Кръвопролитни боеве в либийския град Зауия

Сражения се водят и в съседния град Мисурата
24 фев 2011 18:31, Елка Василева
93
Кръвопролитни боеве в либийския град Зауия
Снимка на мъртви тела с вързани на гърба ръце в източния либийски град Дерна, качена в YouTube. Снимка: Ройтерс

"Черните ескадрони" от африкански наемници, които либийският лидер Муамар Кадафи използва за потушаване на бунтовете, са извършили кръвопролитна операция в град Зауия, на 50 км от Триполи, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на либийски журналист.

По думите на Джумаа ал Кумати, който пребивава в Лондон, чернокожите наемници са нападнали с хеликоптери и тежки оръдия въстаналото в Зауия берберско племе амазиги. Убити са десетки граждани, разрушени са жилищни сгради, джамии и училища, но съпротивата на въстаниците продължава.

Според "Ал Джазира" в контролирания от въстаниците Зауия са били убити седем души и 40 са били ранени. Вестник "Курина" съобщава за десет загинали и десетки ранени, предаде Ройтерс.

В Тунис двама очевидци са казали пред Ройтерс, че като минавали през Зауия, станали свидетели на масирани престрелки между хора в цивилни дрехи.

Още по темата

Кумати твърди още, че ожесточени боеве се водят около летището в съседния град Мисурата, където се отбранява лоялният на Кадафи елитен батальон "Хамса". По улиците на Мисурата, третия по големина град в Либия, вчера премина 100-хилядна демонстрация против режима.

В Триполи наемниците са изнесли тази нощ в неизвестна посока от болниците всички трупове и ранени. Кадафи все още контролира град Сирт - петролната столица на Либия, на 650 км от Триполи.

В град Зинтан, по средата на пътя между Триполи и Сирт, старейшините от едноименното племе зинтан поставиха днес ултиматум на Кадафи да се оттегли. В противен случай те заплашват, че ще спрат доставките на петрол за чужбина и ще предприемат настъпления към столицата, съобщи ИТАР-ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
8
 
! Отговори
до 41 и 44 преди 13 години
Пичове,на кви хапчета сте тази вечер?Кадафито такива като вас в момента ги чисти един по един,ха-ха-ха!
42
2
 
7
 
! Отговори
DN. преди 13 години
DO 41. DROGIRAN SI, CHGOVECHE, IDI SE LEKUVAI ... NEWTASTEN SI I KOMPLEKSIRAN, WTE TI MINE.
41
9
 
2
 
! Отговори
Иван преди 13 години
ТОЗИ DN НАИСТИНА САМО СЕ ПОЯВЯВА И СПАМИ ТУК . НО КАКТО КАЗА ПРЕДИНИЯ С КОМЕНТАРА ЯВНО Е НЯКОЙ НЕЩАСТЕН СТРАХЛИВЕЦ ЕЙ DN АКО СИ МЪЖ ПРИЕМИ ХВЪРЛЕНАТА РЪКАВИЦА ***. СТРАХЛИВА МИШКА. А КАДАФИ НАИСТИНА ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ БРОИ ЗА ПОКОЙНИК.
40
2
 
14
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Дори и да дойдат ислямистите и те няма много да се задържат на власт. Като почнат да налагат *** си ислямски закони ше им бият и на тях дузпата.
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде са ООН , НАТО ? Или ще оставят оня побъркания да избие всичко живо ? Велики сили друг път... за един петрол си мълчат и остават подобни неща да се случват..--------------- *** нещастниците ви, ***! Когато влязоха е Ирак - заради петрола било. Сега не влизат - пак заради петрола.
38
11
 
3
 
! Отговори
До DN преди 13 години
Свъшено е с Кадафи мерзавец. Ще го убият бавно и мъчително,както аз теб като те видя страхливо псе. Давай координати да се видим страхливецо. Или си по страхлив дори и от Кадафи смъртника ?
37
2
 
