Русия се опитва да спре гражданската война в Сирия

47 убити в Хомс от силите за сигурност само тази нощ
Обновена: 8 фев 2012 11:45 | 8 фев 2012 09:22, Елка Василева
166
Русия се опитва да спре гражданската война в Сирия
Снимка: Reuters

Русия се опитва да помири властите и опозицията в Сирия - енергично се опитва да спре започващата гражданска война, с което да спаси приятелския за нея режим, пише руският в. "Комерсант".

През нощта и рано сутринта най-малко 47 цивилни са били убити при бомбардировки на силите на сирийския режим срещу размирния град Хомс, предадоха световните агенции, като цитираха Сирийския център за наблюдение на човешките права.

"Силите за сигурност откриха огън срещу жилищни райони и болници", каза пред ДПА говорителят на местните Координационни комитети. "Първите съобщения от Хомс са за 47 убити и множество ранени, които не могат да стигнат до болниците. Военни са арестували ранени хора в болницата, където били приети за лечение", добави говорителят.

Жители на обсадения град Хомс казват, че са подложени на нападение с цел геноцид от войските на режима, който очевидно остава глух за международното мнение и е решен по всякакъв начин да потуши бунта, посочва британският в. "Гардиън".

Още по темата

По думите на активисти, цитирани от изданието, хуманитарната ситуация в Хомс е ужасяваща. Според тях правителството умишлено се опитва да изтощава чрез глад хората в размирните райони, а армията е разположила по главните пътища снайперисти, които могат да застрелят всеки човек на улицата.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров и шефът на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков направиха спешно посещение в Дамаск по поръчение на президента Дмитрий Медведев. Гостите се опитаха да убедят президента Асад да активизира реформите и диалога със сирийската опозиция, припомня „Комерсант“.

Според Лавров, "формулирал основния резултат от преговорите", отправеният от руската делегация "сигнал за по-активно движение по всички направления" е бил чут и Москва е готова да продължи усилията за решаване на сирийската криза при по-активно взаимодействие със Сирия, съседките й и Арабската лига, посочва изданието.

Според Лавров президентът Асад е уверил, че работи за прекратяване на насилието, откъдето и да идва то, и е потвърдил готовността си за диалог с всички политически сили в Сирия. В най-скоро време Башар Асад ще насрочи референдум за нова конституция, информира Лавров.

Според руския министър Сирия е отправила към Москва молба да упражни влияние върху опозиционните групи, които все още не са склонни към диалог с властите. Лавров смята, че възможностите в тази насока далеч не са изчерпани, но в контактите с различни опозиционни групировки трябва да се включат и "онези, които имат по-голямо влияние върху тях, отколкото Русия".

Напълно е възможно Русия да е споделила със сирийското ръководство поверителна информация за тайните спонсори на въоръжените отряди на сирийската опозиция. Според местния в. "Ал Уатан" Лавров и притежателят на разузнавателни данни Фрадков вероятно са обсъдили с Асад необходими мерки с цел противопоставяне на групата от западни и арабски страни и на евентуалните им действия срещу Сирия, се казва в статията.

Според експерти, цитирани от "Независимая газета", въпросът за незабавна оставка на Асад не е бил в дневния ред на руско-сирийските преговори. "Още повече че оттеглянето на Асад няма да спре кръвопролитията и само ще засили хаоса в страната", пише всекидневникът.

Насилието в Сирия се разрасна от събота, когато Русия заедно с Китай наложи вето на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща Асад да предаде някои правомощия като част от план за решаване на кризата, която все повече заприличва на гражданска война, отбелязва изданието.

След провала на другите усилия за решаване на кризата - първо на Арабската лига, после в Съвета за сигурност, мисията на Лавров, изглежда, остана една от последните възможности в тази насока. Не е ясно обаче доколко Русия има нужната дипломатическа сила, за да повлияе значително на събитията в Сирия. Заради категоричната подкрепа на Москва за правителството на Асад руснаците не могат да спечелят доверието на сирийската опозиция. Не е ясно и дали руските дипломатически усилия биха накарали Асад да направи компромис, като се има предвид твърдата му позиция, че властите се борят с терористични действия, а не с народно въстание, коментира "Ню Йорк таймс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
abe ti si mnogo zabluden be te biha napadnali i saiuznichete si ako imat interes v tova
62
0
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 12 години
При ядрена война дървото ще го ядем всички - за това и доста военни твърдят, че ядрена война е неприложима и абсолютно безцелна.
61
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що не пишете как сирийците са посрещнали руската делегация? Хиляди сирийци са излезнали с плакати "Благодарим ти Русия, за ветото" или мерси че не даде на бясните еврейски кучета да ни бомбардират и да ни унищожат страната. Американците просто газ пикаят от яд щото виждат че без официална операция няма да им стане номера. Рано или късно Асад ще ги претрепе всичките на които им се плаща от ЦРУ и Пентагона да убиват мирното население!
60
6
 
