Русия се опитва да спре гражданската война в Сирия

47 убити в Хомс от силите за сигурност само тази нощ
Обновена: 8 фев 2012 11:45 | 8 фев 2012 09:22, Елка Василева
166
Русия се опитва да спре гражданската война в Сирия
Снимка: Reuters

Русия се опитва да помири властите и опозицията в Сирия - енергично се опитва да спре започващата гражданска война, с което да спаси приятелския за нея режим, пише руският в. "Комерсант".

През нощта и рано сутринта най-малко 47 цивилни са били убити при бомбардировки на силите на сирийския режим срещу размирния град Хомс, предадоха световните агенции, като цитираха Сирийския център за наблюдение на човешките права.

"Силите за сигурност откриха огън срещу жилищни райони и болници", каза пред ДПА говорителят на местните Координационни комитети. "Първите съобщения от Хомс са за 47 убити и множество ранени, които не могат да стигнат до болниците. Военни са арестували ранени хора в болницата, където били приети за лечение", добави говорителят.

Жители на обсадения град Хомс казват, че са подложени на нападение с цел геноцид от войските на режима, който очевидно остава глух за международното мнение и е решен по всякакъв начин да потуши бунта, посочва британският в. "Гардиън".

Още по темата

По думите на активисти, цитирани от изданието, хуманитарната ситуация в Хомс е ужасяваща. Според тях правителството умишлено се опитва да изтощава чрез глад хората в размирните райони, а армията е разположила по главните пътища снайперисти, които могат да застрелят всеки човек на улицата.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров и шефът на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков направиха спешно посещение в Дамаск по поръчение на президента Дмитрий Медведев. Гостите се опитаха да убедят президента Асад да активизира реформите и диалога със сирийската опозиция, припомня „Комерсант“.

Според Лавров, "формулирал основния резултат от преговорите", отправеният от руската делегация "сигнал за по-активно движение по всички направления" е бил чут и Москва е готова да продължи усилията за решаване на сирийската криза при по-активно взаимодействие със Сирия, съседките й и Арабската лига, посочва изданието.

Според Лавров президентът Асад е уверил, че работи за прекратяване на насилието, откъдето и да идва то, и е потвърдил готовността си за диалог с всички политически сили в Сирия. В най-скоро време Башар Асад ще насрочи референдум за нова конституция, информира Лавров.

Според руския министър Сирия е отправила към Москва молба да упражни влияние върху опозиционните групи, които все още не са склонни към диалог с властите. Лавров смята, че възможностите в тази насока далеч не са изчерпани, но в контактите с различни опозиционни групировки трябва да се включат и "онези, които имат по-голямо влияние върху тях, отколкото Русия".

Напълно е възможно Русия да е споделила със сирийското ръководство поверителна информация за тайните спонсори на въоръжените отряди на сирийската опозиция. Според местния в. "Ал Уатан" Лавров и притежателят на разузнавателни данни Фрадков вероятно са обсъдили с Асад необходими мерки с цел противопоставяне на групата от западни и арабски страни и на евентуалните им действия срещу Сирия, се казва в статията.

Според експерти, цитирани от "Независимая газета", въпросът за незабавна оставка на Асад не е бил в дневния ред на руско-сирийските преговори. "Още повече че оттеглянето на Асад няма да спре кръвопролитията и само ще засили хаоса в страната", пише всекидневникът.

Насилието в Сирия се разрасна от събота, когато Русия заедно с Китай наложи вето на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща Асад да предаде някои правомощия като част от план за решаване на кризата, която все повече заприличва на гражданска война, отбелязва изданието.

След провала на другите усилия за решаване на кризата - първо на Арабската лига, после в Съвета за сигурност, мисията на Лавров, изглежда, остана една от последните възможности в тази насока. Не е ясно обаче доколко Русия има нужната дипломатическа сила, за да повлияе значително на събитията в Сирия. Заради категоричната подкрепа на Москва за правителството на Асад руснаците не могат да спечелят доверието на сирийската опозиция. Не е ясно и дали руските дипломатически усилия биха накарали Асад да направи компромис, като се има предвид твърдата му позиция, че властите се борят с терористични действия, а не с народно въстание, коментира "Ню Йорк таймс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
1
 
! Отговори
Русначе преди 12 години
Ще видим какво ще станет с тази Сирия. Не знам защо именно тя станала обект на атака от западна медиа. Наоколо Сирия купа подобни диктаторски режими, ама никой не вдига шума.Надявам се, Русия ще пази своите интереси...
142
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този филм сме го гледали - Ирак, Югославия, Либия, сега пък Сирия. Има ли някой, който още вярва на световните банкерски гангстери решили да унищожат света. Човечеството трябва да скочи срещу тази алчна пасмина и да я озапти, или ние или те, трети път няма.
141
2
 
10
 
! Отговори
сектор Кабул преди 12 години
Това са фактите. Изводите всеки може да си направи сам и без помощта на днес.бг. Докато Русия се опитва с неимоверни усилия да прекрати насилията в Сирия (едва ли може да се отрече, че насилия има и от двете страни- и от страна на правителството, и от метежниците), САЩ по всякакъв начин налива масло в огъня, като подстрекава "опозицията" за терористични действия, и същевременно отхвърля всеки руски опит за помирение. Но никой не обръща внимание на един коварен играч, който стои в сянка- Израел.
140
1
 
5
 
! Отговори
сектор Кабул преди 12 години
(продължение) Службата по безопасност в Ливан е арестувала някои от получателите на пратката, а други са задържани за разпит. Преди изветно време министърът на отбраната на Ливан Файез Госн официално потвърди информацията, че част от активистите на Ал-Каеда, които участват в сблъцъците в Сирия на страната на бунтовниците, проникват на територията на Сирия през ливанско-сирийската граница. Министърът отбелязва и обстоятелството, че чрез тях в Сирия постъпва оръжие, предназначено за бунтовниците.
139
1
 
