Кръвопролитни боеве в либийския град Зауия

Сражения се водят и в съседния град Мисурата
24 фев 2011 18:31, Елка Василева
93
Кръвопролитни боеве в либийския град Зауия
Снимка на мъртви тела с вързани на гърба ръце в източния либийски град Дерна, качена в YouTube. Снимка: Ройтерс

"Черните ескадрони" от африкански наемници, които либийският лидер Муамар Кадафи използва за потушаване на бунтовете, са извършили кръвопролитна операция в град Зауия, на 50 км от Триполи, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на либийски журналист.

По думите на Джумаа ал Кумати, който пребивава в Лондон, чернокожите наемници са нападнали с хеликоптери и тежки оръдия въстаналото в Зауия берберско племе амазиги. Убити са десетки граждани, разрушени са жилищни сгради, джамии и училища, но съпротивата на въстаниците продължава.

Според "Ал Джазира" в контролирания от въстаниците Зауия са били убити седем души и 40 са били ранени. Вестник "Курина" съобщава за десет загинали и десетки ранени, предаде Ройтерс.

В Тунис двама очевидци са казали пред Ройтерс, че като минавали през Зауия, станали свидетели на масирани престрелки между хора в цивилни дрехи.

Още по темата

Кумати твърди още, че ожесточени боеве се водят около летището в съседния град Мисурата, където се отбранява лоялният на Кадафи елитен батальон "Хамса". По улиците на Мисурата, третия по големина град в Либия, вчера премина 100-хилядна демонстрация против режима.

В Триполи наемниците са изнесли тази нощ в неизвестна посока от болниците всички трупове и ранени. Кадафи все още контролира град Сирт - петролната столица на Либия, на 650 км от Триполи.

В град Зинтан, по средата на пътя между Триполи и Сирт, старейшините от едноименното племе зинтан поставиха днес ултиматум на Кадафи да се оттегли. В противен случай те заплашват, че ще спрат доставките на петрол за чужбина и ще предприемат настъпления към столицата, съобщи ИТАР-ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 65 Това какво ни говори: Кадафито, казва в прав текст, че ако САЩ не се намесят, той ще се справи с бунтовниците.
62
2
 
2
 
! Отговори
do 65 преди 13 години
kysno e kadafi za podmazvane
61
1
 
4
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Не забравяйте обаче факта че Кадафи забрани навлизането на журналисти в либия, и обяви всички журналисти за терористи.Разиграва евтина драма и се надява светът да се върже.
60
3
 
4
 
! Отговори
........ преди 13 години
" Ройтерс" 20.00 часаВ телефонен разговор с Берлускони ,ръководителят на Либийската революция полковник Кадафи е помолил Италианския премиер да предаде неговата молба до Държавния секретар на САЩ в който уверява че при успех на въстанниците позициите на Световния терорист в Арабския свят и Африка ще станат неимоверно силни. Кадафи е помолил също Берлускони да "Предаде своите почитания на тази най- велика сила и общност на света Съединени Американски щати".
59
1
 
2
 
! Отговори
регулировчик преди 13 години
кадафи, напред кадафи.....назад кадафи....аааааа кадафи удйе у уево !
58
0
 
2
 
! Отговори
iliqpi7 преди 13 години
до 38-браво на теб.Тия не знаят каква ;демокрация; ги очаква
57
0
 
3
 
! Отговори
us-uk преди 13 години
nikoi da ne si pravi iliuzii.gdaffi nema da se predade.toi e po korav ot mubarak.
56
3
 
4
 
! Отговори
анализаторче преди 13 години
според мен Кадафи ще избие всички и ще остане само той Ии още 5000 човека в либия
55
1
 
2
 
! Отговори
Amigo преди 13 години
Az zalagam 4ak proletta. Mart shte bade arestuvan, shte ima proces i 4ak sled meseci shte go obesqt. Nqma da e skoro......
54
5
 
3
 
! Отговори
мохамед жик-така преди 13 години
Напред братя муджахадини, арабската революция е на прага на световната врата.
53
3
 
2
 
! Отговори
Стойчо преди 13 години
Аз мисля че ще е 2-та половина на март. Тогава ще обесят този.......
52
6
 
5
 
! Отговори
Иван преди 13 години
АЗ ЗАЛАГАМ НА ДАТАТА 9 МАРТ КОГАСТО ЩЕ БЪДЕ ОБЕСЕН ТОЗИ
51
3
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Ако хората могат да бутнат, Кадафи, няма да имат проблем да бутнат талибаните. Пък ако не могат сами и ние ше им помогнем.
50
6
 
2
 
! Отговори
До DN преди 13 години
Ето този жалък страхливец, това нещастно псе DN си призна колко е страхлив . Удовлетворени сме напълно като тук пред всички се показа истинската същност на животинчетата подкрепящи този смъртник покойник Кадафи. Нали видяхте всички тук. Ето този DN е олицетворение. Гнус ни е от такива безгръбначни които се страхуват да излязат лице в лице с някого. Е това е......удовлетворени сме. Долу Кадафи и приемаме залагания за датата на смъртта му . Кой тук ще познае ?
49
5
 
9
 
! Отговори
DN. преди 13 години
DAVAI , KADAFI, NAPRED. A INACHE --- S MALKI DEZA NE SE RAZPRAVAM.
48
0
 
9
 
! Отговори
до 43 преди 13 години
не казвай голяма дума, защото падне ли Кадафи, заминава и Алжир, цяла Северна Африка ще бъде залята от ислямистката вълна, после ако бъдат пометени Йордания и Сирия положението ще стане съвсем лошо. Добре че в Турция поне военните държат здраво, но ако навсякъде надделеят фундаменталистите, може и Турция да се пропука
47
5
 
6
 
! Отговори
DN. преди 13 години
DO 48. DOBRE DE, DOBRE PRIZNAVAM SI - STRAHLIVO PSE SAM ! NO PAK SAM PO-GOLQM MUJ OT TEB!
46
10
 
3
 
! Отговори
До DN преди 13 години
Уплаши ли се а страхливец - аааааааа . Ето виждате ли всички тук кои са поддръжниците на полковник/покойник/ Кадафи......Страхливи,нещастни *** които нямат доблестта да се изправят очи в очи с някого,защото нещастното им животче е по ценно от достойнството им.....Ето страхливецо страх те е нали.....
45
2
 
8
 
! Отговори
DN. преди 13 години
DO 48. DEZATA TRABVA DA LAGAT VECHE -- HAIDE , DETENZE MILO.
44
8
 
2
 
! Отговори
До DN преди 13 години
Хайде ве страхливец. Приемаш ли,или ще станеш за смях на всички тук нещастен плашлив плъх ! Хайде,всички тук в сайта са в очакване. Или жалкото ти животче е по важно. Наистина се оказа по страхлив и от мъртвеца кадафи - ха ха ха. Защо ли живееш и тъпчеш и ти земята нещастниче