4
 
! Отговори
Кадафи е пред края с преди 13 години
Народният комитет на Либия за обща сигурност призова протестиращите да предадат оръжието, а също да предоставят на властите информация за лидерите на въстанието, съобщи либийската държавна телевизия.В замяна за информацията властите обещаха солидна парична награда, предаде РИА Новости.Засега не е ясно дали тези мерки ще могат да повлияят върху ситуацията в страната.В момента Либия е разделена на две части. Разбунтувалите се превземат все повече градове и настъпват към столицата Триполи, където са съсредоточени верните на Муамар Кадафи наемници.Столицата засега е в ръцете на либийския лидер. За да защитят столицата, властите събират няколко хиляди чужди наемници, пише Ню Йок таймс.По думите на очевидци чуждите наемници са разположени покрай пътищата към Триполи.Още по тематаИнтервю с наемници - сред пленниците на опозицията в ЛибияКадафи заразил децата в Бенгази със СПИНКадафи лично поръчал атентата над ЛокърбиСпоред някои жители на града сформирането на тази армия сочи, че въстанието навлиза в решителната си фаза: Кадафи иска максимално да укрепи столицата, която е неговият опорен пункт.Ройтерс съобщава за свидетелства, според които Кадафи започва да губи контрола и над западната част на страната.
36
4
 
2
 
! Отговори
tatar преди 13 години
evropa e gotova sas elektromobila no petrola e nujen za mnogo drugi neshta.edna voina vav libija sas uchastieto na evropa e dobra novina
35
5
 
10
 
! Отговори
DN. преди 13 години
DAVAI, KADAFI , MACHKAI GI ...
34
4
 
7
 
! Отговори
DN. преди 13 години
DAVAI, KADAFI , SMACHKAI AME$RIKANSKITE PODLOGI , NAPRED .....
33
2
 
9
 
! Отговори
а така преди 13 години
кадафи е диктатор,но ако наистина Ал Кайда манипулира простите ***? ...!!!
32
9
 
6
 
! Отговори
До DN преди 13 години
*** ,какви Американски *** да смачка касапина вече покойник ПСЕТО МЪРТВЕЦ МУАМАР КАДАФИ ? Дните на това животно са преброени,това нещастно имитация на човек хвърли чернокожи наемници на които плаща хиляди долари на ден срещу Либийския народ. Той има с какво да плаща..нали състоянието му се определя на 160 милиарда долара....Но и парите с които плаща няма да го спасят,ще бъде обесен публично....А ти ***/DN/ постоянно спамиш тук страхливец....Хайде покажи се да те видим кой си псе
31
0
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 13 години
"ekspoltirashi ", "propovidvashi", "zashitavasha",...аман от неграмотни хора пишещи тука
30
2
 
19
 
! Отговори
до 27 преди 13 години
Бензинът ще стане 5 лв. защото американците напечатаха за две години 3,6 трилиона долара !
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С падането на Кадафи ще дойдат мюсюлманите на власт. Тогава не само от Азия ще ни атакуват, ами и от Африка. Колкото и луд да е Кадафи, той ги контролираше. Същото е и с Египет. Мубарак идва на власт преди 30 години и Египет е бил с 40 милиона население. Сега са 80 милиона. Голяма част от тези хора ще дойдат в европа нелегално. Тогава да му мислим .....
28
3
 
12
 
! Отговори
до 22 преди 13 години
по-скоро ЦРУ искат да си направят ислямистки режими, а Ал Кайда е тяхното оръжие
27
15
 
11
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
ПАДАНЕТО НА КАДАФИ ЩЕ Е КРАЯТ НА ЦЕЛИЯ ИЗМИСЛЕН ДИКТАТОРСКИ СТРОЙ.С ДВЕ ДУМИ НЕ Е ЛЕСНА РАБОТА.
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как Аллах Акбар, бре, хора?!? Бензинът ще стане 5лева поне........ ужасТ
25
2
 
44
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
Извинявайте.. ама 7 убити, това "кръвопролитни боеве" ли са?! В една *** сватба има повече дали фира!
24
5
 
7
 
! Отговори
Izetco преди 13 години
tozi libiec e ***...