6
 
! Отговори
сектор Кабул преди 12 години
Днес в 11 часа по Гринуич е засечен трансфер на подозрителен товар на летището в Бейрут, според документацията пратките са изпратени от САЩ. Съдържанието на товара е : оръжие, бланки за паспорти, кредитни карти от САЩ и Бразилия, и сериозна сума американски долари. Адресатите са както изветни, така и някои неизвестни за съответните служби лица със сирийско и ливанско гражданство. Известните лица са свързани с терористичната групировка Ал-Каеда, създадена и финансирана от САЩ.
138
1
 
6
 
! Отговори
princess преди 12 години
Не е ясно и дали руските дипломатически усилия биха накарали Асад да направи компромис, като се има предвид твърдата му позиция, че властите се борят с терористични действия, а не с народно въстание, коментира "Ню Йорк таймс".abe nqma kompromis sre6tu TERORISTIIIIIII.tazi mrasna sgan,koqto q nasadiha v HOMS,trqbva da bade smazana.razberete ,4e tazi "opoziciq"tormozi grajdanite,ubiva hora,jeni i deca,a ne silite za sigurnost.RAZBERETE GO BE .ostavete BASHAR da iz4isti SYRYQ OT TERORISTITEEEEEEE
137
7
 
11
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
Колкото и да мразя Русия и Путин като цяло,немога да кажа на черното бяло и в случая Путин и руската позиция заедно с китайската са правилни.Света трябва да се противопостави на американската агресия.Днес си припомних филмчето дохът на времето и нещата се напасват много.Не бива да пада режима в Сирия,защото ако падне,това отваря път и за падане не режима в Иран,което ще доведе до американско робство.А аз искам да съм свободен човек,без руски комунизъм и американски империализъм.Свобода за БГ
136
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Живеем зле само заради Русия
135
10
 
9
 
! Отговори
до 156 от славянин преди 12 години
Точно така, ние живеем зле точно заради запада, той просто няма интерес да живеем добре - няма интерес да имаме нито промишленост, нито селско стопанство, нито наука, нито култура, ако може и нас да ни няма в България ще бъде върхът! На този запад му трябват само слуги, роби и работен ***, нали той е ''златния милиард''!
134
4
 
6
 
! Отговори
до 155 преди 12 години
"много го грее тва обикновения европейски гражданин" Цялата работа е че нас западняците даже за хора ни нямат, а кво остава да започнем да живеем като бели хора. А истината е ние живеем лошо именно заради тях. И това никой не може да го отрече.
133
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
разбира се че комунизма като система си има минуси ама коя няма. я ги виж китайците сега къде са... без да крадят и убиват. А запада откакто се помнят всичкото си богатсво са направили с убийства, робство, насилие, геноцид, колонии и т.н. за тях това да отидеш и да откраднеш чуждото се нарича бизнес.
132
6
 
7
 
! Отговори
до 150 преди 12 години
Северна корея са я изолирали от целия свят заради независимата политика, как искаш да се развива? а сащ са хванали джапанките за гушата и те им купуват дълга, техниката и други "демократични" продукти. Само не ми говори колко им е добре на японците, всички на които щатите позволяват да живеят добре си плащат за това. Я виж цяла европа в стотици организации кихат мангизи по различни причини и поводи само и само щатите да не им направят армагедон.
131
3
 
9
 
! Отговори
до 149 преди 12 години
я първо виж кой е купил нашата промишленост, нашето производство, селско стопанство, та и земята искат да ни купят хем да я тровят хем да ни продават шистов газ, и тогава говори за руснаците че ни държат в бедност. Европейците и китайците не мрънкат че ги държат руснаците в бедност. Така че ние сме си виновни че пуснахме всички хищници в БГ и всеки ни цоца със съгласието на правителството разбира се!
130
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"държави които са в близки отношения със САЩ живеят добре, справка Южна корея,Япония" Да ама преди японците да станат приятели с сащ, американците им пуснаха 2 атомни бомби та да знаят с кой да са другарчета:))))))))))) смешен си приятелю...
129
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
освен това Русия ни държи в контролирана бедност с цените на енергоносителите, които ни продава
128
9
 
9
 
! Отговори
до 145 преди 12 години
Аха то за това ние като се дупим на Сащ сме цъфнали и вързали. Аре у лево стига си говорил глупости!
127
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ммм да братята американци раздават съгласно меча: на умните - просешка тояга и слугинство. на необразованите оръжие и обещания за свобода,за да живеят богато и свободно след като премахнат "тиранията" - Нигерия,Ирак,Либия и др. А сега е ред на Сирия и Иран.
126
5
 
4
 
! Отговори
Моа преди 12 години
Самата истина, обикновените араби не обичат руснаци, много добре ги знаят какви са измети, така че "КРАЙ" на тази руска политика в Близкия Изток. Време е да си ходят ЗАВИНАГИ!
125
3
 
6
 
! Отговори
до 128 преди 12 години
То и митът,че американските терористи се борят за мир и демокрация рухна! Ти си изостаналият тук!
124
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
въпреки че съм твърд противник на русия и поддръжник на запада аз лично съм на мнение сега да се оставят сирииците да се избият помежду ситака всички ще видят че русия все още е управлявана от шовинисти и убиици и не може да допринесе по никакъв начин за мир и разбирателство, както и че на запада не му е необходимо да "прегазва" Сирия за да може да удари Иран