАТОВА СЕ СЪЗДАВА СИЛЕН РЕПРЕСИВЕН АПАРАТ , ЗАЩОТО РАНО ИЛИ КЪСНО ХОРАТА ЩЕ РАЗБЕРАТ КАК ОГРАБВАТ ЖИВОТИТЕ ИМ И ЖИВИЯТ ВЪВ ФИНАНСОВО РОБСТВО , КОЕТО Е ПО- ЛОШО И ОТ ОБИКНОВЕНОТО РОБСТВО .КОЛКОТО ПОВЕЧЕ РАБОТЯТ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ДЪЛЖАТ НА ГРУПА ИЗМАМНИЦИ , КОИТО ВИ ЛЪЖАТ С ДЕМОКРАЦИЯ , ПРАВА НА ХОРАТА , БЛЯ БЛЯ . 1000 КОМПАНИИ ДЪРЖАТ НАД 80% ОТ СВЕТОВНИТЕ КАПИТАЛИ .
6
2
 
16
 
! Отговори
опа преди 13 години
патакламата иде и насам,бегай Боци,изнеси се Цвъци,да не усетите либовта народна
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е само началото. Изкуственото главоломно повишение на храните в световен мащаб, съчетано с икономическата криза и безработицата, гарнирани с корупция - тепърва ще доведат със себе си масови протести и безредици в южното полукълбо.
4
2
 
7
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 13 години
Това е въпроса. В Тунис е очевидно светска - там образовани хора я направиха, ама Египет... ще видим.
3
4
 
14
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Даваййй народее;може да ...загубиш само парцалите и...колибите си.
2
5
 
18
 
! Отговори
stg преди 13 години
мирише на ислямски революции дами и господа не се радвайте твърде
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото по-нискообразована е раята, толкова по-кървави са бунтовете