3
 
! Отговори
US политик преди 12 години
А бе, да свалят вече този Башар Асад и да се въдвори ред като в Либия, Египет, Туниз и т.н. Либийската "революция" трябва да е за демократичен пример на всички подтиснати араби. При Кадафи беше глад и бедствие. Сега просперитет. Ние ще им помогнем на сирийците да прогледнат, не руснаците.
59
6
 
2
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Абе, тоя Асад като го гледам на снимки , не ми изглежда въобще като човек , който избива мирно население, и всеки ден убива по 60-70 деца (явно те са най-страшното оръжие на опозицията и трябва да бъдат унищожени до крак)....
58
0
 
1
 
! Отговори
До 54 преди 12 години
Евала ти откри топлата вода! Спешно изпрати "расъжденията" си във Вашингтон, Москва, Пекин и т.н.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Амуджи!
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРОУМЕЙТЕ !Сега Сирия е пречка за ислямистите да нахлуят у нас!
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Готви се война със Сирия.Турция ще води коалицията от нейна територия.България ще осигурява логистиката на американците.Катар и другите ислямски режими ще дават пари. След това идва ред на Иран!
54
4
 
4
 
! Отговори
Томов преди 12 години
Четейки изпъстрените със злоба, ирационални и неподкрепени с факти и откровено противни коментари си мисля - всяко хубаво нещо си има цена и цената на свободата на словото е да слушаш мнението на селския ***. Поклон пред жертвите на режима.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разбира се ситуацията се описва от безкрайно честните и демократично настроени опозиционери и няма никаква причина да се съмняваме, че това е истината! Аллах акбар!
52
5
 
4
 
! Отговори
заглавието преди 12 години
(+) Русия се опитва да увеличи доставиките на оръжие за Сирия ... купи оръжие за още няколко милиарда, а ние ще блокираме резолюциите на ООН ...(-) Русия се опитва да спре гражданската война в Сирия ... москва губи няколко милиарда от непродадено оръжие на асад поради спиране на гражданската война ...
51
2
 
6
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
Защото ще ядат дървото как защо. Я им брой съдружниците на Русия. Вижте кой държи най-голям дял от дълговете на САЩ - справка Китай Русия. Кой зареща Ам. полиция с Сайга-пушки пак Русия. Само да тръгнат и Куба ше потопи Флорида. Затова си кютат алианса и ***. Нема кво да стане.
50
1
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Направо ми настръхва косата, ако тези дойдат по нашите земи. Само им вижте израженията - в тълпата има само две-три жени и то забулени. Не съм виждала скоро толкова злобни и прости физиономии. Не са грозни като мъже, но излъчването е ужасяващо. На снимките от всички мюсюлмански страни няма ното една жена. На митингите в Европа жените са половината. Дами, мислете с главите си, когато следващият път арабин ви каже колко ви обича.
49
4
 
10
 
! Отговори
ве преди 12 години
Питам се защо Сащ,Нато или Израел не предприемат нещо против Русия,затова че е най-голямата ядрена сила(най-големи залежи на уран,ядрено гориво,ядрено оръжие и т.н.).Нещо май не им стиска.Избират си удобни жертви като Иран,Ирак,Либия и т.н.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия и Китай може да са могъщи държави, но те са врагове и вероятно ще воюват за далечния изток където населението има общи корени с китайците и руснаците там са колонизатори.
47
6
 
9
 
! Отговори
КАКВО ПРАВИМ С... преди 12 години
ДИКТАТОРЪТ ОБАМА?
46
4
 
7
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Кой не е нападнала САЩ първа. Чети между редовете на историята не голословничи.
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
шалом чифутчета ,как е няма ли за вас работа ,а има сетих се вашата е да се ровите цял ден по интернет и щом видите нещо за Иран,Сирия или Израел веднага като мухи накацвате на прясно л...о и да напълните сайтовете с вашата отровна ционистка пропаганда на която за ваше съжаление никой вече не се вързва,
44
10
 
6
 
! Отговори
Пустиняк преди 12 години
За пореден път руснаците се издъниха със своята "удрям с обувката в ООН" патентована дипломация. Ситуацията вече е необратима и е въпрос на време да видим дали Асад ще бъде линчуван или ще успее да избяга. Колкото до "братушките" ;изгубиха възможност да бъдат истински неутрален посредник, сега там ги мразят, нито оръжие ще успеят да продадат, а в очите на американци и англичани отново предизвкват присмех с мечешката си непохватност да водят дипломация. Жалко, че през това време там умират хора.